"Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgență!" Moțiunea de cenzură, decisivă

139

Articole recomandate

Moțiunea de cenzură, inițiată de Opoziție la adresa Guvernului Dăncilă, ar putea fi depusă marți în Parlament.


Moțiunea, intitulată "Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgență!", are 237 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, PRO România, ALDE, UDMR, minorități naționale, dar și două de la PSD, conform liderului liberalilor Ludovic Orban.

Pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată de Parlament sunt necesare 233 de voturi.

Potrivit configurației parlamentare, grupurile care susțin moțiunea au: PNL - 95 de membri, USR - 40 de membri, UDMR - 30 de membri, PMP - 12 membri, iar PRO Europa - 39 de membri. La aceștia se adaugă 18 senatori neafiliați, provenind de la ALDE și PRO România, dar și o parte dintre cei 17 deputați ai minorităților naționale.

De cealaltă parte, grupurile PSD, care susțin Guvernul, au 206 membri, la care se adaugă parlamentarii neafiliați, cel puțin 6, care au fost excluși din ALDE după ce au acceptat nominalizări de posturi în Guvern sau au dorit să rămână alături de social-democrați.


Votul la moțiunea de cenzură este secret cu bile.

Președintele PNL, Ludovic Orban, declara, săptămâna trecută, că toți cei 237 de parlamentari care au semnat moțiunea de cenzură au acceptat să voteze la vedere în momentul în care moțiunea va fi dezbătută în Parlament.

România este în criză politică de când e PSD la putere, o criză politică provocată de modul abuziv de conducere, de tentativa sistematică de capturare a statului român, de agresiunile sistematice împotriva mediului de afaceri, împotriva justiției și împotriva siguranței vieții și proprietății cetățeanului. Noi vom pune punct acestei crize politice și vom găsi soluția care să permită o bună guvernare pentru România. (...) Trebuie să încheiem această guvernare fără cap și fără coadă, care provoacă crize artificiale, face rău românilor și care compromite pe termen mediu și lung perspectivele de dezvoltare ale României", a mai afirmat Orban.

El spunea că a primit garanții de la toți parlamentarii semnatari că sunt alături de moțiune și că dorește să fie asigurată o prezență de sută la sută.

Liderul USR, Dan Barna, sublinia, tot săptămâna trecută, că există o oportunitate reală acum ca această moțiune de cenzură să fie adoptată de Parlament, el susținând declanșarea alegerilor anticipate.

Poziția USR este că această moțiune de cenzură trebuie depusă cât mai curând posibil, (...) să nu mai dăm timp doamnei Dăncilă. Vedem că recuperează acum cărămidă cu cărămidă din ruinele ALDE", preciza Barna.

Dan Barna a susținut necesitatea declanșării alegerilor anticipate, menționând că acest lucru este foarte posibil, dacă există voința politică necesară. "Dacă toate celelalte partide, mai puțin PSD, semnează acest pact pentru anticipate, avem cifre necesare pentru a declanșa alegerile anticipate. (...) Am spus foarte clar: România are nevoie de niște reforme foarte clare. (...) (...) În momentul în care trece moțiunea de cenzură, acest Guvern nu mai poate să dea ordonanțe, rămâne doar să administreze treburile curente ale țării. În 60 de zile, președintele poate numi doi premieri care pot fi respinși de partidele de Opoziție, după care următorul președinte să decidă dizolvarea Parlamentului, iar în trei luni, martie cel târziu, vom avea alegeri anticipate, iar România intră într-o logică normală de dezvoltare", arăta Barna.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, pe 20 septembrie, că Uniunea va vota moțiunea de cenzură în condițiile în care este pentru prima dată când există "șansa" schimbării Guvernului. El afirma că UDMR nu vrea să intre la guvernare în eventualitatea în care Guvernul Dăncilă va cădea.

