Fără prieteni pricepuți! Improvizațiile la instalațiile electrice, principala cauză a incendiilor

290
Fără prieteni pricepuți! Improvizațiile la instalațiile electrice, principala cauză a incendiilor - fondincendiicauzaelectrice-1577054746.jpg

Articole de la același autor

Scurtcircuitele provocate de prize sau cabluri electrice cu defecțiuni sunt principala cauză a incendiilor în locuințe. De aceea, pompierii constănțeni atrag atenția asupra măsurilor care trebuie respectate, pentru a preîntâmpina evenimente nedorite. 


Improvizațiile la rețeaua electrică reprezintă, potrivit militarilor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Dobrogea", una dintre principalele cauze ale incendiilor, la nivelul județului de la malul mării. "Indiferent că este vorba despre reparația unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranțe, improvizațiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolație poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizații se regăsesc și reparațiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferența de tarif nu justifică pericolul la care să expuneți", au subliniat reprezentanții ISU Dobrogea. Totodată, militarii atrag atenția să verificați, periodic, cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și să le înlocuiți, dacă sunt uzate. 


"Dacă sesizați miros de plastic topit, deconectați aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ștecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-și culoarea până se înnegrește. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent!", au mai arătat pompierii. 


Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari, precum radiator, frigider, reșou, aerotermă, mașină de spălat etc. De aceea, acestor electrocasnice trebuie să li se aloce prize separate.  


Casă distrusă în miez de noapte
Cel mai recent caz în care un incendiu izbucnit din cauza unui scurtcircuit electric a fost la Năvodari. Flăcările au cuprins imobilul din Zona Peninsulă în timpul nopții, în jurul orei 2.30. La fața locului au ajuns trei autospeciale, iar militarii s-au luptat cu focul mai bine de patru ore. Din fericire, nu au fost victime, dar locuința a fost distrusă în întregime. În prag de sărbători au rămas fără nimic o familie cu trei copii, de 2, 12 și respectiv 16 ani. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.29 secunde