Reacții la scrisoarea ofițerului pensionat:

"Dragă coleg, m-am simțit rușinat! Eu m-am dus la școala de ofițeri ca să învăț carte, nu să primesc o casă gratuită"

115478
44

Articole recomandate

În urma publicării articolului - "Dragă civilule, noi nu putem fi la fel! Nu ai de ce să fii invidios. Nu ai putut mai mult" SCRISOAREA UNUI OFIȚER ÎN REZERVĂ PRIVIND PENSIILE MILITARE - reacțiile au apărut imediat. În timp ce unii aprobă scrisoarea, considerând obiective și realiste considerațiile ofițerului în rezervă, alții critică acest punct de vedere. Astfel, un alt ofițer militar a răspuns printr-o altă scrisoare, prin care demontează justificările colegului său.

"Semeni vânt, culegi furtună

Draga coleg ofiter, autor al acestei scrisori.

Desi in mare parte ai dreptate, ai o problema la capitolul comunicare cu societatea civila.


Sa iti spun ceva. Si eu am facut liceul militar dar m-am dus acolo fiindca era considerat liceu de elita si am vrut sa invat carte, nu pentru ca era gratuita mancarea si cazarea. M-am dus apoi la scoala de ofiteri pentru ca eram incantat de acest statut din literatura citita si din paginile de istorie invatata pana atunci, pentru a-mi sluji tara si nu pentru a primi o casa gratuita. In fapt, nici nu am prins asa ceva si nici nu stiam ca daca iesi ofiter primesti apartament de serviciu. Pur si simplu mi s-ar fi parut meschina o astfel de motivare a carierei mele. M-am chinuit sa imi iau un apartament prin imprumuturi la banci. Si pana atunci am platit chiria din buzunarul meu, nu am primit compensatie de chirie.


Sa nu uitam ca societatea aceasta, asa cum este ea, trebuie sa produca pentru a-si permite o armata. Si ca nu este obligatoriu ca toata societatea sa fi urmat o cariera militara, asemenea noua.Si ca nu trebuie blamata ca nu a facut astfel. Daca toti ar fi in armata, cine ar mai produce banii pentru armata?? Fiecare are un rost al lui in societate si oamenii sunt indreptatiti sa isi strige nemultumirea cu privire la pensiile foarte mici pe care le au in raport cu pensiile militarilor. Este adevarat, militarii sunt expusi la multe riscuri in cariera lor, dar sa nu uitam ca exista si alte categorii profesionale la fel de expuse la riscuri dar pentru care pensiile nu sunt pe masura riscurilor lor. Ce pensie are un macaragiu sau un constructor pe schela sau un sofer de TIR, care si ei sunt expusi zi de zi unor riscuri foarte mari. Ce se intampla acum este rezultatul politicii de peste 26 de ani, dezbina si stapaneste. Politicienii care au saracit aceasta tara ii asmut pe civili impotriva militarilor sau invers ca sa treaca neobservate furturile de miliarde de euro care ar fi fost indestulatoare si pentru civili si pentru militari. Dragi colegi militari, va rog sa va cereti drepturile cu demnitate si respect si sa nu mai provocati asemenea dispute online prin comentarii arogante de tipul "nu ai putut mai mult".


Am trecut in rezerva in 2010 si sunt de atunci directorul unei firme private. Muncesc de dimineata pana seara la 19 si sunt in contact cu foarte multi colaboratori, asa ca am avut ocazia sa vad cum in civilie se munceste mult mai mult si se plateste mult mai prost. Nu pentru ca noi nu am vrea ci pentru ca economia nu permite mai mult. Da, asta este realitatea! La foarte multe firme, civilii muncesc mult mai mult, 10-12 ore pe zi si sunt mult mai prost platiti, sunt umiliti, exploatati ca niste sclavi, captivi intr-o realitate pe care nu si-o doresc dar din care nu mai au cum sa evadeze. Nu putem sa venim si sa le spunem arogant ca nu au putut mai mult. Atata vreme cat pe spinarea celor care produc plus valoare, deci bani la buget, se platesc salariile si pensiile tuturor bugetarilor deci si ale armatei.


