Eveniment important pentru instituția Avocatului Poporului

163
Eveniment important pentru instituția Avocatului Poporului - cefaceavocatulpoporuluidinromani-1506429839.jpg

Articole de la același autor

Săptămâna care a trecut a fost una aniversară pentru instituția Avocatul Poporului. Avocatul Poporului a sărbătorit în 20 - 22 septembrie, două decenii de la înființare, printr-un eveniment la care au fost prezenți demnitari ai statului român și peste 70 de ombudsmani naționali, regionali ( acele persoane care investighează plângerile formulate împotriva instituțiilor, organismelor, birourilor și agențiilor) din Europa, Zona Caucazului și Africa, președintele, vicepreședintele și secretarul (I.E.O), președintele Asociației Obudsmanilor Francofoni, delegați și personalul instituției Avocatului Poporului, eveniment desfășurat în cladirea Parlamentului .


Avocatul Poporului, împreună cu Institutul European al Ombudsmanului (I.E.O) a organizat, Adunarea Generală a(I.E.O), precum și o conferință internațională în cadrul căreia a fost abordată problematica promovării și apărării drepturilor și libertăților fundamentale, principalele teme fiind ,, Independența politică a Ombudsmanului în viitor" și ,, Rolul Ombudsmanului în eliminarea discriminării".


Oaspeții străini, alături de înalți demnitari ai statului român cât și Avocatul Poporului din România și reprezentanții Birourilor teritoriale ale Avocatului Poporului, au fost prezenți, la evenimentul tematic aniversar ,, Două decenii de la înființarea instituției Avocatului Poporului" în care au fost prezentate între altele, principalele etape ale evoluției instituționale, dar și provocările cu care s-a confruntat Avocatul Poporului de la înființarea sa, în anul 1997. 


"Ca instituție de tip ombudsman, Avocatul Poporului contribuie la soluționarea conflictelor dintre persoanele fizice și autoritățile publice prin mediere si dialog și emiterea de recomandări. Avocatul Poporului se poate implica în controlul de constituționalitate a legilor și ordonanțelor, realizat de Curtea Constituțională. Astfel, poate sesiza Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea legilor adoptate de Parlament, înainte de promulgarea acestora; poate ridica în fața Curții Constituționale excepții de neconstituționalitate privind legile și ordonanțele în vigoare; formulează la solicitarea Curții Constituționale puncte de vedere la excepțiile de neconstituționalitate a legilor și ordonanțelor, care se referă la drepturile și libertățile cetățenilor. De asemenea poate sesiza instanța de contencios administrativ în temeiul Legii contenciosului administrativ, precum și Inalta Curte de casație și justiție cu recursul în interesul legii pentru a se asigura interpretarea și aplicarea unitară a legii de către toate instanțele judecătorești", explică expertul coordonator al Biroului Teritorial Constanța al instituției Avocatul Poporului.


Potrivit acesteia, în cei 20 de ani de la înființare, Avocatul Poporului a efectuat și numeroase propuneri de modificare a legislației, a întocmit Rapoarte Speciale pe care le-a înaintat Parlamentului, și si-a îndeplinit atribuțiile prevăzute în Legea nr.35/1997 privind organizarea și funcționarea Avocatului Poporului.


Comparativ, statisticile arată că de la an la an, activitatea și implicarea Avocatului Poporului în apărarea și respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor de către autoritățile publice a cunoscut o semnificativă creștere și diversitate în mijloacele de intervenție și nu în ultimul rând în vizibilitatea și deschiderea către cetățenii care apelează la serviciile Avocatului Poporului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6797 secunde