Infractori de la 7 ani, pe străzile Constanței! "Nu știu nici când e data lor de naștere!"

932
Infractori de la 7 ani, pe străzile Constanței!

Articole de la același autor

Fură orice le pică în mână, smulg lănțișoare de la gâtul bătrânelor sau telefoane mobile din mâinile copiilor. Unii dintre ei abia împliniseră șapte ani când au comis prima infracțiune, iar astăzi au deja colecție de dosare penale.

Iar când ajung în birourile de la Poliție, anchetatorii se sperie: cei mai mulți nu știu să scrie sau să citească și nu au noțiunea timpului. Aceștia sunt micii infractori, de pe străzile Constanței, care nu ajung să răspundă penal pentru fărădelegile comise!

Nu au împlinit 14 ani, astfel că legile penale sunt îngăduitoare cu ei și nu răspund pentru fărădelegile comise. În trecut, asta însemna că legiuitorii mai închideau ochii pentru că au furat o bicicletă de la un vecin, o găină sau chiar niște bani de la un coleg de clasă. În ziua de astăzi, faptele comise chiar și de puștani care nu au încă act de identitate sunt din ce în ce mai grave. Adică dau în cap pe stradă bătrânilor, după ce îi urmăresc de la piață, pentru a le fura portofelele, femeilor le smulg lănțișoarele de la gât, iar copiilor telefoanele mobile din mâini.

Statistica deținută la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța arată că numărul copiilor cu vârste sub 14 ani care comit infracțiuni nu este mare. Sunt aproximativ 30 de copii, an de an, care comit astfel de fapte. Situația se schimbă însă când privim la statistica cu cei care au între 14 și 18 ani. Dintr-o dată, numărul pungașilor crește la aproximativ 130 pe an! Ceea ce înseamnă că, în multe situații, au comis faptele și înainte de 14 ani, dar nu au ajuns în atenția oamenilor legii.

Statistici îngrijorătoare: mulți puștani hoți și tâlhari

Evidența ținută de DGASPC Constanța arată că în 2019 au fost 29 de copii, cu vârste între 7 și 14 ani, care au comis infracțiuni; 14 dintre ei au fost anchetați pentru furt, 4 pentru tâlhării, doi pentru vătămări corporale, iar unul pentru coruperea sexuală a unui minor. Cei mai mulți dintre autori, adică 23 dintre ei, au fost băieți, iar doar șase fete au ajuns în atenția polițiștilor.

În schimb, în cazul minorilor cu vârste peste 14 ani, care răspund penal pentru faptele comise, evidența arată că au fost în total 129 de copii infractori, dintre care 49 au comis furturi, iar 34 tâlhării. De asemenea, 9 au fost anchetați pentru conducere fără permis, unul pentru proxenetism, doi pentru viol, iar unul pentru lovituri cauzatoare de moarte.



"Nu conștientizează gravitatea faptelor comise!"


Dacă în cazul minorilor cu vârste peste 14 ani există centre de reeducare (fostele case de corecție!) unde aceștia ajung să fie internați – e drept, după comiterea mai multor fapte, problema cu care se confruntă autoritățile este în cazul celor mai mici de vârsta buletinului. Ce pot să facă cu ei? "Unii dintre ei nu știu nici măcar să își scrie numele, nu știu care este data lor de naștere sau ce înseamnă «ieri» ori care sunt lunile anului. Mai grav este că mulți dintre ei nu au remușcări, nu li se pare ceva ieșit din comun faptul că au lovit o femeie sau un copil", spun surse din rândul anchetatorilor.

În prezent, în cazul acestor copii, instanța de judecată este cea care decide ce măsuri se iau: fie instituie măsura supravegherii specializate, fie măsura plasamentului. În prima variantă, copiii rămân în mediul familial, dar sunt consiliați psihologic și vizitați frecvent de asistenții sociali. În al doilea caz, copii sunt luați în plasament la un asistent maternal sau într-un centru. Din păcate însă, cei mai mulți dintre ei ajung să comită infracțiuni și în adolescență…

Încercări nereușite pentru înființarea unui centru de copii infractori

O soluție pentru reducerea fenomenului ar fi înființarea unui centru unde să fie internați, sub strictă supraveghere, copii cu vârste sub 14 ani, pentru care instanța de judecată dispune măsura plasamentului. La nivelul DGASPC Constanța, demersurile pentru înființarea acestui centru au început de prin 2012, prin căutarea de fonduri. În 2017, printr-o hotărâre a Consiliului Județean Constanța a fost aprobată înființarea centrului și Regulamentul de organizare și funcționare. Dar, nici până în prezent, centrul nu există decât pe hârtie, pentru că … nu există finanțarea necesară!

"Centrul nu a fost realizat încă, pe de o parte pentru că nu am găsit un spațiu și nici nu au fost identificate surse de finanțare pentru construirea unui spațiu. Pe de altă parte, pentru că numărul de cazuri de copii cu vârste sub 14 ani pentru care se impune măsura plasamentului este mic (n.r. de exemplu, anul trecut a fost dispusă măsura pentru 4 copii!), iar o astfel de investiție nu se putea justifica. În prezent, se fac demersuri la nivelul Autorității Naționale de Protecția Copilului, pentru a fi înființate centre de orientare și supraveghere la nivel regional", ne-a declarat Petre Dinică, directorul executiv DGASPC Constanța. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.365 secunde