Dosarul lui Ioan Oltean, retrimis la DNA

161
Dosarul lui Ioan Oltean, retrimis la DNA - 13-1486220364.jpg

Articole recomandate

Dosarul în care sunt judecați fostul deputat Ioan Oltean, mai mulți foști membri ai Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP și omul de afaceri Mihai Rotaru a ajuns din nou la procurorii DNA. 


Instanța supremă a decis definitiv ca anchetatorii să completeze rechizitoriul cu descrierea faptelor inculpaților, care sunt acuzați de despăgubiri ilegale acordate omului de afaceri Mihai Rotaru pentru un teren supraevaluat cu aproape 100 de milioane de lei.


Dosarul a ajuns la procurorii Direcției Naționale Anticorupție după ce un complet de la Înalta Curte de Casație și Justiție a admis contestațiile formulate de inculpați împotriva deciziei judecătorului de cameră preliminară, din 5 octombrie 2016, care a constatat legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală și a dispus începerea judecării în dosarul în care sunt acuzați deputații Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu, cinci foști membri ai Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor din Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), omul de afaceri Mihai Rotaru și evaluatorul Sergiu Negurici.


Instanța care a judecat contestația a arătat, în decizie: "Constată neregularitatea actului de sesizare, respectiv a rechizitoriului nr. 660/P/2014 din 28.07.2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției, în ceea ce privește descrierea faptelor reținute în sarcina inculpaților Dumitrean Crinuța Nicoleta, Alexandru Lăcrămioara, Constantinovici Rodica, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Oltean Ioan și Negurici Sergiu. Conform art. 347 alin. 3 raportat la art. 345 alin. 3 C.pr.pen., în termen de 5 zile de la comunicarea prezentei încheieri motivate, procurorul va remedia neregularitățile actului de sesizare. Menține celelalte dispoziții ale încheierii contestate".


Dosarul se va întoarce la instanța supremă după ce procurorii DNA vor completa rechizitoriul cu toate datele cerute de instanță, termenul de judecată pe fond urmând să fie stabilit ulterior.


"Membrii comisiei au fost sprijiniți în demersul lor infracțional și de inculpatul Oltean Ioan, care avea relații cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai și cu președinta ANRP Dumitrean Nicoleta Crinuța", au scris procurorii în rechizitoriu.


Terenul în cauză a fost supraevaluat, potrivit anchetatorilor, cu 98.780.835 lei (de 10 ori față de prețul real), sumă cu care Ministerul Finanțelor Publice a comunicat că se constituie parte civilă.


Procurorii au pus sechestru asigurător pe mai multor părți sociale și acțiuni deținute la diverse firme de Mihai Rotaru, Cătălin Teodorescu, Sergiu Negurici, Segiu Diacomatu, Lăcrămioara Alexandru și Gabor Attila Marko, precum și pe mai multor imobile ce aparțin inculpaților.


După trimiterea dosarului în judecată, procurorii continuă cercetările în cazul lui Ioan Oltean și Mihai Rotaru, într-o nouă cauză în care sunt suspectați de trafic de influență și, respectiv, cumpărare de influență. Procurorii au arătat că noul dosar s-a format deoarece nu a fost posibilă finalizarea urmăririi penale, având în vedere comisiile rogatorii dispuse în cauză și imposibilitatea de administrare a tuturor probelor.


În dosarul rămas în cercetare la DNA, există un denunț făcut de Adrian Alexandrescu, fostul paroh de la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Chitila, care spune că, în 2010, Oltean ar fi primit 600.000 de euro de la Mihai Rotaru, prin șoferul omului de afaceri. Alexandrescu le-ar fi spus procurorilor că, în perioada dinaintea Paștelui 2010, în curtea bisericii din Chitila, Ioan Oltean a primit "un sac mare de bani de la șoferul lui Rotaru Mihai".


Alexandrescu ar fi făcut denunțul când era în penitenciar și executa o pedeapsă de doi ani și șase luni de închisoare pentru fapte de corupție legate de despăgubiri de la ANRP, în iunie 2015 fiind eliberat condiționat.


Legat de acest denunț, Ioan Oltean spunea că nu îl cunoaște pe fostul preot, că nu a fost niciodată la biserica din Chitila, iar declarațiile acestuia sunt contradictorii și nu sunt confirmate de nicio altă probă. 










Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.525 secunde