Haos fără precedent în justiție

1411
Haos fără precedent în justiție - d111938e811c0ed7c4ee3e749b07b454.jpg
Astăzi, judecătorii din toată țara vor trece la o formă severă de protest, fără precedent pentru Justiția din România. Toate instanțele din țară vor întrerupe activitatea, începând de astăzi, pe o perioadă nedeterminată, timp de trei ore, până la soluționarea problemei finanțării justiției.

În urma unei întâlniri ce a avut loc, ieri, la București, asociațiile profesionale le cer judecătorilor să refuze participarea în cadrul birourilor, secțiilor și comisiilor electorale la alegerile din toamnă, să facă plângeri la CEDO, iar șefilor de instanțe să refuze plata salariilor fără sporul de 50%, potrivit unui document trimis la instanțe.
Astfel, în minuta întâlnirii repre-zentanților instanțelor judecătorești cu reprezentanții Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, Asociației Magistraților din România și Asociația Magistraților din Iași, desfășurată ieri, la sediul Curții de Apel București, se susține că măsurile din document au fost decise având în vedere lipsa unor condiții decente de lucru în instanțe, în birouri și în sălile de judecată. De asemenea, este acuzată intensificarea atacu-rilor la adresa statutului magistraților, prin rectificări bugetare negative, care afectează atât calitatea actului de justiție, cât și stabilitatea profesiei, ca urmare a remunerării deficitare a judecătorilor. O altă problemă este încărcătura de dosare pe care judecătorii le au de soluționat în perioada vacanței judecătorești și lipsa măsurilor efective pentru asigurarea unui act de justiție de calitate și în termene rezonabile. De asemenea, acuzată de magistrați este lipsa fondurilor instanțelor judecătorești pentru materiale consumabile (hârtie, toner pentru imprimantă etc) și pentru comunicarea actelor de procedură.
În minuta trimisă instanțelor, se mai arată că reprezentanții instanțelor și asociațiilor profesionale au hotărât susținerea atitudinilor de protest ale judecătorilor și personalului auxiliar din instanțele din București.

Trei ore fără activitate
Astfel, se solicită judecătorilor din cadrul tuturor instanțelor asumarea acestei forme de protest, prin întreruperea activității începând de astăzi, zilnic, câte trei ore, pentru o perioadă nedeterminată. Formele de protest vor continua până la soluționarea problemei finanțării justiției, alte modalități urmând a fi avute în vedere ulterior.
Potrivit documentului, se solicită ordonatorilor secundari și terțiari de credite să refuze calcularea cererilor de deschidere de credite lunare, începând cu luna iulie 2009, fără luarea în considerare a sporului de 50% pentru risc și suprasolicitare neuropsihică. Li se solicită, de asemenea, acestora să acționeze în justiție împotriva deschiderilor de credite parțiale, insuficiente pentru asigurarea funcționării curente a activității instanțelor.
Toți judecătorii care consideră că li s-au încălcat drepturile, prin neexecutarea unor hotărâri judecătorești irevocabile, vor completa individual și vor depune organizat, într-un interval de o săptămână, ce va fi anunțat ulterior, plângeri împotriva Statului Român, îndreptate către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, se arată în documentul ce a fost transmis către instanțe.
Potrivit acestuia, având în vedere blocarea reformelor din sistemul judiciar, agravarea situației resurselor materiale și umane, se solicită Comisiei Europene păstrarea mecanismului de cooperare și verificare privind reforma justiției în coordonatele aplicate în prezent.

Sabotarea alegerilor
De asemenea, se solicită implicarea ÎCCJ, în calitate de reprezentant al puterii judecătorești, prin convocarea Adunării generale a judecătorilor, la care să participe reprezentanți ai tuturor adunărilor generale ale instanțelor din România, pentru a adopta un plan de măsuri concrete cu privire la starea sistemului judiciar.
Se recomandă judecătorilor contestarea individuală a modului de stabilire a drepturilor salariale, prin formularea contestației prevăzute de art. 36 din OUG nr. 27/2006 privind salarizarea și alte drepturi ale judecătorilor, procu-rorilor și altor categorii de personal din sistemul justiției, în perioada imediat următoare comunicării fluturașilor privind indemnizația lunară.
Asociațiile profesionale le re-comandă instanțelor luarea tutu-ror măsurilor pentru a se degreva judecătorii titulari ai completelor de judecată, cu încărcătură mare, de exercitarea unor activități administrative suplimentare.
În plus, se solicită judecătorilor din cadrul tuturor instanțelor să refuze participarea în cadrul birourilor, secțiilor și comisiilor electorale ce se vor înființa în vederea desfășurării alegerilor prezidențiale.

Se cere demisia ministrului Justiției
În document se mai arată că asociațiile profesionale vor hotărî dacă este necesară formularea unei plângeri penale împotriva ministrului Justiției și a ministrului Finanțelor Publice, pentru săvârșirea unor infracțiuni de serviciu, precum și sesizarea Comisiilor parlamentare de anchetă, context în care este necesară demiterea ministrului Jus-tiției, pentru administrarea deficitară a finanțelor justiției.
***
Pe plan local, judecătorul Zoița Frangu, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Constanța, ne-a declarat că singurele măsuri luate, ieri, pe plan local au fost înaintarea unei plângeri prealabile către ministrul Justiției, prin care se solicită revocarea adresei de suspendare a sporului de 50% pentru risc și suprasolicitare neuropsihică, precum și a unei acțiuni a Curții de Apel București - Secția de contencios-administrativ, prin care se solicită suspendarea aceleiași adrese privind sporul amintit.
Pe de altă parte, unul dintre liderii locali de sindicat al personalului auxiliar, grefierul Viorica Trandafir, ne-a spus, ieri, că dacă magistrații constănțeni vor decide, în cursul acestei dimineți, să se ralieze colegilor lor din țară, ei vor continua protestul judecătorilor prin întreruperea activității pentru încă trei ore. Astfel, activitatea va fi paralizată pe perioada întregii zile.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7734 secunde