Feriți-vă de hârburi cu kilometrajul dat înapoi! Cum poți afla istoricul mașinii

494
Feriți-vă de hârburi cu kilometrajul dat înapoi! Cum poți afla istoricul mașinii - fotofondharburi-1553639447.jpg
Oricine deține sau intenționează să achiziționeze un vehicul poate acum să verifice în timp real istoricul acestuia, cu condiția ca mașina să fi trecut cel puțin o dată pe la RAR. Registrul Auto Român a lansat aplicația "Istorie vehicul", prin care putem afla aproape instantaneu informații esențiale despre un vehicul înregistrat în baza națională de date. 


Aplicația dezvoltată de RAR poate fi accesată gratuit, iar datele se obțin prin introducerea în aplicație a adresei de e-mail a solicitantului și a numărului de identificare al vehiculului în cauză, adică seria de caroserie sau șasiu. Aplicația va genera un cod de acces, îl va expedia pe adresa de e-mail introdusă și, după validarea lui, va furniza către aceeași adresă de email informațiile pe care cei de la RAR le consideră utile pentru deținătorul sau viitorul deținător de vehicul. 
Practic, datele generate se referă la activitățile derulate la RAR și numărul de kilometri înregistrați la bordul mașinii, kilometri regăsiți în baza de date a RAR sau a stațiilor ITP autorizate, existența sau valabilitatea cărții de identitate a vehiculului, informații tehnice și de identificare, gradul de poluare, precum și valabilitatea inspecției tehnice periodice. 


Totuși, datele oferite reflectă configurația vehiculului și statutul acestuia și sunt valabile la data interogării acestora în sistemul informatic al Registrului Auto Român. Aceste date nu sunt destinate comercializării, iar folosirea aplicației se supune unor termene și condiții, care sunt detaliate în momentul accesării aplicației "Istoric vehicul". Dacă aplicația se accesează în mod abuziv, solicitantului îi va fi restricționat accesul în consecință. Aplicația poate fi accesată și de pe smartphone.


"Aplicația reprezintă politica RAR de a sprijini cumpărătorul unui vehicul și de a-l informa, pentru ca acesta să facă o achiziție în cunoștință de cauză. Principalele beneficii pe care le-am identificat se referă la posibilitatea verificării în timp real a corectitudinii datelor cuprinse în documentele însoțitoare ale vehiculului, a valabilității ITP și a succesiunii înregistrărilor valorilor odometrului, care ar trebui să fie sub forma unei creșteri continue. Orice punct de inflexiune ridică un semn de întrebare cu privire la posibila fraudare a kilometrajului real al unui autovehicul. În viitor, avem în vedere extinderea domeniului informațiilor pe care le oferim, prin includerea și a unor date referitoare la eventuale daune și sau reparații care interesează structura de rezistență a unui vehicul. Întrucât acestea sunt informații care nu ne aparțin, este posibil ca furnizarea lor să comporte anumite costuri", explică Roxana Dima, purtătorul de cuvânt al RAR.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6706 secunde