Ghid privind relația dintre Justiție și mass-media, aprobat de CSM

287
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat "Ghidul privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media" în forma rezultată în urma tuturor consultărilor și dezbaterilor organizate în acest sens. De asemenea, CSM a aprobat și Manualul pentru purtătorii de cuvânt și structurile de informare publică și relații cu mass-media.

"În urma analizării proiectelor în ședința plenului din 22 mai, a fost dispusă o nouă consultare, în cadrul conferinței din data de 23 mai, precum și supunerea proiectului de ghid unei dezbateri publice în perioada 24-30 mai. Documentele aprobate în ședința de joi sunt rezultanta tuturor consultărilor și dezbaterilor la care au contribuit judecători și procurori de la instanțe și parchete, membri ai CSM, jurnaliști din presa scrisă și audio-vizuală, reprezentanți ai societății civile", se arată într-un comunicat al CSM.

Cele două documente au fost elaborate în cadrul unui proiect finanțat de Ambasada Olandei la București, având ca temă "Întărirea comunicării și cooperării între sistemul judiciar din România și mass-media".

Potrivit fișei de proiect aprobate, echipa a fost formată din doi experți olandezi, un jurnalist, un reprezentant al Ministerului Public, un reprezentant al DNA, un reprezentant al curților de apel și trei reprezentanți ai CSM.

Pentru documentarea textelor supuse analizei plenului, echipa de proiect a avut în vedere: legislația internă și internațională; recomandări, rezoluții ale organismelor Uniunii Europene și practica CEDO în materie; documentele de reglementare a relațiilor sistemelor judiciare cu presa din Austria, Belgia, Danemarca, Irlanda, Olanda, Spania și Ungaria; propunerile rezultate din consultările instanțelor și parchetelor pe parcursul anilor 2011-2012; propunerile rezultate din dezbaterea proiectului cu reprezentanți ai sistemului judiciar și ai mass-media din 5 aprilie 2012; tratate, cursuri, studii referitoare la științele comunicării.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2822 secunde