TRADIȚII ȘI OBICEIURI. Câte zile trebuie purtat mărțișorul

244
TRADIȚII ȘI OBICEIURI. Câte zile trebuie purtat mărțișorul - martisor-1551606428.jpg
Luna aceasta, tematica principală a expoziției de la Muzeul de Artă Populară Constanța este mărțișorul, mic obiect cu valoare de simbol de care este atașat un fir bicolor, cel mai adesea alb-roșu. Potrivit muzeografilor, uneori pot fi întâlnite și variantele cromatice alb-negru și alb-albastru, așa cum se poate vedea în vitrina muzeului. Tot aici, puteți admira și mărțișorul tradițional sub formă de bănuț găurit, unul dintre ele fiind etalat pe pieptul unei frumoase cămăși populare din Muscel.


Conform legendei, firul bicolor al mărțișorului, în cele trei variante cunoscute (alb-roșu, alb-negru și alb-albastru) ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte, urcușul începând la 1 martie. Șnurul răsucit reprezintă firul vieții, care se toarce încet-încet. 


Roșul simbolizează culoarea sângelui, a vigorii și a dragostei, albul trimite la ideea de inocență și puritate. Albastrul este culoarea cerului, simbolizând infinitul, în timp ce negrul este asociat pământului și forței regeneratoare a naturii. 


În trecut, mărțișorul era purtat, 9 sau 12 zile, după care era legat de ramura unui pom roditor (Mehedinți, Gorj, Suceava, Banat), așezat sub o piatră sau "dăruit" berzelor (Dobrogea), pus pe o tufă de trandafiri (Muntenia, Moldova), așezat sub cloșcă (Neamț), păstrat amintire într-un loc "vederos" din casă (Maramureș), dat la schimb pe pâine albă și vin (Prahova), păstrat la oglindă sau la icoană (Transilvania, Banat).
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2266 secunde