"Dacă ajungi la situația de război, lucrurile se complică; industria de apărare este la pământ"

1915
Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a declarat că, în cazul unei situații de război, lucrurile s-ar complica pentru România, însă a dat asigurări că Armata are stocuri de armament și muniție pentru a rezista până la intervenția partenerilor din NATO.


Într-un interviu acordat duminică postului Realitatea TV, Gabriel Leș a fost întrebat ce s-ar întâmpla dacă România nu ar mai avea de unde să cumpere pulbere pentru muniție, în condițiile în care țara noastră importă această pulbere din străinătate.


"Situația nu este una foarte simplă. Dacă ajungi la situația de război, lucrurile se complică foarte urgent. Binențeles că Armata Română are stocuri, de armament, de muniție, pentru a rezista astfel încât, conform regulilor, să poți rezista până vin partenerii să te susțină (...) Noi putem să respectăm regulile la acest moment", a spus Leș.


Întrebat dacă România este capabilă să reziste o săptămână în cazul unui conflict militar, Leș a spus: "We are NATO. Suntem în perioada în care sărbătorim 15 ani de când suntem în NATO. Atacul asupra unuia este atacul asupra tuturor și eu cred în acest lucru. Noi suntem pregătiți, nu suficient, și de aceea încercăm să grăbim toate achizițiile de produse militare de care avem nevoie".


"Gândiți-vă că, din păcate, și o spun cu mare amărăciune în suflet, pentru o muniție oarecum mică, pentru calibre foarte mici, la momentul acesta, nu facem nimic în țară, decât asamblarea unei astfel de muniții. În acest moment, pulberea se cumpără. Sunt pornite proiecte foarte ambițioase, inclusiv pentru fabrica de pulberi de la Făgăraș. Este obligatoriu să avem o fabrică care să producă anumite lucruri, care sunt de importanță majoră. Fabrica de la Făgăraș este prioritatea zero", a adăugat ministrul.


Gabriel Leș a recunoscut că industria națională de apărare este la "pământ".


"Trăim o perioadă destul de dificilă, trebuie să recunoaștem acest lucru. Capabilitățile noastre sunt învechite din multe puncte de vedere și de multă vreme. În ultimii 25 de ani, programele de achiziții din cadrul Ministerului Apărării au fost foarte puține și s-au derulat pe o perioadă foarte lungă de timp. Nu erau bani. Din păcate, am făcut rău tuturor și aici vreau să vă explic. În primul rând, Armata nu are ceea ce ar fi trebuit să aibe. Vreau să felicit militarii români și personalul MApN, de la soldat până la general, pentru faptul că noi încă folosim acea tehnică și este funcțională. Multă din această tehnică este uzată moral. Noi umblăm astăzi cu camioane de 30-40 de ani și sunt funcționale, din păcate cu posibilitatea să te lase 'tehnologia' din acel camion oricând. Să nu uităm că au fost și accidente destul de grave cu astfel de camioane. Dar de aici până la a continua cu asemenea tehnică este foarte mult și nu ne dorim acest lucru. 25 de ani de subfinanțate și-au pus amprenta foarte grav și asupra industriei specializate din România. Să nu uităm că industria de apărare pe care o avem este la pământ. Din păcate, este foarte slab tehnologizată. Nu s-a făcut cercetare și dezvoltare în perioada asta și nu mai avem capacitatea să oferim (...). Discutăm de niște vremuri destul de dificile. Să nu uităm că ne aflăm în flancul estic cel mai îndepărtat", a explicat ministrul Apărării.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.337 secunde