Poliția a lansat campania "TU DECIZI! VOTEAZĂ LEGAL!"

Informează-te! Un vot ilegal te poate trimite la închisoare

555
Vineri, 16 noiembrie, Inspectoratul Județean de Poliție Constanța a lansat campania de prevenire a fraudelor electorale "TU DECIZI! VOTEAZĂ LEGAL!", inițiată de Ministerul Administrației și Internelor. La eveniment, au participat peste 20 de reprezentanți ai IPJ,  IJJ Constanța, GMJ Gruparea "Tomis", ISU "Dobrogea" și ai Gărzii de Coastă. 


Lansarea campaniei a avut loc în muni-cipiul Constanța, într-o zonă cu un aflux ridicat de persoane, cărora le-au fost prezentate măsurile dispuse de MAI pentru desfășurarea în deplină legalitate a alegerilor parlamentare din data de 9 decembrie. 

Potrivit inspectorului principal de poliție Carmen Șerbănescu, "vocea unică" în cadrul alegerilor electorale de la Constanța, la nivelul județului nostru au fost derulate activități simi-lare de informare a populației cu privire la prevederile Legii nr. 35/2008 privind alegerile parlamentare. Aceasta spune că, "sub aspect preven-tiv, reprezentanții MAI au desfășurat activități de in-formare a populației pentru prevenirea infracțiunilor electorale, având ca scop responsabilizarea alegă-torilor cu privire la exercitarea dreptului de vot în mod legal, neinfluențat de mita electorală indiferent de formele ei de manifestare".

Carmen Șerbănescu pre-cizează că, pentru atinge-rea obiectivelor campaniei, în următoarea perioadă, la nivel local, vor fi distribuite populației peste 20.000 pliante informative și vor fi afișate în locuri cu maximă vizibilitate 2.000 de afișe. De asemenea, pentru promovarea campaniei, a fost realizat un spot video și unul audio, un banner web, care pot fi descărcate de pe pagina specială de Internet a Campaniei: www.votlegal.ro.

Cine mituiește alegătorii riscă până la 5 ani de închisoare

În conformitate cu Ordonanța de Urgență privind modificarea art. 55 al Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului:

"Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum și primirea acestora de către alegător, în același scop, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani". De asemenea, tentativa se pedepsește.

Tot legea spune că prin bunuri interzise se înțelege acele obiecte care au valoare economică semnificativă, precum și mărfuri de utilitate alimentară - alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun sau nealimentare.

Trebuie precizat că nu intră în categoria bunurilor prevăzute la aliniatul precedent materialele și obiectele de propagandă electorală, precum: afișe, pliante, cărți poștale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, șepci, eșarfe, fulare, veste, fesuri, mânuși, pelerine, jachete, inscripționate cu însem-nele electorale ale formațiunilor politice sau ale candidaților care participă la alegeri.

Totodată, sunt exceptate de la primul aliniat și alte obiecte, inscripționate cu însemnele electorale ale formațiunilor politice sau ale candidaților care participă la alegeri, a căror valoare nu depășește 10 lei fără TVA pentru fiecare articol, fără ca aceste bunuri să poată fi alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice ori produse din tutun. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3831 secunde