Deficitul de personal de la Pompieri, rezolvat cu solda╚Ťi ╚Öi grada╚Ťi profesioni╚Öti

24154
O problem─â major─â cu care se confrunt─â pompierii, ├«n ultimii ani, o reprezint─â deficitul de personal. ├Än mai multe r├ónduri, at├ót voci din r├óndul salvatorilor, c├ót ╚Öi responsabili din sistemul de situa╚Ťii de urgen╚Ť─â au ar─âtat c─â s-a ajuns ca echipajele s─â fie ├«ncadrate pe mai multe autospeciale, cu eforturi deosebite. Autorit─â╚Ťile au g─âsit solu╚Ťia pentru a rezolva problema lipsei de personal: vor recurge la ├«ncadrarea de solda╚Ťi ╚Öi grada╚Ťi profesioni╚Öti, similar m─âsurii adoptate de Armat─â dup─â renun╚Ťarea la serviciul militar obligatoriu pe timp de pace.

Inspectoratele pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â au fost ├«nfiin╚Ťate ├«n 2004, ├«n acel moment fiind ├«ncadrate cu ofi╚Ťeri, mai╚Ötri militari, subofi╚Ťeri, militari angaja╚Ťi pe baz─â de contract, militari ├«n termen ╚Öi personal civil. ├Än 2006, serviciul militar obligatoriu pe timp de pace a fost desfiin╚Ťat, trec├óndu-se la serviciul militar pe baz─â de voluntariat, drept pentru care a fost aprobat─â profesionalizarea structurilor IGSU, urm├ónd ca posturile de militari ├«n termen prev─âzute ├«n statele de organizare s─â fie transformate, ├«n raport de ┬╝ ├«n posturi de subofi╚Ťeri. Anii urm─âtori au dus ├«ns─â la o sc─âdere drastic─â a num─ârului celor angaja╚Ťi la Pompieri. Mii de posturi ÔÇô peste 11.000 - au fost desfiin╚Ťate, la nivelul ╚Ť─ârii, ├«n perioada 2010 ÔÇô 2011, iar 1.300 au fost disponibilizate. Ulterior, num─ârul pompierilor s-a tot mic╚Öorat, urmare a pension─ârilor ╚Öi demisiilor. Rezultatul: s-a ajuns ca ├«n prezent salvatorii s─â fie ├«ncadra╚Ťi at├ót pe autospecialele de stingere c├ót ╚Öi pe cele SMURD, s─â fie un ╚Öofer pe mai multe autospeciale sau echipajele mult subdimensionate fa╚Ť─â de necesar.

Aproape 1.500 de SGP-i╚Öti vor fi angaja╚Ťi ├«n urm─âtorii 4 ani

Pentru a solu╚Ťiona aceast─â problem─â, la sf├ór╚Öitul lunii august, guvernan╚Ťii au adoptat o hot─âr├óre pentru modificarea anexei 3 a HG 416/2007privind structura organizatoric─â ┼či efectivele Ministerului Afacerilor Interne.

ÔÇ×O solu╚Ťie identificat─â a constituit-o suplimentarea num─ârului de posturi la nivelul structurilor de interven╚Ťie, prin majorarea num─ârului actual cu 8.546 posturi, dintre care 121 de ofi╚Ťeri, 25 de mai╚Ötri militari ╚Öi subofi╚Ťeri ╚Öi 8.400 de solda╚Ťi ╚Öi grada╚Ťi profesioni╚Öti. Astfel, ├«ncadrarea posturilor se va face etapizat, ├«n perioada 2021-2025, iar anual, vor fi ├«ncadrate 1.479 de posturi de solda╚Ťi ╚Öi grada╚Ťi profesioni╚Öti. Posturile solicitate vor fi repartizate pe baza analizei necesit─â╚Ťii IGSU ╚Öi a structurilor subordonate, pentru ├«nfiin╚Ťarea unei ╚ścoli de Aplica╚Ťie ╚Öi a unor noi subunit─â╚Ťi de interven╚Ťie/puncte de lucru, precum ╚Öi pentru constituirea de echipaje de interven╚Ťie ├«n cadrul structurilor de interven╚Ťie. ├Än acela╚Öi timp, MAI a adoptat o politic─â de ├«nlocuire ├«n permanen╚Ť─â a posturilor finan╚Ťate care se vacanteaz─â prin pensionare, urm├ónd ca ├«n acest an 782 de posturi s─â fie ├«ncadrate din surs─â extern─âÔÇŁ, au ar─âtat reprezentan╚Ťii Ministerului Afacerilor Interne.Altfel spus, M.A.I. va apela la solda╚Ťi ╚Öi grada╚Ťi profesioni╚Öti, similar m─âsurii adoptate la nivelul Ministerului Ap─âr─ârii Na╚Ťionale, dup─â desfiin╚Ťarea serviciului militar obligatoriu. R─âm├óne de v─âzut ├«ns─â ├«n ce condi╚Ťii vor fi angaja╚Ťi SGP-i╚Öti ├«n cadrul inspectoratelor de pompieri, criteriile urm├ónd s─â fie publicate ├«ntr-un alt act normativ.

Aproximativ 100 de posturi vacante, în prezent, la ISU Dobrogea

├Än prezent, la Inspectoratul pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â ÔÇ×DobrogeaÔÇŁ deficitul este de aproximativ 100 de posturi neocupate.

ÔÇ×Gradul de ocupare ├«n 2020 a fost de 88,7%. ├Än ceea ce prive╚Öte pierderile de personal ├«n 2020, am pierdut 55 de cadre militare cu experien╚Ť─â. (ÔÇŽ) Pe l├óng─â lipsa fondurilor, un mare neajuns al ultimilor ani ├«l constituie efectivul de personal redus, ├«n structurile de coordonare ╚Öi suport de la sediul unit─â╚Ťii, cu prec─âdere personal specializat. Eviden╚Ťiem faptul c─â, numai ├«n ultimii doi ani, ├«n unitatea noastr─â, s-au vacantat 77 de posturi ca urmare a trecerilor ├«n rezerv─â, mut─ârilor la alte unit─â╚Ťi ale Ministerului Afacerilor Interne ╚Öi chiar a deceselorÔÇŁ, se arat─â ├«n cel mai recent bilan╚Ť al activit─â╚Ťii ISU ÔÇ×DobrogeaÔÇŁ. De asemenea, p├ón─â la sf├ór╚Öitul anului trebuie s─â devin─â opera╚Ťional─â ╚Öi cea mai nou─â structur─â a inspectoratului, Deta╚Öamentul Special de Pompieri Cernavod─â, unde trebuie ocupate func╚Ťiile, dup─â cum ne-a precizat colonelul Cristian Amarandei, inspector general ISU Dobrogea. ÔÇ×Ne confrunt─âm cu lipsa personalului specializat, a ceea ce ├«nseamn─â speciali╚Öti pe juridic, financiar, IT, situa╚Ťia cu posturile vacante fiind transmis─â la IGSUÔÇŁ, a punctat colonelul Cristian Amarandei.

├Än afar─â de aceste posturi, r─âm├óne de v─âzut c├óte posturi de solda╚Ťi ╚Öi grada╚Ťi profesioni╚Öti vor fi repartizate c─âtre ISU Dobrogea. Comentează știrea

Nu exist─â comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.7057 secunde