DNA a pus sechestru pe casa de vacanță a primarul Buzăului de pe litoral

210
DNA a pus sechestru pe casa de vacanță a primarul Buzăului de pe litoral - 2iuniednaprimarbuzau-1401698389.jpg

Articole de la același autor

Procurorii DNA Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: Constantin Octavian Boșcodeală, primar al municipiului Buzău - acuzat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, Viorica Stana - la data faptelor, director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Buzău, pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și Trandafir Nicolae, la data faptelor, director al Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.


Potrivit anchetatorilor DNA, "inculpații Boșcodeală Constantin Octavian, Stana Viorica și Nicolae Trandafir, în calitățile menționate, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu și prin încălcarea dispozițiilor legale în materia fondului funciar, au făcut posibilă trecerea unei suprafețe de 33 ha teren arabil, din domeniul public al statului, în domeniul privat al municipiului Buzău. Terenul respectiv se afla în administrarea Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, fiind destinat exclusiv activității de cercetare și producerii de semințe și material săditor din categorii biologice superioare și, potrivit legii, nu putea face obiectul unei asemenea operațiuni". 


În realizarea obiectivului infracțional, au adăugat procurorii primarul Boșcodeală, invocând o prevedere din Legea Fondului funciar 18/1991, în calitate de președinte al Comisiei municipale de aplicare a legii fondului funciar, a solicitat Prefecturii Județului Buzău - Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor - restituirea a 33 ha. teren care au aparținut fostului izlaz comunal. În documentele transmise Prefecturii se menționa că suprafața respectivă este în administrarea unei societăți comerciale, S.C. SERIBUZ SA Buzău. În baza documentelor transmise (referat și tabel privind situația tarlalelor și parcelelor aferente suprafeței de 33,00 ha. aparținând fostului izlaz comunal), prefectul a emis Ordinul nr. 146/24.07.2001.


"Deși Ordinul Prefectului se referea la suprafața de 33 ha, aparținând fostului izlaz, administrată de S.C. SERIBUZ SA, Primăria Municipiului Buzău - prin inculpatul Boșcodeală Constantin Octavian (ca primar) - a preluat, la data de 19.11.2001, cu avizul inculpatei Stana Viorica - director O.C.A.O.T.A. Buzău și al lui Ștefan Elena - reprezentant A.D.S (decedată) o suprafață de aceeași mărime, însă nu de la S.C. SERIBUZ SA, ci de la Stațiunea de Cercetare și Producție Legumicolă Buzău - reprezentată de inculpatul Nicolae Trandafir, pe un cu totul alt amplasament. Suprafața preluată aparținea domeniului public al statului, fiind vorba de un teren destinat producerii de semințe și material săditor din categorii biologice superioare, cu potențial economic mai mare, datorită poziționării", au adăugat procurorii. 
Aceștia sunt de părere că "această punere în aplicare a reprezentat doar o modalitate menită să îmbrace într-un aspect de legalitate împrejurarea că Primăria Municipiului Buzău, reprezentată de inculpatul Boșcodeală, a obținut o suprafață de teren mult mai valoroasă din punct de vedere al amplasamentului, situată în imediata apropiere a cartierelor orașului, pe care să poată fi construite obiective economice de către investitori (așa cum s-a și întâmplat în realitate) și nu într-o zonă de la intrarea în municipiu, lângă o cale ferată unde se aflau - de fapt - terenurile S.C. SERIBUZ SA, ce ar fi trebuit predate și care prezentau un potențial economic scăzut".


În consecință, atrag atenția anchetatorii în rechizitoriu, statul a fost prejudiciat cu aproape 13 milioane de lei. Având în vedere valoarea prejudiciului, procurorii au dispus punerea sechestrului pe averea primarului Buzăului, reprezentând: o casă și două apartamente în Buzău, cinci terenuri arabile în localitatea Amaru, județul Buzău, o pădurice la marginea comunei Stâlpu din județul Buzău, o pășune la marginea comunei Merei și o casă de vacanță din Mamaia Sat.


Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Dâmbovița, ca urmare a admiterii cererii formulată de procurori în sensul desemnării altei instanțe egală în grad cu Tribunalul Buzău - instanță competentă să judece cauza în fond.
Florentina BOZÎNTAN 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.577 secunde