Ducu Bertzi nu a colaborat cu Securitatea, a decis definitiv Înalta Curte de Casație și Justiție

75
Ducu Bertzi nu a colaborat cu Securitatea, a decis definitiv Înalta Curte de Casație și Justiție - ducubertzi-1382027760.jpg

Articole recomandate

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis definitiv că artistul Alexandru (Ducu) Bertzi nu a colaborat cu Securitatea comunistă, respingând acțiunea formulată în instanță de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), transmite Agerpres.ro.

Instanța supremă a admis recursul lui Bertzi și a desființat o decizie a Curții de Apel București din 31 ianuarie 2012, prin care cântărețul fusese declarat colaborator al Securității, pe baza unui raport întocmit de CNSAS.

Potrivit CNSAS, Ducu Bertzi a fost recrutat în 28 aprilie 1988 de Securitatea Municipiului București, în calitate de gazdă a unei case de întâlniri, având numele conspirativ "Victoria", pe vremea când era angajat la IMUAB — fabrica de componente nucleare.

La dosarul aflat în instanță, CNSAS a depus un angajament întocmit și semnat olograf de Ducu Bertzi la data de 28 aprilie 1988, prin care acesta se angaja să sprijine organele de Securitate prin punerea la dispoziție a garsonierei în care domicilia, "colaborare pe care o va desfășura în mod conspirat și în secret".

Dosarul mai conținea un raport cu propuneri de recrutare în calitate de gazdă a lui Alexandru Bertzi, din 27 aprilie 1988, întocmit și semnat olograf de căpitanul T.C. de la Securitatea Municipiului București, în care se consemna că, "în vederea desfășurării în bune condiții a muncii cu rețeaua informativă, cât și pentru conspirarea întâlnirilor cu acesta, se impune necesitatea recrutării unei gazde de întâlniri".

"În acest sens, au fost punctate mai multe elemente, printre care și numitul Bertzi Alexandru. Locuința pe care ne propunem să o folosim corespunde scopului propus, nefiind pericol de deconspirare a rețelei informative ce va fi introdusă, nici a faptului că va fi folosită de către organele de securitate. Legenda de folosire a casei de întâlniri va fi următoarea: Bertzi Alexandru poate explica prezența ofițerului în garsoniera sa ca fiind un văr, student, care vine frecvent însoțit de colegi pentru a lucra la proiecte întrucât în garsonieră sunt condiții bune. În casa de întâlniri 'Victoria' vor fi introduse următoarele persoane din rețea: inf. D., persoana de sprijin A. și sursele T. și B.R.. Candidatul lucrează numai schimbul 1, când casa poate fi folosită, iar uneori candidatul face turnee artistice în țară, perioadă în care casa va putea fi folosită permanent. Față de cele raportate propunem a se aproba recrutarea numitului Bertzi Alexandru în calitate de gazdă. Recrutarea va fi efectuată de cpt. T.C. la domiciliul lui Bertzi Alexandru", se arăta într-un document depus de CNSAS. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 06 Octombrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Ducu Bertzi la Club Doors
Pagina a fost generata in 2.1688 secunde