După șoferi, nici bicicliștii nu mai au voie cu telefonul. Ce zice noua lege

336
După șoferi, nici bicicliștii nu mai au voie cu telefonul. Ce zice noua lege - shutterstock1041640369-1564649231.jpg

Articole recomandate

Autoritățile înăspresc legea, iar șoferilor, dar și bicicliștilor și celor aflați pe trotinete le este interzisă utilizarea telefoanelor în timpul mersului, scrie playtech.ro

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a luat decizia de a modifica Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și să interzică utilizarea smartphone-urilor. Concret, cine e prins la volant cu telefonul în mână riscă să-și piardă permisul de conducere.


Conducătorii de autovehicule, tramvaie aflate în mișcare, dar și ai unor vehicule pentru care nu ai nevoie de permis de conducere (bicicletă, trotinetă etc) vor avea interzis nu doar să utilizeze telefonul în timpul mersului, dar chiar și să-l țină în mână. "În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuiaîi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video", se arată în lege.

Asta include și tabletele. În trecut, legea nu interzicea concret utilizarea tabletelor în timpul condusului.

Ce se schimbă prin această ordonanță de urgență


Astfel, chiar și bicicliștii sau cei care conduc trotinete și care sunt surprinși de polițist cu telefonul în mâna vor fi pasibili de a fi sancționați la fel ca în cazul șoferilor cu o amendă maximă de 1.200 de lei. În plus, șoferii vor rămâne și fără permis pentru o perioadă de 30 de zile.

Practic, în viitor ai voie să răspunzi la apeluri doar dacă ai un dispozitiv de tip "hands-free", apelarea altor persoane se va face doar prin comenzi vocale, iar utilizarea GPS-ului se va face înainte de începerea cursei.

Inițiatorii ordonanței de urgență sunt de părere că era nevoie de o astfel de modificare a codului rutier pentru că telefoanele au devenit foarte complexe și oamenii le folosesc tot mai des în viața de zi cu zi, inclusiv în mașină. Problema este că utilizarea unui telefon, în timpul mersului, te distrage de la ceea ce se întâmplă pe drum și așa e posibil să faci un accident.

Mai departe, în termen de 60 de zile de la data publicării prezentei ordonanțe, poliția rutieră desfășoară activități de informare a participanților la trafic cu privire la interdicția utilizării telefoanelor valabilă în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, interdicția de a ține în mână sau de a folosi cu mâinile în orice mod telefonul mobil sau orice dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 5.9039 secunde