Fenomen greu de controlat: explozie de infecții cu HIV la consumatorii de droguri

226
Fenomen greu de controlat: explozie de infecții cu HIV la consumatorii de droguri - fenomeningrijorator-1452709889.jpg

Articole recomandate

România este țara europeană cu cea mai mare creștere a numărului celor infectați cu HIV printre consumatorii de droguri injectabile. Este concluzia unui studiu făcut de Institutul "Matei Balș". Specialiștii spun că fenomenul poate fi temperat doar prin campanii educative periodice.


"Fenomenul e greu de controlat și probabil că în următorii ani vom vedea că va exista o explozie. Vor fi mai mulți consumatori... în așa fel încât, acum dacă ar fi să ne uităm pe un grafic, categoric numărul consumatorilor care sunt infectați cu HIV se apropie de numărul celor care iau infecția HIV pe care heterosexuală," spune Adrian Marinescu, medic primar, Institutul "Matei Balș".


Pe de altă parte, avem o rată de supraviețuire surprinzător de mare în cazul celor peste 10.000 de copii și adolescenți contaminați în România comunistă și în primii ani de democrație, chiar în spitale, din cauza acelor de seringă refolosite.


"Cohorta copiilor care astăzi sunt adolescenți și adulți, de la începutul anilor ’90, în momentul de față sunt în viață în jur de 70-75%, ceea ce înseamnă rata cea mai mare de supraviețuire din Europa, la această oră la care stăm de vorbă", adaugă Mariana Mărdărescu, șeful Comparti-mentului pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției cu HIV/SIDA, Institutul "Matei Balș". În prezent, în România sunt în tratament aproape 10.000 de pacienți cu virusul HIV sau diagnosticați cu SIDA. În ultimele trei decenii numărul oficial al românilor care au contactat temutul virus a fost de 20 de mii, dintre care 12 mii sub 14 ani.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.461 secunde