Evadare în stupefiante! "Mă drogam ca să uit de sărăcie și bătăile de acasă!"

970
Evadare în stupefiante!

Articole de la același autor

Abia primise buletinul când a început să bea. După puțin timp, a descoperit și drogurile. "Cuiele", cum le spune el, cu marijuana, pe care le procura de la niște amici dintr-o localitate învecinată. Aceasta este povestea unui tânăr dintr-un sat constănțean care a ajuns să dea în cap pentru a-și procura drogul. Astăzi, recunoaște că stupefiantele aproape i-au distrus viața.


Drogurile distrug tot mai mulți tineri constănțeni. Îi vedem pe stradă, abia ținându-se în picioare, într-o stare de inconștiență, parcă rupți de la jumătate; prin parcuri, zac pe bănci fără să reacționeze în vreun fel. Mai grav este că se urcă și la volanul autoturismelor, fără să conștientizeze că în acest mod pun în pericol viața unor oameni nevinovați. În vreme ce familiile sunt disperate, căci nu mai știu cum să îi scape de această dependență, specialiștii atrag atenția că există soluții, doar că principala condiție este ca și consumatorii să își dorească să urmeze terapiile. 


"Rareș" este unul dintre tinerii constănțeni care a căzut în patima drogurilor încă din adolescență și refuză să admită faptul că singura lui scăpare este terapia specializată. În vârstă de 26 de ani, originar dintr-un sat din apropierea municipiului Constanța, tânărul ne mărturisește că a început să  bea la puțin timp după ce a împlinit 14 ani, iar după ceva vreme a încercat și drogurile. "Provin dintr-o familie cu șase frați, eu sunt cel mai mare. Părinții, când munceau, când nu. Ne iubesc foarte mult, au avut grijă de noi, dar trăiam în sărăcie. De aici apăreau și scandalurile, tata o bătea pe mama tot mai des. Asta am văzut de când m-am născut. Îmi era greu. Pe la 14 ani, am început să beau, cu băieții mai rău famați. Dar alcoolul nu a fost de ajuns. Am descoperit marijuana, după vreo doi ani. La început, așa, de distracție, la petreceri", ne-a mărturisit "Rareș". După o vreme, marijuana a devenit singura "alinare" a durerilor. "Eram elev la Colegiul Agricol, dar ajunsesem să nu mai merg la școală. Ce rost mai avea, oricum nu vedeam niciun viitor! Încă de când eram mic, mă simțeam rușinat de faptul că mă îmbrăcam cu haine date de pomană sau de faptul că nu aveam cu ce să mă încalț. Purtam o pereche de adidași toată iarna, îmi înghețau picioarele. Sau erau zile când nu aveam ce să mâncăm, făcea mama o ciorbă de fasole cu mai multă apă decât legume. Așa că am renunțat la liceu. Acasă, certurile erau tot mai dese. Am început să mă droghez tot mai des. Doar așa mai puteam să uit, să dorm. Mergeam la niște amici, în Ovidiu, și îmi procuram de acolo", a continuat "Rareș". 
"Etnobotanicele prăjesc creierul"


Tânărul spune că a încercat și etnobotanicele, dar a văzut ce pot să facă drogurile legale din prietenii lui, astfel că a refuzat. "Nu spun că varianta mea a fost mai bună, dar am văzut în jurul meu cum etnobotanicele i-au distrus pe unii. Prăjesc creierul! Așa că am spus nu. În schimb, drogul meu a fost marijuana", a continuat tânărul. 


A continuat să se drogheze inclusiv după ce a părăsit țara, în căutarea unui loc de muncă peste hotare, unde se află și în prezent. "Stau în Anglia de trei ani. Aici este mai greu, este mai scump, dar când te învârți în cercurile potrivite, găsești ceea ce dorești", spune tânărul zâmbind. Recunoaște că pentru a-și procura plăcerea ilegală a fost în stare inclusiv să dea în cap! "S-a întâmplat la puțin timp după ce ajunsesem în Anglia. Am mers cu un amic să cumpărăm niște «iarbă» tot de la un român de-al nostru. Mai luasem de la el. Și l-am găsit fumat, am văzut unde ținea drogurile. Ne-am făcut că plecăm, dar l-am urmărit, iar într-un gang l-am încolțit, l-am bătut și i-am luat rucsacul. Ce putea să facă, să ne reclame la Poliție?! Am împărțit pungulițele jumătate – jumătate și asta a fost. Partea mea am ascuns-o în camera unde locuiam", își amintește constănțeanul. 


Se droghează de aproape zece ani și recunoaște că stupefiantele aproape că i-au distrus viața. "Au fost momente când doar asta făceam, fumam «cuie». Voiam să uit, nu mai eram în stare de nimic, nu mai mâncam, nu mă mai înțelegeam cu nimeni. Eram mereu nervos, eram mereu pus pe scandal. Acum, m-am mai liniștit. Lucrez, așa că nu mai am timp de prea multe gânduri sau de droguri", a mai povestit tânărul constănțean. 


Consumul de droguri duce la depresie și pierderi ale memoriei


Consumul de droguri favorizează deficitul de bună dispoziție, de afectivitate, dar și un deficit de funcționare intelectuală, arată reprezentanții Centrului "Equitas", unde dependenții de stupefiante pot găsi răspunsuri. Astfel, consumul de stupefiante duse la tulburări ale atenției și memoriei, dar și la stări depresive. "La un consum prelungit de droguri apare o stagnare a dezvoltării psihice, deoarece persoana toxidependentă își organizează viața în jurul procurării de drog și nu mai este deschisă față de alte experiențe ale vieții, astfel achizițiile făcute de ea scăzând foarte mult. Implicit, vom avea și rămânerea în urmă a maturizării psihice, iar atunci când dependența apare la vârste mai fragede, repercusiunile se fac simțite în plan psihosomatic. Dacă inițial drogul creează impresia că poți să stăpânești problemele, prin ignorare, după perioada activă a drogului acestea revin și mai acut, iar persoana ia doze noi pentru a se îndepărta de ele. În concluzie, ca o consecință a stilului de viață pe care îl duc toxicomanii, încrederea în sine se deteriorează", au arătat specialiștii Centrului Equitas.  


xxx
În prezent, în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța sunt în terapie aproximativ 50 de tineri, o parte dintre ei incluși în programul de "justiție terapeutică" – celor care li s-a impus de către anchetatori sau instanță să facă terapie, în caz contrar riscă să ajungă la închisoare sau să plătească amenzi penale.  


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3602 secunde