IGPR anunță noi reglementări privind transportul alternativ

203
IGPR anunță noi reglementări privind transportul alternativ - ddd-1580545726.jpg

Articole recomandate

Noile reglementări privind activitățile de transport alternativ au intrat în vigoare începând cu data de 1 februarie, a anunțat, sâmbătă, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), potrivit Agerpres.

"Transportul alternativ se poate realiza doar prin intermediul unei platforme digitale avizate tehnic de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, autoturismele trebuie să dețină autorizație pentru transportul alternativ, iar șoferul un certificat de atestare a pregătirii profesionale pentru transportul de persoane în regim de închiriere eliberat de Autoritatea Rutieră Română. Până la această dată, persoanele fizice și juridice care derulează operațiuni ce intră sub incidența acestei ordonanțe au beneficiat de o perioadă de tranziție pentru punerea în acord cu noile prevederi legale", se arată într-un comunicat al IGPR.

Autoturismele utilizate la transportul alternativ trebuie să îndeplinească mai multe condiții: să aibă maximum cinci locuri, inclusiv locul conducătorului auto; să aibă inspecția tehnică periodică (ITP) realizată la fiecare șase luni; la momentul cursei trebuie să corespundă normelor tehnice privind siguranța circulației rutiere, protecția mediului și utilizarea conform destinației; să dețină copia conformă a autorizației pentru transportul alternativ.

Autoturismele care efectuează transport alternativ nu beneficiază de facilitățile de trafic aferente serviciilor publice de transport local, pasagerii urcând și coborând în locurile unde este permisă oprirea autovehiculelor. Pe durata efectuării curselor, autoturismele înregistrate pe platforma digitală vor avea afișat la vedere, în partea din față și din spate a autoturismului, un ecuson care va conține numărul de înmatriculare, denumirea platformei digitale pe care este înregistrat autoturismul și elemente de siguranță care să ateste autenticitatea ecusonului.

Șoferii care efectuează transport alternativ trebuie să aibă vârsta de cel puțin 21 de ani, să dețină un certificat de atestare a pregătirii profesionale pentru transportul de persoane în regim de închiriere eliberat de Autoritatea Rutieră Română și să dețină permis de conducere categoria B de cel puțin doi ani. În plus, trebuie să nu aibă cazier, să dețină aviz medical și psihologic, să nu-i fi fost suspendat dreptul de a conduce în ultimul an pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive și să nu fi fost implicat în accidente rutiere soldate, din culpa sa, cu decesul sau vătămarea gravă a uneia sau mai multor persoane.

Conducătorii auto au și o serie de obligații, printre care să aibă ținută corespunzătoare, un comportament civilizat și preventiv în relația cu clientul, să nu refuze efectuarea cursei în condițiile inițial agreate, să se supună controlului autorităților cu atribuții în domeniu, să nu utilizeze mijloacele audio-video fără acordul clientului și să efectueze cursa doar cu un autoturism înscris pe platforma digitală.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0761 secunde