De ce este aleasă România ca destinație pentru gunoaiele din întreaga lume

540

Articole de la același autor

De aproape două săptămâni, polițiștii de frontieră alături de comisarii Gărzii de Mediu și vameșii de la Biroul Vamal Constanța Sud verifică zeci de containere cu deșeuri, sosite în Portul Constanța Sud Agigea.

Containerele fac parte dintr-un lot de 90 de bucăți, expediate din Germania pentru o firmă din Ploiești, județul Prahova. Până în prezent au fost deschise și verificate 65 de containere, ultimele 15 containere în cursul zilei de joi, 13 mai. În toate au fost depistate deșeuri periculoase, respectiv tocătură de componente electronice, azbest, plastic, acumulatori etc.

„Primele zece containere care au ajuns în țara noastră aveau un document intitulat Anexa 7. Este un act care însoțește orice transport de deșeuri, pe care este menționat un cod de deșeu, instalația unde trebuie să ajungă și de unde a plecat transportul. După primele zece containere, restul nu au mai avut acest document”, a arătat Steluța Popescu, comisar șef Garda de Mediu Constanța.

La rândul său, procurorul Teodor Niță, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, a subliniat că în ultimii ani a instrumentat numeroase dosare penale privind importul ilegal de deșeuri.

„România este aleasă ca destinație pentru deșeuri din cauza lipsurilor legislative. Din 2016, de când s-a închis «poarta» spre China importurile de deșeuri sunt direcționate către România. Sunt imens de multe transporturi, sunt multe mii de tone și temerea mea este că vor fi amplificate”, a subliniat procurorul Teodor Niță.

Cele mai multe transporturi de deșeuri au ajuns în țara noastră, în ultimii ani, din state precum Spania, Portugalia, Germania, Anglia, Canada. Fiind vorba de marfă europeană, nu toate containerele ajung să fie verificate. Pentru că numărul polițiștilor de frontieră și al vameșilor este limitat, dotări tehnologice performante nu există, astfel că verificările au loc prin selecție și în urma unor analize de risc. De aceea, procurorul Teodor Niță a reiterat ideea că, pe lângă creșterea prețului pentru depozitarea deșeurilor, este nevoie să se stabilească intrarea deșeurilor printr-un singur punct de frontieră, dotat cu un scanner performant. „Dacă nu se intervine rapid legislativ, ne transformăm în groapa de gunoi a întregii lumi!”, a subliniat procurorul Teodor Niță. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.525 secunde