Este oficial! Prostituatele, drogurile și contrabanda duc la creșterea PIB-ului României

2790

Articole de la același autor

Prostituția, drogurile și contrabanda de țigări contribuie la creșterea produsului intern brut al țării noastre. O dovedește analiza realizată de Institutul Național de Statistică și făcută publică săptămâna aceasta. Pentru prima dată, statisticienii instituției au luat în calcul și activitățile ilegale menționate, conform unei directive primite de la Uniunea Europeană. "Activitățile ilegale care îndeplinesc criteriile unei tranzacții economice trebuie incluse în calculul produsului intern brut/ venitului național brut", se menționează în documentul INS, intitulat "Metodologia de estimare a activităților ilegale". În concluzie, după calculele statisticienilor, respectivele activități ilegale au contribuit, anul trecut, cu 1,7 miliarde de lei la produsul intern brut (PIB). 


Reprezentanții instituției au explicat și cum au calculat contribuția activităților ilegale. "Pentru estimarea contrabandei s-au luat în considerare numai cantitățile încadrare ca produse de contrabandă. Au fost necesare și utilizate următoarele date: cantitatea de tutun de contrabandă capturată, date de Poliția de Frontieră, prețurile țigaretelor de contrabandă (sursa media) etc. Contrabanda cu alcool nu este o componentă importantă a fenomenului de contrabandă", au notat specialiștii.


În ceea ce privește prostituția, statisticienii au consemnat: "Metoda folosită pentru estimarea producției este metoda ofertei, conform recomandării Eurostat, luând în calcul numărul persoanelor practicante și nivelul tarifelor practicate. Conform recomandărilor Eurostat din estimările privind prostituția se exclude traficul de persoane. Mai multe informații au fost obținute de la organizațiile non-profit, care au putut furniza date privind fenomenul analizat". Mai mult, aceștia au constatat: "Din punct de vedere al timpului de lucru, sexul comercial poate fi considerat o activitate sezonieră, practicantele sexului comercial lucrând 43 de săptămâni pe an (ipoteze luate în calcul și de alte state membre) sau chiar mai puțin, în funcție de locul de desfășurare a serviciilor".


Statisticienii ia în calcul și faptul că serviciile oferite de prostituate sunt oferite "la export", fiind inclusă categoria respectivă (!). "Există posibilitatea ca și turiștii străini sosiți în România să apeleze la servicii sexuale, valoarea acestora fiind considerată export de servicii. Exportul de servicii s-a calculat pe baza unor ipoteze privind numărul consumatorilor de astfel de servicii din rândul turiștilor străini sosiți în România și cazați în hoteluri în orașele București și Constanța. Valoarea exportului de servicii rezultată este nesemnificativă", se menționează în metodologie. 


Referitor la această activitate ilegală, reprezentanții INS spun că "76% sunt prostituate pe străzi, iar restul sunt în apartamente, hoteluri sau cluburi". De exemplu, potrivit informațiilor strânse de statisticienii de la INS, în zona de sud - est a țării, deci implicit pe litoral, prostituatele au tarife diferențiate în funcție de locul unde își oferă serviciile. Astfel, cele care pot fi găsite pe stradă percep, în medie 60 de lei/partidă, în timp ce prostituatele care dau anunțuri prin ziare și pot fi găsite în apartamente, percep în medie 100 de lei/oră. În schimb, cele care "lucrează" în hoteluri sau în cluburi percep între 300 - 420 de lei/întâlnire. 
Din datele INS, în România s-au cheltuit, anul trecut, 180 de milioane de lei pe prostituate. În schimb, pe droguri s-au cheltuit 750 de milioane de lei. În realizarea calculelor, institutul a folosit datele oferite de Agenția Națională Antidrog. Se impune menționat că astfel de calcule sunt realizate și de restul țărilor europene. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 12 Septembrie 2014
Stire din Eveniment : Condamnat pentru trafic de droguri
Sâmbătă, 27 Septembrie 2014
Stire din Economie : Deficitul bugetar a scăzut la 0,24% din PIB
Pagina a fost generata in 2.4502 secunde