Sa fim rezonabili si sa ne respectam intre noi. Avem nevoie de o societate a respectului intre categoriile profesionale, nu o societate dezbinata de ura. Ura trebuie indreptata catre cei care au furat tara asta si care au facut ca noi toti sa o ducem rau. Catre politicienii care nu fac nimic pentru ca societatea sa prospere, sa se dezvolte, fiindca doar asa cetatenii tarii o vor duce mai bine. Ne-au adus pe punctul de a ne manca intre noi pentru putinii bani ramasi pentru pensii dar statul nu face nimic sa recupereze fondurile devalizate in valoare de miliarde de euro. Toti cei din sistemul bugetar au un venit garantat de stat, dar cei din mediul privat nu au nimic garantat si sunt impinsi la periferia societatii din punct de vedere al veniturilor si al contributiilor pentru pensie.


Statul percepe prea multe taxe si impozite angajatorilor iar institutiile de control ale acestuia aplica masuri extrem de abuzive atunci cand fac controale, in loc sa sustina dezvoltarea micilor intreprinzatori, in scopul de a crea noi locuri de munca platite la un nivel care sa asigure nu numai supravietuirea, dar si bunastarea angajatului reflectata in acces mai bun la educatie, la hrana de calitate, la vacante, excursii, la achizitia unei case sau a unei masini si implinirea acestuia din ounct de vedere profesional.


Sa revin la aceasta scrisoare, cand am vazut titlul m-am simtit rusinat! Mi-a fost rusine ca un ofiter a afirmat ca a venit in Armata ca sa obtina casa in mod gratuit si nu din vocatie pentru aceasta meserie si din iubire de tara! Imi cer scuze eu, ofiter(locotenent-colonel) in rezerva al Armatei Romane si al Romaniei, catre toti civilii, pentru aceasta scrisoare! Va rog din suflet sa le acceptati!





Comentează știrea

44 comentarii. Pagina 1 din 5. Click pe pagina dorită : 1 2 ...5 
Florin
10 februarie 2016
Afacere la domiciliu

Nou sistem de lucru la domiciliu! Selectam colaboratori pentru lucru la domiciliu si care dispun de circa 2 ore libere pe zi. Este necesar calculator, conexiune la internet, cunostinte minime de operare cu documente word si pdf, navigare pe internet. Oferim un curs rapid de instruire gratuita, pas cu pas, plus indrumare personala. Cereti acum detalii la adresa de email: [email protected]

Doar o vorba sa va spun
10 februarie 2016
Cui foloseste aceasta cearta?

Rusilor,bineinteles.O cearta intre armata si societatea civila a picat la fix in conditiile cand unul din ministrii lui Putin a amenintat ca va veni cu un bombardier la Bucuresti.Felicitari Cuget Liber,ati cazut in plasa propagandei rusesti.Dezbina si stapaneste.Si inca ceva,draga Cuget Liber,am rugamintea sa nu mai afisati poza cu cei trei generali romani cu cascheta in mana.Uitati-va bine la pieptul lor,sunt veterani de razboi,poarta decoratii obtinute pe front .Veteranii de razboi au ajuns scuipatoarea voastra publica.Nu va salut !

DANIEL
10 februarie 2016
cui folosesste...

FELICITARI ! atat pot spune pt,gandirea matura si intelegerea corecta a situatiei, Subscriu.

Răspuns la: Cui foloseste aceasta cearta?
Adăugat de : Doar o vorba sa va spun, 10 februarie 2016
Rusilor,bineinteles.O cearta intre armata si societatea civila a picat la fix in conditiile cand unul din ministrii lui Putin a amenintat ca va veni...
Alex
10 februarie 2016
Draga coleg

Draga coleg care te-ai dus la scoala de ofiteri doar ca sa inveti carte, mananci cacat!

