Radioterapie la Spitalul Județean, un vis pe cale de a deveni realitate

482
Radioterapie la Spitalul Județean, un vis pe cale de a deveni realitate - radioterapiesursamedmonks-1591631165.jpg

Articole de la același autor

Constănțenii bolnavi de cancer primesc, în sfârșit, o veste bună. Suferința lor ar putea fi curmată, prin faptul că, începând cu luna septembrie ei vor putea face, din nou, radioterapie la Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Constanța.

În momentul în care află că are cancer, viața unui om se schimbă complet. Chiar dacă boala nu este descoperită într-o fază avansată, persoana respectivă simte că totul se prăbușește în jurul său, că nimic nu mai este la fel, că nimic nu mai are sens. Oricât de mult am dori să încurajăm un bolnav de cancer, deseori, aceste persoane sunt sceptice și se închid din ele. În plus, din păcate, această cruntă maladie afectează, anual, mii de oameni, iar specialiștii Centrului de Statistică al Ministerului Sănătății spun că valorile se află într-o continuă creștere.

Pentru toți acești oameni există, însă, un colac de salvare: Radioterapia. Timp de câțiva ani, însă, pacienții cu cancer din județul Constanța au tot fost puși pe drumuri, din cauză că centrul de radioterapie din spital nu a mai funcționat. Unii dintre ei au ales să meargă la București, Cluj sau alte centre, chiar și private. Unii au fost norocoși, în pofida eforturilor uriașe pe care le-au făcut, și au învins boala. Alții, mai ghinioniști, au pierdut lupta cu viața. Amalia S. a fost diagnosticată cu cancer în urmă cu trei ani. Ea este un caz fericit, pentru că familia a avut posibilitatea de a o ajuta cu deplasările și ședințele de radioterapie de care a avut nevoie.

"În momentul în care mi s-a confirmat diagnosticul de cancer, am simțit cum cade cerul pe mine. Nu mă mai interesa nimic, nu mai conta ce se întâmplă în jurul meu. Dacă familia nu era alături de mine, nu reușeam. Acum, trebuie să recunosc că am avut noroc. Dumnezeu, acolo, sus, a avut grijă de mine, iar acum mă pot bucura, din nou, de viață", ne-a declarat femeia. O altă pacientă care a trebuit să facă radioterapie este Cristina T. "Ședințele de radioterapie le-am făcut în capitală. Toată ziua eram pe drumuri, așa că, dacă procedurile vor începe să se facă, din nou, la Constanța, este minunat. Viața este un dar de la cel de Sus, de care trebuie să ne bucurăm cât mai mult timp ", ne-a mărturisit ea, cu lacrimi în ochi.

Așadar, deschiderea din toamnă a Radioterapiei este o mană cerească pentru mulți oameni. La acest moment, a declarat directorul SCJU, dr. Cătălin Grasa, se reiau trainingurile medicilor care își vor desfășura activitatea aici, și, din toamnă bolnavii se pot tratata la Constanța.

"Deschiderea Radioterapiei este esențială pentru bolnavii oncologici, care au indicație pentru așa ceva. În prezent, ei se tratează în alte centre din țară dar și la centrul privat din Constanța. Pentru ca totul să fie în regulă în septembrie, toată vara vor avea loc cursuri online pentru medici și biofizicieni. Ultimul hop îl mai avem la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), cu obținerea ultimei autorizații de funcționare, pe care sperăm să o obținem în august", a declarat, managerul, pentru "Cuget Liber".

Reamintim că activitatea serviciului de Radioterapie din cadrul SCJU a fost suspendată în urmă cu câțiva ani, după ce aparatului cu cobalt i-a expirat avizul de funcționare. Altfel spus, sursa de cobalt are o durată de viață care nu poate fi depășită cu mult peste, așa că după o anumită perioadă de timp se află în incapacitate de a mai trata pacienți. În concluzie, epuizându-se sursa, evident că aparatul nu a mai funcționat și în aceste condiții s-a suspendat activitatea. De atunci, bolnavii au fost puși în situația de a-și face tratamentele în București sau alte județe ale țării. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4388 secunde