Detalii din dosarul bancomatelor aruncate în aer, la Constanța. Distrugerile au fost mai mari decât sumele furate!

1157
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța au încheiat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a celor doi indivizi care au vrut să se îmbogățească aruncând în aer bancomate în județul de la malul mării, folosind o metodă copiată din Italia. Printre altele, cei doi suspecți au atacat ATM-ul de la Pavilionul Expozițional și au provocat distrugeri estimate la 15.000 de euro.

Suspecții, Călin Gheorghe Apostol, de 48 de ani, și Katia Sanginesi, de 55 de ani, cetățean italian, au fost trimiși în judecată în stare de arest preventiv, fiind acuzați de comiterea infracțiunilor de distrugere, furt calificat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, nerespectarea regimului materialelor explozive și contrabandă cu arme și materiale explozibile.

În acțiunile lor, cei doi au folosit explozibili fabricați de Katia Sanginesi, se arată în rechizitoriul realizat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.



„Din probatoriul administrat a rezultat, ca stare de fapt prezumtivă, că în urma înţelegerii prealabile, cu complicitatea inculpatei S.K., care a fabricat materialele explozive, l-a transportat cu un autoturism la şi de la locul comiterii faptelor şi a asigurat paza zonelor de comitere a faptelor, inculpatul A.G.C. a distrus trei bancomate de pe raza judeţului Constanța, în scopul de a sustrage bancnotele din interiorul acestora, în două cazuri folosind materiale explozive, cel dintâi introducând în ţară şi deţinând fără drept o armă neletală de tir supusă autorizării”, au afimat procurorii.



Nu au reușit să arunce în aer bancomatul de la Idu, din Mamaia


Suspecții au „atacat” trei ATM-uri din județul Constanța. Primu luat în vizor a fost, în noaptea de 14 spre 15 noiembrie 2022, la ora 3.06, bancomantul de pe peretele exterior al clubului Idu din stațiunea Mamaia. Nu au reușit, însă, din cauza conformației constructive a bancomatului.



Au încercat din nou, după trei nopți, alegând un ATM din comuna Castelu. „La data de 18 noiembrie 2022, în jurul orelor 03:10, după ce în prealabil a smuls camera video de la sistemul de supraveghere video al Primăriei Castelu, ulterior, prin folosirea de materiale explozive, a provocat distrugeri la aparatul ATM aparţinând unei bănci comerciale, situat în comuna Castelu, str. Republicii. În urma deflagrației, imobilul a suferit prejudicii de circa 50.000 lei, prin distrugerea structurii sale, iar banca suferind prejudiciul de 48.492,23 lei, după care din interiorul ATM-ului distrus a sustras suma de 1.550 lei”, au mai arătat anchetatorii. Altfel spus, la Castelu, mai mari au fost distrugerile provocate, decât banii luați de suspecți.



Lovitura sperau să o dea cu aruncarea în aer a bancomatului de la Pavilionul Expozițional și erau nerăbdători deja, drept dovadă faptul că între faptele infracționale au trecut doar câteva zile. Astfel, în noaptea de 28 spre 29 noiembrie 2022, în jurul orelor 03:32, „având fața acoperită, prin folosirea de materiale explozive fabricate de coinculpată, inculpatul a provocat distrugeri la aparatul ATM aparţinând unei bănci comerciale, instalat pe peretele exterior al Pavilionului Expoziţional Constanţa situat pe bulevardul Mamaia nr. 331A”.

Distrugeri de 15.000 de euro la Pavilionul Expozițional

Potrivit anchetatorilor, din cauza deflagraţiei au fost provocate distrugeri masive asupra clădirii, în valoare de circa 15.000 euro, după care din interiorul ATM-ului distrus suspecții au sustras suma de 98.900 lei. De data aceasta, oamenii legii erau deja pe urmele lor, astfel că în doar câteva minute i-au prins pe bulevardul Aurel Vlaicu, în timp ce încercau să scape, iar în mașină au fost găsite și suma furată de la ultima spargere cât și probele incriminatorii.



Călin Gheorghe Apostol mai este acuzat și de faptul că „în cursul lunii iulie a anului 2022, deplasându-se dinspre Italia la volanul unei autoutilitare Iveco Daily, a introdus în România, prin unul din punctele de trecere a frontierei de pe raza judeţului Satu Mare, fără drept, o armă neletală de tir sportiv din categoria C3”. Arma face parte din categoria celor supuse autorizării şi pe care a deţinut-o fără drept și în mod neautorizat pe teritoriul României.

Pe parcursul urmăririi penale ambii inculpaţi au recunoscut săvârşirea faptelor ce le-au fost reţinute în sarcină. Dosarul cauzei a fost trimis spre soluţionare la Tribunalul Constanţa.



„Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea, arestarea preventivă sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil”, au subliniat anchetatorii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4537 secunde