X

DNA. Primar, fraudă cu fonduri europene! Le-ar fi tăiat copiilor zile de tabără, ca să meargă el cu rudele şi prietenii

804
DNA. Primar, fraudă cu fonduri europene! Le-ar fi tăiat copiilor zile de tabără, ca să meargă el cu rudele şi prietenii - istock115265556611024x683-1677229815.jpg
Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Marian Țaga, la data faptelor primar al comunei Vedea din Giurgiu, după ce în anul 2021 s-ar fi cazat cu familia și prietenii pe banii europeni destinaţi unei tabere pentru copiii din localitate.

Tabăra a fost organizată în stațiunea Rânca, județul Vâlcea, pentru elevii de la școala din comuna Vedea și trebuia să dureze o săptămână. Copiii au stat în tabără doar patru zile, iar în restul perioadei au fost cazați primarul cu familia acestuia și prieteni. În același dosar au fost trimiși în judecată și viceprimarul comunei Vedea, un angajat al primăriei, directoarea școlii și firma care a organizat tabăra. De asemenea, ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene s-a constituit parte civilă pentru recuperarea prejudiciului de peste 53.000 de lei.


S-au cazat, au mâncat, pe banii destinaţi copiilor

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a mai lui Marian Ţaga, la data faptelor primar al comunei Vedea, judeţul Giurgiu, pentru folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals intelectual.


În faţa judecătorilor vor ajunge şi Alexandru Şerban, la data faptelor viceprimar al comunei Vedea, judeţul Giurgiu, Cristina Daniela Tudor, la data faptelor director al Şcolii Gimnaziale „Apostol Arsache”, Stelian Coardă, la data faptelor angajat al primăriei, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals intelectual. În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi societatea şi firma Hofner Com SRL, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi complicitate la fals intelectual.


Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în cursul anului 2019, Şcoala Gimnazială „Apostol Arsache” din comuna Vedea, judeţul Giurgiu, condusă de Cristina Daniela Tudor, s-a calificat în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene („SCOP - Şcoală, Comunitate, Oportunitate, Participare”) prin care elevii acesteia urmau să beneficieze de o tabără de şapte zile în Staţiunea Rânca, judeţul Gorj, activitate care, din cauza pandemiei de Covid-19, a fost amânată până în anul 2021.

Concret, tabăra a fost organizată de SC Hofner Com S.R.L, în perioada 05 – 11.07.2021, pentru un număr de 45 elevi și cinci însoțitori, conducătorul grupului fiind directorul Școlii Gimnaziale „Apostol Arsache”, Tudor Daniela Cristina.


„În momentul în care grupul de copii şi profesori a ajuns la pensiune, elevii ar fi fost anunţaţi că vor sta de fapt doar patru nopţi din totalul celor şase (conform contractului). La data de 9 iulie 2021, după plecarea copiilor din tabără, la pensiunea respectivă s-ar fi cazat, până în data de 11 iulie 2021, Marian Ţaga împreună cu mai multe persoane (rude şi prieteni), fără însă ca vreuna dintre acestea să achite vreo sumă de bani pentru cazare şi masă, aceste servicii fiind acoperite din fondurile nerambursabile destinate elevilor. De asemenea, în perioada 05 - 09 iulie 2021, la pensiune s-ar fi cazat alte cinci persoane, invitate de Tudor Daniela Cristina, costurile cu cazarea şi masa fiind acoperite tot din fondurile nerambursabile destinate elevilor”, menţionează procurorii.


DNA arată că, ulterior, la data 12 iulie 2021, primarul Marian Ţaga, împreună cu ceilalţi inculpaţi, persoane fizice, ar fi aprobat un proces-verbal de recepţie servicii de organizare tabără de vară, în care ar fi atestat în mod nereal că acea activitate s-ar fi desfăşurat conform condiţiilor în baza cărora au fost obţinute fondurile europene. Înscrisul respectiv împreună cu alte documente ar fi fost depuse de SC Hofner Com S.R.L la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene care a decontat suma de 53.298 lei, aferentă organizării taberei.


Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene s-a constituit parte civilă cu suma menţionată.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0585 secunde