Menobest
10 februarie 2016
Draga coleg...

Draga fost coleg, lt col, acum se pare ca esti civil, si iti spun ca pana la gradul de ltcol nu ai inteles nimic...esti unul care nu "tii capul sus", ci te sai dupa cum bate vantul. Cel care a scris acea scrisoare Draga civilule are dreptate cand spune ca o viata de militar activ nu se compara cu o viata a unui civil. Esti un tip care, chiar daca ai facut liceul militar, nu prea ai inteles de ce cadrul militar activ care duce o viata opresanta, datorita privatiunilor la care este supus, nu poate sa fie pus in aceeasi categorie cu civilul tau care munceste 10-12 ore pe zi pentru un alt civil care nu ii respecta drepturile. Anomaliile din societatea noadtra civilă sunt alimentate tot de civilii "indisciplinati" care fura, dau spaga altor civili sa ocupe posturi de guvernanti sau functii in firme etc. Denaturarea relatiilor in societatea civila aduce prejudicii Romaniei per ansamblu. Daca tu nu intelegi cum e cu securitatea nationala, ce sa mai spun de civilii puri care sustin ca armata nu produce nimic. Retardatii de genul asta sunt din ce in ce mai multi, au trecut prin institutii de invatamant superior dand spaga...si nu inteleg ce este sia securitate nationala. Draga ltcol esti moale ca regele Ciupearcă. Mai stai și te coace. Oricum mrntal si spiritual vorbind nu te vei apropia de Lapona, if you know what I mean.

katacus
10 februarie 2016
servind patria

To'ar'șii,avem și noi o rugăminte... E vorba de onoare(dacă se mai învață,cumva,prin școlile militare despre onoare...):aveți curajul,cu mâna pe inimă,să jurați ca nu ați fost singura instituție din România care a luat parte ,activ,la lovitura de stat din decembrie ??? Și,încă,puteți să ieșiți din front și să ne spuneți nouă,idioților care va critică,de ce ați omorât atâția oameni în acea perioadă??? Sunt din Brăila și pot să spun ca ,în zilele ălea tulburi,numai armata a ucis oamenii ieșiți în stradă...

muistilor....care ati facut carte,apoi burti...apoi avere...apoi..politica
10 februarie 2016
pensii de nesimtiti...generali cu sutele. razboaie imaginare..

Hai Sictir în pizda ma-tii,ati luat case moca,ati furat,betivilor, pana v-a luat draq...pensii mari pentru toți bosxhetarii din armata,boilor cu pretenții de soldați adevărați, porcilor oribili, incompetenți și fără caracter...10% merita cu adevărat Soldat Roman! Boilor care ati murit în Irak de alcoolism,(vezi aia care a crăpat mitilicul..)Comunistilor,politrucilor și pupincuristilor...Criminalilor 1989..Sictir,Doamne apară de un conflict(vezi Ucraina)sa va vad atunci...Muieeee

tttudor
10 februarie 2016
pensiile militare diproportionat de mari in raport cu alte categorii sociale la fel de importante

