Dosarul POLARIS: Procurorii au cerut 12 ani de pușcărie pentru Radu Mazăre

951
Dosarul POLARIS: Procurorii au cerut 12 ani de pușcărie pentru Radu Mazăre - radumazare4-1548419626.jpg
Un procuror de la DNA a cerut, astăzi, la Înalta Curte de Casație și Justiție, condamnarea fostului primar al municipiului Constanța Radu Mazăre la o pedeapsă maximă de 12 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu și conflict de interese în dosarul "Polaris".

Instanța supremă a finalizat judecarea acestui dosar iar la ultimul termen al procesului, desfășurat vineri, procurorul de ședință a solicitat condamnarea inculpaților din acest dosar la pedepse spre maximul special prevăzut de textele de lege pentru infracțiunile comise.

În cazul lui Radu Mazăre, potrivit Agerpres, procurorul a explicat că acesta este acuzat de trei infracțiuni de luare de mită, prin faptul că a solicitat și a primit un milion de euro de la trei firme pentru a le facilita emiterea unor documente sau acordarea unor contracte din bani publici.

Reprezentantul DNA a mai declarat că Mazăre este acuzat de o infracțiune de conflict de interese în legătură cu încheierea, de către Primăria Constanța, a 12 contracte cu Neptun TV, precum și de o infracțiune de abuz în serviciu, prin facilitarea încheierii contractului de salubrizare cu firma Polaris la un preț supraevaluat.

Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2015 pentru luare de mită, abuz în serviciu și conflict de interese. Mazăre a părăsit teritoriul României în decembrie 2017 și a anunțat că cere azil politic în Madagascar.

În același dosar, sunt judecați fostul deputat Eduard Martin, acționar la compania Polaris M Holding SRL, acuzat de dare de mită și complicitate la abuz în serviciu, precum și omul de afaceri Gabriel Strutinsky, pentru săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la luare de mită.

Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat peste 2 milioane euro, din care a primit un milion de euro și 2.472.303 lei, de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism pentru proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le dezvolte în Constanța.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societăților respective cu o firmă controlată de Radu Mazăre atât direct, cât și prin intermediul lui Strutinsky. Acesta din urmă a transmis solicitarea lui Mazăre către reprezentanții societăților respective și a semnat contracte fictive de publicitate între acele societăți și o firmă pe care el o administra.

DNA mai spune că, în perioada 2008 - 2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding SRL, al cărei asociat și administrator în fapt era Eduard Martin, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acestei companii câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului.

Conform actului de inculpare, ]n anul 2008, între Polaris M Holding SRL și primăria condusă de Radu Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani și un act adițional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.

Potrivit DMA, și în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între Polaris M Holding și aceeași firmă controlată de Mazăre și Strutinsky. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771 lei.

DNA mai arată că, urmare a încheierii acestui contract, a fost produs Primăriei Constanța un prejudiciu de 200.213.248 lei, iar principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale și crearea acestui prejudiciu a fost Radu Mazăre.

Top articole din Eveniment

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.1816 secunde