ÎCCJ: Adrian Duicu mutat în arest la domiciliu; decizia este definitivă

366
ÎCCJ: Adrian Duicu mutat în arest la domiciliu; decizia este definitivă - adrianduicu-1413639806.jpg

Articole recomandate

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis definitiv sâmbătă ca președintele suspendat al Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, să fie eliberat din arest preventiv, urmând ca el să fie judecat pentru corupție în stare de arest la domiciliu, transmite Agerpres.ro.
Aceeași decizie a fost luată și în cazul lui Ștefan Constantin Ponea, fost șef al Inspectoratului Județean de Poliție Mehedinți, și Constantin Popescu, om de afaceri și președintele PSD Orșova.
Instanța supremă a respins contestația DNA și a menținut o decizie a Curții de Apel București, din 16 octombrie, prin care s-a dispus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu.
Cei trei se află în arest din data de 4 aprilie 2014.
Adrian Duicu a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, cumpărare de influență, trei infracțiuni de folosire a influenței și autorității de o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid politic în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite, două infracțiuni de dare de mită, pentru permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității în scopul obținerii de foloase necuvenite, pentru primire de foloase necuvenite și pentru două infracțiuni de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția.
În același dosar au fost trimise în judecată mai multe persoane, printre care și realizatorul tv Andrei Bădin, acuzat de luare de mită.
De asemenea, au fost deferiți justiției Constantin Ștefan Ponea, fost șef al Inspectoratului Județean de Poliție Mehedinți; Constantin Popescu, om de afaceri și președintele organizației municipale Orșova a PSD; Valentina Drăghia, administrator al unei societăți comerciale; Zenovia Elisabeta Rolea, președinte al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mehedinți, Grigorița Ferarum, consilier principal în cadrul CJAS Mehedinți, Doina Borugă, manager al Spitalului Județean de Urgență Mehedinți, Daniela Popescu, director executiv în cadrul Consiliului Județean Mehedinți și președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului județean de Urgență Drobeta Turnu Severin; Cristian Damian Stănoiu, avocat în cadrul Baroului Mehedinți.
Potrivit DNA, în perioada martie-iunie 2013, Adrian Duicu a afirmat față de Ștefan Ponea, când acesta din urmă era inspector șef al IPJ Mehedinți, că are influență asupra mai multor funcționari publici (membri ai Guvernului, funcționari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, șeful Inspectoratului General al Poliției Române, pe de o parte, și consilierii locali din cadrul Consiliului local al municipiului Orșova, pe de altă parte).
Totodată, conform procurorilor, Adrian Duicu i-a promis lui Ștefan Ponea că își va folosi această influență, pentru a-i determina pe funcționarii publici să facă acte care intră în atribuțiilor lor de serviciu.
În cazul membrilor Guvernului, funcționarilor publici din conducerea MAI și a șefului IGPR, Duicu și-a folosit influența să îl mențină temporar pe Ștefan Ponea în funcția de inspector șef al IPJ Mehedinți iar la o dată ulterioară să îl numească într-o funcție de conducere în cadrul IGPR, respectiv director adjunct al Direcției de Ordine Publică, precum și să numească o persoană din familia acestuia într-o funcție de conducere în Ministerul Public, arată DNA.
În ceea ce îi privește pe membrii Consiliului local al municipiului Orșova, influența lui Duicu urma a fi exercitată pentru a-i determina să aprobe scoaterea din domeniul public și concesionarea către o altă persoană din familia lui Ștefan Ponea, la un preț "convenabil", a două suprafețe de teren (în suprafață totală de aproximativ 200 de mp, terenuri situate în centrul municipiului Orșova și reprezentând acostamentul unei străzi).
În luna august 2013, Andrei Bădin, realizator al unei emisiuni tv, difuzată de un post de televiziune național, a pretins și primit de la Duicu suma de 5.000 de lei, pentru a nu continua o campanie de presă care-l viza, la acel moment, pe ministrul Mediului, Rovana Plumb, susțin procurorii.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3384 secunde