Instanțele de judecată sunt în fierbere! Se prefigurează o nouă criză a resursei umane

687
1
Instanțele de judecată sunt în fierbere! Se prefigurează o nouă criză a resursei umane - fondinaltacurtescrisori1-1668797534.jpg

Articole de la același autor

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecătorul Corina-Alina Corbu, a transmis o scrisoare deschisă președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului României, prin care solicită identificarea unor măsuri care să ducă la ameliorarea condițiilor de muncă din instanțele de judecată și la oprirea exodului magistraților.

Instanțele de judecată sunt în fierbere. Discuțiile pe marginea modificărilor pensiilor speciale, cât și vârstei de pensionare i-au alertat pe magistrați. La nivelul curților de apel din întreaga țară, dar și al instanțelor inferioare, au avut loc adunări generale prin care judecătorii au fost consultați cu privire la modificările legislative propuse, aspecte prezentate în paginile „Cuget Liber” într-o ediție anterioară. Ulterior, conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin judecătorul Corina-Alina Corbu, s-a adresat în scris președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului României, „în contextul evoluțiilor recente privind numărul pensionărilor din cadrul sistemului judiciar, care prefigurează o nouă criză a resursei umane, pe fondul unei situații deja critice din perspectiva supraîncărcării și a condițiilor de muncă din cadrul acestui serviciu public”, pentru a solicita „identificarea unor modalități de acțiune asumate în comun, care să conducă la consolidarea statutului judecătorilor ca garanție a independenței acestora și să asigure ameliorarea condițiilor de muncă de la nivelul instanțelor judecătorești”.

„Independența justiției, sub toate aspectele sale, inclusiv cele de natură financiară, nu este un privilegiu al sistemului judiciar, ci o obligație a statului care izvorăște din dreptul fiecărui individ la o instanță imparțială. Rezultă așadar că o modificare a dispozițiilor legale privind pensia judecătorilor, mai ales în timpul exercitării funcției acestora, încalcă principiul independenței justiției. Condițiile privind acordarea pensiei ocupaționale a judecătorilor, inclusiv în ceea ce privește vârsta de pensionare a judecătorilor și cuantumul pensiei, reprezintă o compensație parțială a condițiilor de muncă, a riscurilor și a responsabilităților pe care le implică exercitarea acestei profesii. O modificare intempestivă a vârstei de pensionare, care ar afecta inclusiv statutul juridic al judecătorilor în funcție, ar avea, fără îndoială, repercusiuni atât asupra dezvoltării carierei judecătorilor, cât și asupra organizării instanțelor”, se arată în scrisoarea semnată de președintele ÎCCJ.

Drept pentru care magistrații, printr-o singură voce, solicită: „Asumarea de către toate puterile statului, atât din punct de vedere juridic, cât și la nivelul comunicării publice, a necesității stabilității și previzibilității statutului judecătorilor; adoptarea de către Executiv a unui plan concret privind îmbunătățirea progresivă a condițiilor de muncă în cadrul instanțelor judecătorești, cu identificarea și garantarea surselor corespunzătoare de finanțare pentru asigurarea infrastructurii și logisticii necesare; luarea măsurilor legislative și administrative necesare pentru combaterea supraîncărcării și pentru favorizarea procesului de ocupare rapidă a posturilor vacante în cadrul sistemului judiciar etc”. 



Comentează știrea

Doar Ei
19 noiembrie 2022
erorile celor ce se substituie neamului

Muncesc pe rupte ei, procurorii și "invocatii"! Procese care durează mai mult decât durata pana la casarea (prescrierea) cauzei ii extenuiaza!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6452 secunde