Nu avem nicio condiție, nici să intrăm la guvernare, nici să... Pur și simplu trebuie rezolvată problema. Și cei care inițiază această moțiune de cenzură să asigure și guvernarea, putem să îi ajutăm să ajungă la guvernare, se poate discuta acest aspect. (...) Pur și simplu, acest Guvern și-a epuizat toate resursele cu care a intrat la guvernare. (...) Aici vorbim de o perioadă scurtă, nu trebuie să negociezi nimic, trebuie să gestionezi țara până la alegerile parlamentare din 2020. Deci, nu vom negocia, nu am negociat nimic, pentru că e o chestiune de urgență, de a găsi o soluție politică pentru această perioadă scurtă. Aici nu vorbim de un mandat întreg, vorbim de maxim un an, până la alegerile din 2020″, afirma Kelemen Hunor.

Toți senatorii și deputații PMP au semnat moțiunea de cenzură, anunța, săptămâna trecută, președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac.

"Susținem că este momentul potrivit ca România să aibă un nou guvern, un nou prim-ministru, fie el și pentru un an de zile doar, într-un guvern provizoriu până la alegerile generale care vor avea loc anul viitor, iar condiția ca PMP să participe la o eventuală majoritate guvernamentală, într-un eventual Cabinet, este ca statul român în acord cu Rezoluția adoptată de Parlamentul European (Rezoluția PE din 19 septembrie 2019 referitoare la importanța memoriei istorice europene pentru viitorul Europei - n.r.) să aibă curajul să înființeze un minister pentru Relația cu Republica Moldova", preciza Eugen Tomac.

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, spunea, săptămâna trecută, că "moțiunea va trece", având în vedere numărul de semnatari. Potrivit lui Tăriceanu, 20 de parlamentari ALDE au semnat moțiunea.

″Înainte de a ne hotărî să semnăm, am fost singurul partid care a cerut PNL să vină și cu ceilalți pași. (...) Le-am spus: ‘veniți cu un program de guvernare’. Nu un program de guvernare în accepțiunea curentă a programului cu care te prezinți la alegerile generale de la termen, dar cu principalele direcții de acțiune, cu câteva lucruri importante care să definească acțiunea viitorului guvern", declara Tăriceanu.

El sublinia că viitorul guvern va avea "un mandat limitat în timp". "Aș prefera ca intrarea noastră (ALDE - n.r.) la guvernare, dacă va fi cazul, să fie făcută pe baza rezultatelor pe care le vom obține la alegerile parlamentare", a adăugat Călin Popescu-Tăriceanu.

Și președintele PRO România, Victor Ponta, a anunțat că parlamentarii formațiunii politice au semnat moțiunea de cenzură și că o vor și vota "la vedere".

"Eu nu aș fi vrut să avem o moțiune de cenzură, aș fi vrut să avem un guvern restructurat, așa cum mi-a promis mie doamna Dăncilă în luna august. (...) În fața acestei situații clare de iresponsabilitate și neseriozitate, nu avem altceva să facem decât să votăm moțiunea de cenzură. (...) O vom vota și sperăm să avem un guvern mai bun. (...) Ca și celelalte dăți o să votăm la vedere", preciza Victor Ponta.

De cealaltă parte, social-democrații au afirmat în mod repetat că moțiunea de cenzură nu va trece de Parlament, având în vedere că Opoziția nu a prezentat o soluție alternativă la Guvernul Dăncilă.

"Eu în continuare și astăzi cred că această moțiune nu va trece. Și am spus motivele pe care le văd eu: lipsa unui lider în fața acelor cinci partide, programul de guvernare, prim ministrul care urmează să fie, sunt niște elemente esențiale dacă chiar îți dorești ca o moțiune să treacă", susținea, săptămâna trecută, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Și premierul Viorica Dăncilă a afirmat că moțiunea de cenzură nu va trece, întrucât reprezentanții Opoziției nu au "cea mai mică idee despre ce vor face a doua zi".

"Moțiunea de cenzură cu care ne amenință Opoziția nu va trece nici de această dată. Au mai încercat acest lucru, nu demult, și au eșuat lamentabil. Au mai ratat o dată această tentativă când au venit în Parlament fără o viziune, fără program de guvernare și fără o echipă guvernamentală. Și tot așa vin și acum, fără alternativă și fără cea mai mică idee despre ce vor face a doua zi", spunea recent Viorica Dăncilă.

Senatul și Camera Deputaților, în ședință comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor. Moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor și se comunică Guvernului la data depunerii.

Moțiunea de cenzură se dezbate după trei zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului.

Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4208 secunde