Este permis sau nu accesul în locurile de joacă? "Polițiștii mi-au spus să scot copilul de pe tobogan!"

1594
Este permis sau nu accesul în locurile de joacă?

Articole recomandate

După două luni de stare de urgență, în care copiii au fost scoși să ia aer liber și să se joace prin parcări, pe la colțuri de bloc și cât mai feriți de alți prichindei, parcurile, plaja și locurile de joacă în aer liber par să fie luate cu asalt.

Restricțiile au fost relaxate, dar, așa cum au subliniat autoritățile centrale în repetate rânduri, starea de alertă pe care o parcurgem în prezent are o serie de reguli menite, la rândul lor, să limiteze răspândirea noului coronavirus. În aceste condiții, părinții se confruntă cu o nouă situație neplăcută: copiii sunt duși în parcuri, dar cum să îi ții departe de locurile de joacă?

O mămică din Constanța ne-a semnalat că, în cursul zilei de miercuri, 27 mai, a fost abordată de polițiști, care i-au indicat să nu mai lase copilul să se joace la locul de joacă din parc.

"Miercuri dimineață, eram cu copilul în parc în cartierul Poarta 6, la tobogan. Erau mai mulți copii, mai ales că, după atâtea zile de stat în casă, de lecții online și stat pe calculator, toți părinții vor să îi scoată în aer liber. Un echipaj de polițiști a venit la locul de joacă și ne-a cerut să scoatem copiii, să îi ducem prin parc, cu bicicletele, să îi plimbăm, dar să nu îi mai lăsăm acolo, pentru că nu avem voie", a semnalat Violeta M., mămica unui băiat de cinci ani.

În acest context, se impune precizat că accesul la locurile de joacă din parcuri nu este interzis. Potrivit HG 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia, "se suspendă activitatea operatorilor economici care desfășoară activități în spații închise, în domenii precum locuri de joacă și săli de jocuri". În schimb, același act normativ stipulează că inclusiv în parcuri, în cadrul activităților recreative, nu se pot forma grupuri mai mari de trei persoane, au atras atenția reprezentanții IPJ Constanța.

Concret, legea arată că "se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult trei persoane care nu locuiesc împreună".

Drept pentru care, potrivit polițiștilor, părinții pot merge cu cei mici în locurile de joacă din parcuri, dar numai având grijă să nu depășească numărul maxim admis de lege.

XXX

De asemenea, și accesul pe plajă în scop recreativ este permis, dar cu aceeași restricție, de respectare a distanțării sociale și limitării numărului de persoane dintr-un grup la maximum trei.

"Persoanele care locuiesc în Zona Metropolitană Constanța pot merge pe plajă pentru activități recreative, dar numai cu respectarea distanțării sociale. De asemenea, persoanele care locuiesc în afara zonei metropolitane se pot deplasa pe plajă, după completarea declarației pe propria răspundere, pe care au bifat punctul 8", au precizat reprezentanții IPJ Constanța.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 9.1957 secunde