Drama copilelor care înlocuiesc păpușile cu bebeluși

463
Drama copilelor care înlocuiesc păpușile cu bebeluși - fondmameminoresursagettyimages-1594048232.jpg

Articole de la același autor

Sunt încă niște copile, dar se grăbesc să facă parte din lumea "oamenilor mari". Așa se face că își încep viața sexuală la vârste fragede și rămân gravide. La nivelul județului Constanța, numărul adolescentelor care devin mame este în creștere, de la an la an.

România se află pe primele locuri în tot felul de topuri "rușinoase" realizate la nivelul Europei. Suntem pe primul loc la numărul sarcinilor și avorturilor la minore. Ba chiar, potrivit statisticilor făcute publice de UNICEF, suntem pe primul loc la numărul de sarcini la copilele cu vârste între 10 și 14 ani. Mult prea devreme, atât pentru începerea vieții sexuale, cât și pentru a învăța despre bucuriile și greutățile maternității.

Situația din județul Constanța reflectă ceea ce se întâmplă la nivelul întregii țări. De la an la an, este în creștere numărul copilelor care aruncă păpușile într-un colț pentru a-și crește proprii copii. Dacă în urmă cu câțiva ani erau în jur de 100 - 130 de cazuri, în prezent cifrele se apropie de 200 de mămici-minore înregistrate de Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Constanța.

De exemplu, potrivit statisticilor puse la dispoziție, în 2019 au născut 170 de copile cu vârste între 14 și 17 ani, dintre care 71 proveneau din mediul rural, iar 104 din mediul urban. Alarmant este, la fel, faptul că a crescut numărul mămicilor cu vârste mai mici de 13 ani! În 2019, medicii ginecologi au asistat la naștere cinci fetițe cu vârste între 10 și 13 ani.

Sexul la o vârstă fragedă deschide calea cancerului!

Fenomenul este îngrijorător, atât pentru că tinerele mămici nu sunt pregătite pentru noul rol, nici din punct de vedere psihologic, nici fizic, dar și pentru că începerea vieții sexuale la vârste atât de fragede poate deschide calea unor afecțiuni grave.

"În prezent, fetele își încep viața sexuală de foarte tinere, de multe ori înainte de 15 ani. Dar la vârsta respectivă epiteliul este imatur, nu are dezvoltat un mecanism de apărare, iar riscul ca de la primele contacte sexuale să capteze un HPV (Human Papiloma Virus) este foarte ridicat. Virusul cauzează cancer și poate sta inactiv și până la zece ani, fără să dea vreun simptom. Dar în tot acest timp, se multiplică la nivel celular și se ajunge ca tinerele să dezvolte cancer de col uterin la 25 – 30 de ani", a precizat dr. Aneta Tomescu, medic șef Secția de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

Lecții privind îngrijirea copilului ținute de o moașă din Medgidia

S-a ajuns în situația îngrijorătoare din prezent pe măsură ce a scăzut nivelul de trai, a crescut gradul de analfabetism sau stresul părinților, mai preocupați să aibă ce pune pe masă copiilor decât de sănătatea lor emoțională. "De cele mai multe ori, adolescentele mame provin din medii sărace, fără acces la asistență medicală constantă și de calitate. De aici, pot să apară consecințe extrem de grave și, din păcate, ireversibile: nașteri premature, mortalitate infantilă ridicată, copii crescuți de copii, în medii socio-economice precare", a arătat Gabriela Alexandrescu, președintele Organizației "Salvați Copii".

Măsurile prin care poate fi redus fenomenul se impun a fi aplicate pe o perioadă îndelungată și cu simț de răspundere. Pe de o parte, educația de sănătate sexuală în școli - legea a fost promulgată și stârnește, și la această oră, dispute aprige! - pe de altă parte, educarea tinerelor mame din mediile sărace, asigurarea accesului la serviciile medicale.

Un astfel de proiect a fost demarat, luna trecută, la nivelul comunei Castelu, de Asociația "Reality Check" și Asociația SAMAS. Astfel, în intervalul iunie - august, 87 de fete și tinere mame, dintre care multe minore, vor participa la cursurile de igienă personală și îngrijirea copilului ținute de moașa Ileana Aglițoiu, din Medgidia. 


În Castelu este o comunitate considerabilă de horahai, în cadrul căreia tinerele devin mame încă din adolescență, când nu știu nici cum să alăpteze corect pruncii, nici cum să se preocupe de sănătatea lor, riscurile care nou-născuții să fie subnutriți fiind ridicate. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6748 secunde