Infractorii șoselelor constănțene, beți și fără permis

2246
2
Infractorii șoselelor constănțene, beți și fără permis - 34657b087cb522ecec1cc1ead4026974.jpg
Ai băut pahare după pahare, iar alcoolul ți-a dat curaj. Te împinge de la spate, îți deschide portiera, îți bagă cheia în contact și îți apasă accelerația la maximum. Te face mai bărbat, mai puternic. În realitate, te face un infractor. Te transformă într-un criminal cu volanul în mână, care, mai devreme sau mai târziu, ajunge să mânjească asfaltul cu sângele unor oameni nevinovați.
Abia după ce sfărâmă vieți sub roțile mașinilor lor, ajung să conștientizeze că alcoolul poate ucide. Prea târziu pentru ei și victimele lor. Din păcate, deși intens mediatizate aceste accidente, nimeni nu învață nimic din ele.

Doar anul trecut, polițiștii constănțeni de la rutieră au reținut 423 de permise de conducere și au întocmit 417 dosare penale din cauza consumului de alcool la volan. Numărul celor pe care băutura i-a transformat în infractori este însă de cel puțin trei ori mai mare, ei fiind descoperiți și sancționați în trafic de celelalte structuri ale Poliției, mai ales agenții de post din comune. Astfel, anul trecut, peste o mie de șoferi au fost depistați în trafic în stare avansată de ebrietate. Li s-au întocmit dosare penale, însă, așa cum se întâmplă în România, justiția i-a iertat pe motiv că nu există pericol public în acțiunile lor.
Potrivit legislației rutiere, șoferul prins la volan cu o alcoolemie cuprinsă între 0 și 0,41 mg/l alcool pur în aer expirat va fi sancționat cu amendă între 9 și 20 de puncte, (540 - 1200 lei) și permisul suspendat pentru trei luni, în timp ce o alcoolemie mai mare de 0,41 înseamnă dosar penal și suspendarea dreptului de a conduce până la emiterea unei hotărâri judecătorești, infracțiunea fiind pedepsită cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
Trebuie precizat că alcoolemia măsurată cu aparatul Drager este de cel puțin două ori mai mică decât cea existentă în sânge.
Astfel, potrivit legislației în vigoa-re, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice având o îmbibație alcoolică în sânge mai mare de 0,81 mg/l se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani, în timp ce refuzul recoltării de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei presupune închisoare de la 2 la 7 ani.
În realitate, nimeni nu ajunge dincolo de gratii pentru că a condus beat, decât dacă a băgat vreo câțiva oameni în mormânt. Judecătorii se mulțumesc să îi sancționeze cu amendă, iertându-le astfel păcatele. Însă ei nu se opresc aici. Încurajați de clemența magistraților, se urcă din nou băuți la volan, până ce ajung să ucidă. Iar atunci justiția o ia de la capăt, demonstrându-și incapacitate, lipsa de viziune, chiar nepăsarea în stoparea unui fenomen destul de grav care macină Româ-nia – moartea pe șosele.
Anual, pe drumurile constănțene zeci de persoane își dau ultima suflare din cauza unor șoferi băuți. Fie că mor ei, familiile lor sau că ucid oameni nevinovați, alcoolul îngroașă sângele de pe asfalt.

Țăranii conduc fără permis
La fel de periculoși sunt și cei care se urcă la volan fără a avea permis de conducere. Fără pic de experiență, fără a avea îndemânarea necesară în a manevra un autoturism, acești șoferi au ajuns să împânzească drumurile județului Constanța, polițiștii rutieri recunoscând că au de-a face cu un adevărat fenomen, mai ales în mediul rural.
Oamenii legii spun că, la țară, majoritatea localnicilor și-au vândut căruțele și caii, cumpărându-și în schimb hârburi la mâna a doua, înmatriculate în Bulgaria.
Anul trecut, numai polițiștii rutieri au întocmit 309 dosare penale pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără permis, însă campionii la acest capitol sunt agenții din mediul rural, care au peste 1.500 de dosare în lucru pe an.
Ca și colegii lor băuți, aceștia scapă în cele mai multe cazuri doar cu amenzi, deși sunt prinși în repetate rânduri conducând fără permis.
"Dosare penale pentru conducerea fără permis avem cu grămada. Numai anul acesta am întocmit între 50 și 60 de dosare penale.
M-am și săturat de ăștia. Nici nu știu ce să le mai fac. Degeaba alerg prin toată comuna după ei și le fac dosare, pentru că acestea nu au nicio finalitate. Ei continuă să conducă fără permis, iar îi prind, procurorii și judecătorii iar îi fac scăpați. Cică nu prezintă pericol public. De obicei, se aleg cu câte o amendă, pe care nici pe aia nu o plătesc. De când sunt eu aici, după sute de dosare penale pentru conducerea unui autoturism pe drumurile publice fără permis, doar unul a primit o pedeapsă cu închisoarea. Un an cu suspendare, dar tot e ceva decât o amendă. Însă toți se urcă la loc la volan. Pur și simplu nu ai cu cine să te înțelegi. Nu știu de vorbă bună, nu le este frică de dosare penale sau de amenzi", spun polițiștii din Mihai Viteazu.

Comentează știrea

eleverag sitemap
13 mai 2014
eleverag sitemap

Apart from the sporty fairing, we notice web-shaped alloy wheels and a sizable disc brake. eleverag sitemap http://www.eleverag.com/sitemap.xml

magic leverag australia
21 mai 2014
magic leverag australia

The beaky front fairing gives the Ninja 1000 a crouched and restless feline profile that's ready to leap with all ferocity. The slats at the edges, the angular fuel tank, body panels draped in a mix of black and green. magic leverag australia http://magicleveraghairrollers.tripod.com

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2601 secunde