Deținătorii și transportatorii de valori, verificați de polițiști

118
Deținătorii și transportatorii de valori, verificați de polițiști - politia1346931531-1358679867.jpg

Polițiștii structurilor de ordine publică au desfășurat controale, în perioada premergătoare și după Sărbătorile de Iarnă, pentru verificarea respectării prevederilor privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor de către unitățile economice care manipulează și depozitează valori însemnate, ori transportă valori monetare.


A fost verificat în principal modul de respectare a legii, de către unitățile care vehiculează ori transportă valori însemnate: supermarket-uri, centre comerciale, unitățile bancare, punctele de schimb valutar și amanet, unitățile poștale, centrele de procesare, agențiile Loto-Prono, casierii colectoare și ale furnizorilor de utilități e.t.c.. 


Astfel, polițiștii au verificat peste 7.400 deținători de valori monetare și peste 930 de transporturi de bunuri și valori.
Polițiștii au urmărit cu preponderență prevenirea și combaterea infracțiunilor contra patrimoniului societăților vizate, modalitatea de organizare și executare a transportului de valori cu respectarea prevederilor legale incidente, respectiv colectarea și transportul numerarului cu autoturisme amenajate și personal însoțitor înarmat, precum și asigurarea protecției locurilor de depozitare a valorilor cu respectarea minimă a cerințelor de securitate.


Pe linia deținătorilor de valori, polițiștii de la ordine publică au controlat 7.455 de unități economice, respectiv 1.543 de unități de tip hypermarket, supermarket și centre comerciale, 182 de centre de procesare a valorilor monetare, 1.798 de casierii colectoare și 3.649 alte unități economice ce depozitează valori.


În urma controlului, polițiștii au constatat deficiențe la 277 de unități, privind efectuarea serviciului de pază, respectiv la 130 de obiective nu exista plan de pază, la 15 obiective numărul de posturi de pază nu era în conformitate cu prevederile planului de pază, la 93 de obiective agenții de securitate nu erau echipați și dotați corespunzător și în 39 de obiective au fost depistați agenți de securitate care nu aveau atestat acordat de poliție.


De asemenea, 331 de unități prezentau deficiențe privind protecția mecano-fizică a spațiilor de depozitare, constând, de regulă, în lipsa protecției spațiului de depozitare/procesare – 88 cazuri, inexistența seifurilor de depozitare – 56 cazuri și păstrarea valorilor în seifuri necertificate din punct de vedere al riscului la efracție – 187 cazuri.


253 de unități prezentau deficiențe privind sistemele de alarmare destinate locurilor de depozitare, respectiv sisteme de alarmare nefuncționale – 88, sisteme de supraveghere video nefuncționale – 74, nefuncționarea comunicării cu dispeceratul de monitorizare – 54.


În ceea ce privesc activitățile desfășurate pe linia transportului de bunuri și valori, polițiștii au controlat 932 de transporturi, dintre care 591, aparținând societăților specializate de pază care au fost licențiate pentru executarea acestor activități și 341 aparținând unităților economice deținătoare de bunuri și valori în regim propriu. 


Polițiștii au constatat deficiențe în 96 de situații, aspecte negative cu impact potențial asupra securității valorilor transportate și chiar a vieții și integrității corporale a persoanelor, constând în principal în nerespectarea consemnelor (24) și utilizarea autovehiculelor neamenajate (40), dar și lipsa planului de pază avizat (32).


Polițiștii au dispus măsuri de reorganizare a activității pentru cazurile în care s-a constatat că nu sunt luate toate măsurile de securitate pentru desfășurarea în bune condiții a activității de pază, transport valori și asigurare a securității obiectivelor de pe raza de competență.


De asemenea, în urma deficiențelor constatate, atât în domeniul deținătorilor de valori monetare, cât și în cel al transportului de bunuri și valori, în vederea corectării acestora, au fost aplicate 419 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 365.500 lei.


Pe domenii de activitate, au fost sancționați, pentru deficiențe care au fost constatate în activitatea de profil, 157 de furnizori de servicii de pază, 15 furnizori de servicii pentru sisteme de alarmă antiefracție și 17 furnizori de servicii transport valori.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013
Stire din Eveniment : Furt din locuință, la Negru Vodă
Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013
Stire din Eveniment : Telefon furat de pe tejgheaua magazinului
Vineri, 18 Ianuarie 2013
Stire din Eveniment : La volan fără permis de conducere
Pagina a fost generata in 0.408 secunde