Video Imagini inedite. Zidurile scufundate ale cetății Tomis, dezvăluite pentru prima dată / VIDEO

1827
6

Articole de la același autor

Doi tineri din Constanța, pasionați de scufundări și istorie, au scos la lumină încă un secret păstrat în adâncurile Mării Negre. În cursul acestei săptămâni, Pascale Roibu și Iulian Rusu, membri ai organizației non-guvernamentale Club Marine Explorer, au explorat din nou adâncurile Mării Negre și au adus, din căutările lor, o imagine în premieră cu partea scufundată a cetății străvechi Tomis.

"Este un fragment dintr-un zid al cetății scufundate Tomis, zid situat travers de Comandamentul Marinei, la aproximativ un kilometru în larg și la aproximativ opt - nouă metri adâncime", ne-au spus tinerii exploratori.

"«Tomis», în greaca veche, înseamnă «tăietură», iar grecii aveau obiceiul să denumească așezările în funcție de caracteristici. Am studiat hărți mai vechi ale zonei Peninsulare și nu am descoperit nimic care să aducă a tăietură. Noi credem că zidul care se află la aproximativ un kilometru în largul mării este al cetății Tomisului, scufundat din cauza cutremurelor. Am discutat cu scafandri și pescari bătrâni, care ne-au spus că l-au văzut", ne declara Iulian Rusu, președintele organizației, în urmă cu ceva timp, înainte de descoperirea zidului.

Drept pentru care, și pe viitor, cei doi tineri vor cerceta cu mare atenție adâncurile apelor din dreptul Constanței, pentru a-i scoate la iveală secretele. "Avem informații de la scafandrii bătrâni că există inclusiv o stradă pavată. Aceasta este însă într-o zonă cu stânci, astfel că nu putem să folosim sonarul, căci nu se poate distinge zidul sau strada de stânci. Indiciile pe care le avem sunt de acum 20 de ani, așa că suntem curioși ce vom descoperi în prezent", a adăugat scafandrul.

Reamintim că, în ultimii ani, tinerii au făcut și alte descoperiri relevante pentru trecutul Dobrogei: trei hidroavioane din Al Doilea Război Mondial, mai multe corăbii și componente ale unor ambarcațiuni din Antichitate etc. Mai mult, după cum se poate vedea și din imaginile postate pe pagina Clubului Marine Explorer de pe o rețea de socializare, în căutările lor, tinerii surprind și viața subacvatică în toată splendoarea ei: bancuri de pești, rapane, scoici etc.

v v v

Înființat în secolul VI î.Hr., Tomisul era una dintre cele mai înfloritoare cetăți de pe malul Pontului Euxin. Cetatea a fost înființată de coloniștii greci din Milet și a devenit locul ideal pentru schimbul de mărfuri cu băștinașii geto-daci. De-a lungul anilor, săpăturilor arheologilor au scos la suprafață locuințe, morminte, vase de ceramică sau ruinele unor lăcașuri de cult, cele mai multe rămășițe ale vechii civilizații fiind în Peninsulă. În urma cercetărilor realizate, specialiștii au conchis că o parte a cetății este scufundată, în dreptul falezei Constanței și a portului Tomis. 

Comentează știrea

Cucu
25 octombrie 2014
Cetatea Tomis

Citez din articol : "Este un fragment dintr-un zid al cetății scufundate Tomis, zid situat travers de Comandamentul Marinei, la aproximativ un kilometru în larg și la aproximativ opt - nouă metri adâncime" . De ce asa de departe de malul actual ? A crescut nivelul Marii Negre ? S-a modificat relieful ?Puteti explica ? Multumesc anticipat .

felicia
25 octombrie 2014
Cele mai sigure locuri de munca!

Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

MUNCA LA DOMICILIU
26 octombrie 2014
MUNCA LA DOMICILIU

Cautam Operatori calculator pentru publicare anunturi.Cerinte: – cunostinte minime PC – necesar calculator cu conexiune internet – varsta minima 18 ani – rabdare,seriozitate Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail. Veti trece mai intai prin instruire, apoi cine doreste,incepe sa lucreze. Solicitati detalii trimitand "info" la adresa de mail: [email protected]

Vasile
26 octombrie 2014
Locuri de munca

Cele mai noi locuri de munca! Seriozitate maxima! Contract legal si incheiat imediat! Au inceput primele plati! Foarte multi oameni lucreaza deja cu noi! NU e joc piramidal si NU e MLM! Cei care au inceput activitatea sunt foarte multumiti! Lucrati 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 dolari lunar! Va trimitem detalii dupa ce expediati textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Zizi
26 octombrie 2014
rajeala

Bai Felicia(sau ce nume iti vei da) mesajului asta al tau, prin care iti faci reclama in mod abuziv, si pe care il ai scris undeva si ii dai doar copy/paste, ti-l voi contra oridecateori ai sa-mi dau ocazia. Si eu pe al meu il am scris undeva. Si eu ii dau copy/paste ca si tine. MESAJ CATRE CONSTANTENI: OAMENI BUNI, NU VA LUATI DUPA MESAJUL. E O MINCIUNA CARE ASCUNDE MULTE ESCROCHERII. DACA AR FI O FIRMA SERIOASA, AR ALEGE ALT MOD DE A FACE RECLAMA. SE BAZEAZA PE DISPERAREA OAMENILOR SARACI DE A AVEA O VIATA MAI BUNA. GANDITI-VA DE 10 ORI INAINTE DE A DA CURS UNEI ASTFEL DE OFERTE. AVEA O VIATA MAI BUNA. GANDITI-VA DE 10 ORI INAINTE DE A DA CURS UNEI ASTFEL DE OFERTE.

Răspuns la: Cele mai sigure locuri de munca!
Adăugat de : felicia, 25 octombrie 2014
Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum!...
Zizi
26 octombrie 2014
................

Bai Vasile. Esti prost ca vaca. Vad ca-mi dai de lucru. Mesajului asta al tau, prin care iti faci reclama in mod abuziv, si pe care il ai scris undeva si ii dai doar copy/paste, ti-l voi contra oridecateori ai sa-mi dau ocazia. Si eu pe al meu il am scris undeva. Si eu ii dau copy/paste ca si tine. MESAJ CATRE CONSTANTENI: OAMENI BUNI, NU VA LUATI DUPA MESAJ. E O MINCIUNA CARE ASCUNDE MULTE ESCROCHERII. DACA AR FI O FIRMA SERIOASA, AR ALEGE ALT MOD DE A FACE RECLAMA. SE BAZEAZA PE DISPERAREA OAMENILOR SARACI DE A AVEA O VIATA MAI BUNA. GANDITI-VA DE 10 ORI INAINTE DE A DA CURS UNEI ASTFEL DE OFERTE. AVEA O VIATA MAI BUNA. GANDITI-VA DE 10 ORI INAINTE DE A DA CURS UNEI ASTFEL DE OFERTE.

Răspuns la: Locuri de munca
Adăugat de : Vasile, 26 octombrie 2014
Cele mai noi locuri de munca! Seriozitate maxima! Contract legal si incheiat imediat! Au inceput primele plati! Foarte multi oameni lucreaza deja cu...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1079 secunde