Noi servicii sociale destinate nevoilor persoanelor fără adăpost

163
1
Noi servicii sociale destinate nevoilor persoanelor fără adăpost - adapost-1668797411.jpg

Articole de la același autor

Luna aceasta, Guvernul a aprobat o propunere de politică publică privind incluziunea socială a persoanelor fără adăpost, elaborată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), în urma derulării unui proiect european în cadrul căruia s-a făcut o evaluare a nevoilor acestor persoane. Propunerea respectivă vizează o strategie națională privind incluziunea socială a persoanelor fără adăpost până în anul 2027, un plan de acțiune pentru aceeași perioadă și un program de interes național (PIN) pentru dezvoltarea serviciilor sociale adresate acestor persoane. Cercetările efectuate în ultimii ani au arătat că persoanele fără adăpost întâmpină dificultăți din cauza lipsei documentelor de identificare, problemelor în asigurarea nevoilor de bază, problemelor de sănătate, inclusiv mintală, pentru că nu au medic de familie, pentru că nu au o ocupație și, implicit, surse de venit sau din cauza incapacității de a derula în mod independent anumite activități.

În urma analizării nivelului actual de dezvoltare a rețelei serviciilor sociale adresate acestei categorii vulnerabile a rezultat că la începutul acestui an erau 80 de centre rezidențiale de îngrijire și asistență pentru persoanele fără adăpost licențiate. Pentru a preveni cronicizarea fenomenului, MMSS a identificat două tipuri de soluții: dezvoltarea de noi servicii sociale care să adreseze nevoile persoanelor fără adăpost în vederea reintegrării sociale a acestora sau introducerea unui beneficiu de asistență socială, respectiv decontarea costului pentru plata chiriei și utilităților (într-un cuantum maxim) pentru o perioadă limitată de timp, cu condiția îndeplinirii măsurilor incluse în planul de intervenție întocmit după derularea anchetei sociale. Având în vedere impactul financiar al celor două soluții propuse, opțiunea recomandată spre implementare vizează înființarea și susținerea a 61 de servicii sociale pentru persoanele fără adăpost, acestea urmând să aibă o capacitate medie de asistare a 5.528 de persoane/lună. 



Comentează știrea

Nedumerire
18 noiembrie 2022
5.528 de persoane/lună

6000/30 = 200 persoane/zi. Foarte Putin ! Adica mai faci 1centru de dimensiune mica-medie. Bun si asta, dar nu rezolvi problema cu necajitii fara adapost.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4204 secunde