Eveniment impotant pentru creștinii ortodocși din Constanța

144
Eveniment impotant pentru creștinii ortodocși din Constanța - manastireadervent-1568357128.jpg
Sâmbătă, 14 septembrie, Biserica Ortodoxă cinstește Înălțarea Sfintei Cruci. Această sărbătoare amintește de două momente importante din istoria Sfintei Cruci, pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos.


Primul moment a fost înălțarea solemnă a Sfintei Cruci înaintea credincioșilor din Ierusalim, în data de 14 septembrie 335, de către patriarhul Macarie. Evenimentul a fost prilejuit de rezultatele campaniei arheologice de găsire a lemnului Sfintei Cruci, campanie coordonată de către mama Sfântului împărat Constantin cel Mare, împărăteasa Elena.


Al doilea moment este tot o înălțare solemnă a lemnului Sfintei Cruci înaintea credincioșilor din Ierusalim, în ziua de 14 septembrie 630, de către patriarhul Zaharia al Ierusalimului. Evenimentul a marcat recuperarea Sfintei Cruci de la perși, în anul 629, de către împăratul bizantin Heraclius, după ce perșii o luaseră ca pradă de război la cucerirea Ierusalimului din anul 615.

La început, sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci a avut un caracter local, dar până în secolul al XI-lea s-a generalizat în întreaga Biserică.


Înălțarea Sfintei Cruci este zi de post deoarece amintește de Patimile, Răstignirea și moartea pe Cruce a Mântuitorului, precum și de purtarea spirituală a crucii, ca jertfă, de către fiecare credincios.

Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia vineri, 13 septembrie, de la ora 19.45, Taina Sf. Maslu și va sfinți catapeteasma schitului "Sfânta Treime", situat în zona industrială a Constanței, cap linie 102. 


Sâmbătă, 14 septembrie, de la ora 9.30, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, cu prilejul unuia dintre hramuri. Apoi, va conduce o procesiune spre Izvorul Tămăduitor din apropiere, unde va avea loc slujba de sfințire mică a apei.

Totodată, dimineață, la ora 7.30, la mănăstire va fi oficiată Taina Sfântului Maslu, urmată de Acatistul Sfintei Cruci.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Duminică, 13 Septembrie 2015
Stire din Cultură-Educație : Sărbătoare mare, azi
Pagina a fost generata in 0.4592 secunde