Mai draga domnule Menobest, Sunteti singura categorie de pensionari actuali care ati frecat-o , e drept si figurat dar mai ales la propriu- din garnizoana in garnizoana. Sunteti acea categorie de militari care nu ati dus niciun razboi. Ati obosit profitand de un statut pentru care nu ati sacrificat nimic, nu ati riscat nimic si nu v-ati pus vietile in pericol nici macar 5 minute. Ati fost protejati si de Ceausescu si de Iliescu si de Constantinescu, si de Basescu... si ca sa schimbam sufixul... se pare ca acum si de Johanes. Domnilor , nu uitati ca nimic nu ramane nepedepsit , nici chiar falsa voastra onoare si demnitate. Demonetizati onoarea de a fi soldat ! Soldati morti pentru patrie in razboaiele trecute nu au auvut nici facilitati si nu au mai cerut nici pensii privilegiate. Ei s-au jertfit din convingere, si mai ales nu uitati ca in caz de razboi, civilii cu studii superioare sunt tot ofiteri, pentru ca sunt capabili oriunde . . Dar uite ca apare cate un individ , care se lauda mai mult decat e cazul ridicand-si statuie singur si irita mase intregi de oamnei care au muncit onest, au invatat la fel ca militarii dar au fost mai putin privilegiati. Fara pic de discernamant si de consideratie jigneste, prin atitudinea lui superioara neacoperita de niciun merit , zeci de tagme si profesii fara de care societatea si el insusi nu ar putea exista . Ai primit un salariu disproportionat de mare in raport cu ce ai oferit in activitate ; dar chiar nu te saturi nici la batranete domule soldat? Mananci cu 2 burti, iei cu tine ceva pe lumea cealalta? Esti cumva zeu? Esti o rusine domule soldat, nu ai invatat nimic in scoala militara! Nici onoare, nici demnitate, nici compasiune, nici modestie , nici caracter- si asta pentru ca acestea nu se invata cu acestea te nasti, se afla in gene, in ADN.

Răspuns la: Draga coleg...
Adăugat de : Menobest, 10 februarie 2016
Draga fost coleg, lt col, acum se pare ca esti civil, si iti spun ca pana la gradul de ltcol nu ai inteles nimic...esti unul care nu "tii capul sus"...
Gavrila Maricel
10 februarie 2016
Draga civilule, m-am simtit rusinat

De acord cu faptul ca, noi, militarii in rezerva trebuie sa dovedim mai mult tact si capacitate de comunicare. In fond, cine asigura bugetul Tarii. Cei din economia privata. De acord si cu privatiunile si riscurile meseriei armelor. Nu face bine nimanui insa, sa intram intr-o astfel de polemica pentru ca,adevarul este, ca intotdeauna, undeva la mijloc. Vinovatii reali ai acestei situatii sunt politicienii care, fie au participat direct, fie au permis altora -bineinteles nu la modul dezinteresat-sa fure, sa fure si iar sa fure...! Avem si noi o vina ca nu facem nimic concret, in sensul infiintarii unui partid care sa se situeze pe o pozitie la 180 de grade fata de actuala clasa politica !

David
11 februarie 2016
felicitari pentur atitudine!

Felicitari! Aceasta este o atitudine demna de un fost militar! Ma regasesc in aceasta situatie si consider de foarte mult bun simt ceea ce ati scris! Nu ma intereseaza comentariile lipsite de coloana vertebrala si nici cele partinice. Mi-am dedicat o foarte mare parte din viata carierei militare si singur am decis sa-mi schimb cariera la un moment dat. M-am straduit sa fac cinste armatei romane cat am fost activ si inca ii port respectul de a ma fi creat ca om. Muncesc in continuare si voi munci pana la varsta de 65 de ani cand voi putea fi un adevarat pensionar si ma bucur de drepturile pe care le am ca urmare a trecerii in rezerva din armata. Mai mult de atat ar fi de prisos. Ca e mult, ca e putin nu stiu? Cert este ca din pensie nu se poate trai daca ai familie de intretinut. Pot sta zile sa ciorovaiesc pe net sau pe la colturi, ori pot munci. Am ales varianta 2 iar cand voi avea varsta la care nu voi mai putea munci sper sa am taria sa ma rezum la ceea ce mi se cuvine si sa nu visez la la mai mult decat atat pentrua nu-mi dauna sanatatii mentale. :) Va doresc o zi excelenta plina de elan pozitiv!

44 comentarii. Pagina 1 din 5. Click pe pagina dorită : 1 2 ...5 
Pagina a fost generata in 0.4642 secunde