Deces în lumea presei. A murit un reputat jurnalist

104
Deces în lumea presei. A murit un reputat jurnalist - candela14831012301484745570-1551606262.jpg
Yannis Behrakis, unul dintre cei mai reputați fotografi, care a lucrat pentru agenția de presă Reuters timp de trei decenii, a murit la vârsta de 58 de ani, după o lungă suferință.




Behrakis s-a ocupat de numeroase subiecte importante, precum conflictele din Cecenia și Afganistan, cutremurul din Kashmir și revoltele din Egipt.

A câștigat respectul colegilor, dar și al rivalilor, scrie Reuters, a condus echipa care a câștigat premiul Pulitzer în 2016 pentru acoperirea subiectului criza refugiaților.

Cei care au lucrat cu el pe teren au spus că Reuters a pierdut un jurnalist talentat și angajat.

"Este vorba despre cum să spui povestea în cel mai artistic mod posibil", a spus fotograful Goran Tomasevic de la Reuters despre stilul lui Behrakis. "Nu veți vedea pe nimeni atât de dedicat și concentrat și care sacrifică totul pentru a face cea mai importantă fotografie".

Prietenul și colegul lui de 30 de ani, producătorul Vassilis Triandafyllou, l-a descris ca "un uragan" care muncea zi și noapte, uneori riscând, pentru a capta imaginea dorită.

Când nu era cufundat în muncă, Behrakis era amuzant, cald. "Unul dintre cei mai bun fotografi de știri ai generației lui, Yannis era intens, pasional, atât în munca lui, cât și în viață", a spus editorul american Dina Kyriakidou Contini. "Fotografiile lui sunt emblematice, opere de artă. Însă empatia de care dădea dovadă l-a făcut un mare fotojurnalist".

"Misiunea mea este să vă spun povestea, apoi decideți ce vreți să faceți", a spus el la discuția de după premierea cu Pulitzer a echipei Reuters. "Misiunea mea este să mă asigur că nimeni nu va putea spune «nu am știut»".

Behrakis s-a născut în Atena, în 1960. După ce a făcut un curs de fotografie, a lucrat pentru un studio la începutul anilor 1980. Filmul "Under Fire" din 1983, despre mai mulți reporteri care se aflau în Nicaragua în zilele revoluției din 1979, l-a inspirat să lucreze în presă.

A început la Reuters Atena ca freelancer, în 1987, iar în ianuarie 1989, a fost trimis în prima misiune în străinătate, în Libia lui Muammar Gaddafi.

Fotografiile făcute acolo au ajuns imediat pe primele pagini ale ziarelor din întreaga lume.

Timp de trei decenii, Behrakis a lucrat în Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Asia. Fotografiile lui au fost recompensate cu numeroase premii, au fost apreciate de corespondenții de război, care au remarcat abilitatea lui de a găsi frumusețea în mijlocul haosului și curajul de a fi în mijlocul acțiunii.

O fotografie făcută în 1998, în timpul conflictelor din fosta Iugoslavie, arată un etnic albanez care pune într-un cosciug trupul unui băiat în vârstă de 2 ani, care fusese ucis. El a folosit o tehnică specială pentru a da un efect de mișcare imaginii.

"Imaginea era foarte puternică, iar trupul băiatului aproape că plutește în aer. Pare că spiritul lui îi părăsea trupul pentru a se ridica la Ceruri", a explicat el.

Behrakis a fost prins într-o ambuscadă în timpul războiului civil din Sierra Leone, după ce convoiul din care făcea parte a fost crezut aparținând rebelilor.

În ultimii ani, a petrecut mai mult timp în Grecia natală, unde s-a ocupat de subiecte ca recesiunea financiară și criza refugiaților.

A fost mentor pentru fotograful Alkis Konstantinidis, cu care a devenit prieten, iar în 2017 a lansat un proiect pentru a ajuta agenția Reuters să construiască o echipă diversă de fotografi.

Yannis Behrakis a fost căsătorit și a avut doi copii, Rebecca și Dimitri.


sursa: romaniatv.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0726 secunde