Înființarea Gărzii de Coastă naște haos la Constanța!

1573
Înființarea Gărzii de Coastă naște haos la Constanța! - 1005dba1a5cb9055ca64f1bc9a183c24.jpg
Așa cum ne-am obișnuit, în România, o sumedenie de decizii care se iau la nivel instituțional central nu-și găsesc corespondentul în teritoriu. Oamenii sunt bulversați, luați pe nepregătite, nu știu ce vor face de acum încolo. Se aruncă în eter ideea a sute de disponibilizări și, totuși, nimeni nu spune: cum, când, cine, unde și de ce?
Cam aceasta este situația în ceea ce privește Poliția de Frontieră Constanța, despre a cărei desființare ori reorganizare se vorbește de ceva timp încoace, iar ideea a fost pusă în practică, acum două zile, prin adoptarea de către Guvern a proiectului de lege privind înființarea Gărzii de Coastă.

Proiectul de lege care stabilește înființarea Gărzii de Coastă în zona litoralului Mării Negre, a Dunării Maritime și a Deltei Dunării a fost aprobat în ședința din 18 mai a Executivului.
Mai marii MAI-ului susțin că doar astfel "poate fi asigurat un înalt nivel de supraveghere și control la frontiera maritimă și fluvială a României".
Așa se face că, potrivit proiectului de lege adoptat miercuri, se înființează și în România Garda de Coastă, în zona litoralului Mării Negre, a Dunării Maritime și a Deltei Dunării.

Aceeași Mărie, cu altă pălărie…
Garda de Coastă va fi organizată la nivelul administrativ al județelor Constanța și Tulcea și va avea ca zonă de competență suprafața din teritoriul național constituită din zona de frontieră corespunzătoare județelor Constanța și Tulcea, Dunărea maritimă, Canalul Dunărea-Marea Neagră, apele maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă și zona economică exclusivă, precizează reprezentanții MAI-ului. Tot aceștia spun că "înființarea se face prin reorganizarea Inspectoratelor Județene ale Poliției de Frontieră Constanța și Tulcea, care se desfiin-țează".
Actul normativ vizează, de asemenea, organizarea, la nivelul județelor Brăila și Ialomița, a unor Sectoare ale Poliției de frontieră ce vor fi subordonate Gărzii de Coastă, Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră Galați și Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră Călărași.
Beneficiile pe care le-ar aduce această nouă organizare vizează coordonarea unitară a activităților specifice derulate de Poliția de Frontieră Română la frontiera maritimă și fluvială, "asigurarea unui înalt nivel de supraveghere și control la frontiera maritimă a României, asigurarea respectării regimului juridic al frontierei de stat în zona de competență a Poliției de Frontieră Române la Marea Neagră și Dună-rea maritimă, precum și combaterea migrației ilegale și a infracționalității transfrontaliere în zona de responsa-bilitate", după cum se precizează în-tr-un comunicat al MAI-ului.

"Ce facem cu oamenii? Îi omorâm?"
Dacă pe hârtie totul pare extrem de frumos, în teritoriu, lumea este debusolată de toate aceste schimbări de trupe, mai ales că se vorbește de disponibilizarea a 350 de polițiști de frontieră! Reprezentanți ai IJPF Constanța ne-au declarat că nimeni nu i-a anunțat ce se va întâmpla de acum încolo, ce se va produce concret în structurile Poliției de Frontieră de la Constanța. Oamenii se simt însă cu securea deasupra capului și așteaptă cu înfrigurare deciziile de la centru, care vor trebui puse în practică, indiferent de cât de bune ori dezastruoase sunt. Mai mult decât atât, se vorbește de o sumedenie de lacune pe care le-ar avea acest proiect adoptat, iată, deja, de Guvern!
"Ministrul de Interne a făcut o declarație cel puțin bizară! A lansat ideea că vor fi disponibilizate 350 de persoane, a aruncat pe piață cifra asta, fără alte date concrete, creând o stare de nesiguranță în rândul oamenilor. Iar asta în condițiile în care, în cadrul ultimei evaluări care a avut loc, am luat calificativ maxim. Nu a făcut decât să lase loc la interpretări! În momentul de față, nu se știe nimic concret! Ce facem cu oamenii? Îi omorâm sau îi punem pe o navă și îi trimitem în altă țară? Colegii mei sunt apăsați iarăși de acea sămânță de neîncredere",
ne-a declarat președintele Sindicatului Poliției de Frontieră Constanța, comisar șef Vasilică Ion.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 25 Februarie 2011
Stire din Eveniment : Garda de Coastă va păzi Marea Neagră
Joi, 09 Decembrie 2010
Stire din Sport : Nimeni nu trece de Frontieră!
Pagina a fost generata in 0.4872 secunde