Revizuirea dosarului lui Leaută, respinsă de Tribunalul Constanța

1632
Cererea de revizuire în principiu a dosarului lui Valentin Leaută, patronul de la SC "Dominus Rei" SRL, condamnat definitiv la 12 ani de închisoare pentru înșelăciune, a fost respinsă, ieri, de magistrații de la Tribunalul Constanța, chiar dacă au fost aduse de către apărare o sumedenie de elemente noi care ar fi justificat admiterea în principiu a unei astfel de căi de atac. Hotărârea poate fi atacată cu apel, la Curtea de Apel Constanța.

Avocatul Irina Lițcanu, a "pariat" pe bunăcredința lui Leaută
Ieri, în fața magistraților de la Tribunal, a fost audiată avocata Irina Lițcanu, care a spus că, împreună cu Leaută, a înființat SC "Dominus Rei", ce avea ca obiect de activitate comerțul. Ulterior, în 2001, ea s-a retras din societate și i-a cesionat părțile lui Leaută, obiectul de activitate fiind completat atunci cu transportul de călători. Numai că, în baza relațiilor de amiciție, avocata Lițcanu i-a acordat asistență juridică lui Leaută în continuare. Ea a declarat: "Societatea, practic, nu a cumpărat autobuze, ci caroserii, care nu puteau fi puse în circulație. În aceste condiții s-a apelat la SC Roman, de către «Grivița», pentru reparații și asamblare. Abia după asamblarea tuturor componentelor, autobuzele trebuiau livrate" - a declarat Irina Lițcanu în fața judecătorilor.
Tot avocata respectivă a reprezentat interesele judiciare ale SC "Dominus Rei" SRL în contradictoriu cu "Grivița" în cauzele comerciale dintre cele două firme, legate de contractele dintre ele. "De nenumărate ori, pe parcursul derulării contractelor comerciale privind achiziționarea autobuzelor, am chemat personal reprezentanții «Grivița» pentru concilierea situațiilor create de defecțiunile apărute la mașini. La un moment dat, chiar «Grivița» nu a mai efectuat plăți către «Roman», iar Leaută a plătit personal un miliard de lei (n.r. - vechi) către «Roman»" - a mai spus Irina Lițcanu.
În ceea ce privește biletele la ordin, acestea au fost emise, spune martorul, la un an de la încheierea contractului, ca instrumente de plată. "SC «Grivița» a investit biletele la ordin. La instanțele civile, ele au fost contestate, dar s-a constatat că sunt valabile" - a declarat Irina Lițcanu.
În finalul declarației, avocata a mai spus: "Consider că societatea înșelată a fost «Dominus Rei». Miliardul a fost plătit în numele SC «Grivița» de către Leaută. Deși existau litigii civile, SC «Dominus Rei» a efectuat plăți către «Grivița», dar nu au fost probleme. Personal, ca avocat, nu mi s-a creat vreodată impresia că SC Grivița ar fi fost indusă în eroare de către «Dominus Rei»".
Avocatul lui Valentin Leaută, Apostol Armeanu, a solicitat instanței admiterea în principiu a cererii de revizuire, să se aprecieze că se impune să se suspende hotărârea atacată și să se rejudece cauza în vederea emiterii unei hotărâri corecte în ceea ce îl privește pe clientul său.
Numai că toate eforturile de a arăta instanței anomaliile din acest dosar au eșuat, nu mai vorbim de speranțele celor apropiați lui Leaută de a-l vedea ieșit de după gratii.
Amintim că patronul de la SC "Dominus Rei" SRL, Valentin Leaută, deși a fost achitat de Tribunalul și Curtea de Apel Constanța pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune, s-a procopsit cu o ditamai condamnarea, de 12 ani de închisoare, de la instanța Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2777 secunde