"Faleza Constanța riscă să se prăbușească"

2867
Directorul Inspectoratului de Stat în Construcții Constanța, Gigi Chiru, a fost solicitat, vineri, de membrii unei asociații de proprietari, pentru a rezolva o problemă extrem de spinoasă. În spatele blocului turn din intersecția Bulevardului Ferdinand cu strada Mircea cel Bătrân, s-a dat autorizație pentru cercetare arheologică pe o palmă de teren aflată în buza falezei.
Asta în condițiile în care, conform declarațiilor lui Gigi Chiru, există riscul prăbușirii întregii faleze. Locatarii blocurilor MF2, MF3 și MF4 sunt extrem de nervoși și, pe bună dreptate, au și de ce. Aici nu este vorba neapărat de ei, de doleanțele lor, ci de un pericol mult mai mare pe care l-au sesizat. "Blocurile sunt și așa crăpate, ce se va întâmpla dacă tot se va săpa încontinuu?", se întreabă unul dintre aceștia.
Pe de altă parte, oamenii sunt revoltați întrucât consideră că, în spatele acestei cercetări, există cu totul alte intenții. "Practic, ei vor să ridice blocuri aici, am înțeles că unul chiar de șapte etaje, nu e vorba de niciun obiectiv arheologic. Asta cu arheologia este de fapt o mască. De ce nu se încetează odată cu autorizațiile acestea de construire, în condițiile în care vedem cu ochiul liber în ce stare se află faleza? Domnul primar nu vede ce se întâmplă? Riscul este imens!", spune una dintre locatare.
"Eu nu am ce să fac, trebuie să respect legea. Primarul nu ne consultă pe noi în astfel de chestiuni", s-a apărat Chiru, care este conștient, însă, de faptul că întreaga faleză este în pericol: "Într-adevăr, toată Zona Peninsulară prezintă riscul de surpare sau de prăbușire a falezei. Aproximativ 1.000 de imobile sunt în pericol, riscul este ridicat. Nu vă rămâne decât să vă prezentați în instanță și să vă cereți drepturile".
Lipsa de colaborare dintre Inspectoratul de Stat în Construcții și autoritățile locale a fost reliefată, recent, când Gigi Chiru a dat în judecată Consiliul Local Constanța pentru anularea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) al stațiunii Mamaia. Inspectoratul solicitase Primăriei, încă de anul trecut, să completeze documen-tele aferente PUZ-ului, însă, din păcate, aceasta s-a făcut că plouă, astfel că nici până astăzi nu s-a concretizat nimic în acest sens. Ce alt exemplu mai bun vreți? Și atunci, ne întrebăm și noi, cum să nu existe atâtea probleme în județul nostru?
Marian NEDELEA

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5299 secunde