Industria de armament a vândut, în 2009, produse militare de 100 de milioane euro

181
Industria românească de armament a vândut, în 2009, produse militare de aproape 100 de milioane de euro, jumătate din sumă fiind obținută pe piața din țări din Uniunea Europeană, Algeria, Egipt sau Irak, a declarat Viorel Manole, de la Asociația Patronală a Producătorilor de Tehnică Militară.
"Dacă vorbim strict de produse militare, pot să spun că valoarea totală a contractelor se ridică undeva la aproximativ 100 de milioane de euro. Per total, balanța între ce exportăm și ce vindem pe piața internă este cam jumătate-jumătate", a spus reprezentantul Asociației Patronale Române a Producătorilor de Tehnică Militară (Patromil), Viorel Manole, în cadrul Expomil.
Potrivit lui Manole, la ora actuală comenzile principale pentru firmele românești de armament în plan extern nu mai sunt pentru produse complete, ci pentru realizarea de subansamble și subsisteme, care să poată fi ulterior integrate în țări din Uniunea Europeană.
Totuși, reprezentantul Patromil susține că industria românească de armament mai fabrică și produse care nu sunt la standarde NATO, deoarece modelul vechi, de tip EST, încă este căutat în țări precum Algeria, Egipt sau Irak. "Noi în continuare avem capacități de producție care nu sunt la standard NATO și putem să producem muniție de infanterie, de artilerie de calibru EST și sunt suficient de multe țări care sunt interesate de acest tip de produse, dar noi putem să exportăm, atâta timp cât res-pectivele țări nu se află pe o listă de embargo. Ca exemplu, putem să ne gândim la țările africane din partea de nord, la Algeria sau Egipt. Ei încă mai folosesc și echipamente EST pe care noi putem să le producem și pe care le expor-tăm. Cu Irakul, de asemenea, ei mai folosesc echipamente tip EST. Noi am exportat în Irak în principal prin firme americane, având în vedere că Irakul este o zonă specială unde Statele Unite au angajamente foarte serioase. Mai avem și alte contracte în negociere", a declarat managerul executiv al Patromil.
În plan intern, clienții fideli ai fir-melor românești de armament rămân Ministerul Apărării, Ministerul Administrației și Internelor și celelalte entități din sistemul de apărare și siguranță, Jandarmeria, SRI, SPP, a precizat Viorel Manole.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0372 secunde