Condamnat la 12 ani pentru viol, dar lăsat în libertate

Jan Tistu, acuzat că și-a ucis soția pentru a se răzbuna

2994
Jan Tistu, acuzat că și-a ucis soția pentru a se răzbuna - af756aac925876d8d15666b62e6fdb32.jpg

Articole de la același autor

Un bărbat din localitatea Plopeni și-a ucis cu sânge rece soția după ce și-a adus aminte că în urmă cu câțiva ani, femeia l-a dat pe mâna polițiștilor pentru că i-a abuzat sexual copiii.

Miercuri seara, în jurul orei 21,45, polițiștii din Chirnogeni au fost anunțați că Maria Tistu, de 41 de ani, din satul Plopeni, comuna Chirnogeni, a fost găsită moartă în propria casă. Oamenii legii s-au dus la fața locului și au constatat că victima prezenta urme vizibile de violență la nivelul gâtului. Ea avea mai multe plăgi tăiate-înțepate, iar în camera în care a fost găsită, în pat, se observa o pată mare de culoare brun-roșcat cu aspect de sânge. De asemenea, pe un taburet situat lângă pat a fost găsit un briceag cu lama de 12 centimetri lungime, care era plin de sânge.
Din primele cercetări efectuate, polițiștii au stabilit că cel care a omorât-o pe femeie este chiar soțul acesteia, Jan Tistu.
Potrivit anchetatorilor, crima a fost comisă după ce Maria și Jan Tistu au băut împreună mai multe pahare de alcool, după care s-au luat la ceartă. Din câte se pare, bărbatul și-a adus aminte că în urmă cu câțiva ani nevasta l-a reclamat polițiștilor că i-a violat pe cei doi copii pe care femeia îi are dintr-o relație anterioară, dar pe care Tistu îi înfiase trecându-i pe numele lui. Apropiații celor doi susțin că, în ultima vreme, bărbatul era foarte nervos, deoarece fusese condamnat la 12 ani de închisoare pentru viol și astfel s-ar fi răzbunat pe soția lui de la care ar fi pornit toată nenorocirea.
Cadavrul femeii a fost transportat la morga Cimitirului Central în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cauzei decesului.
Totodată, Jan Tistu a fost reținut pentru 24 de ore urmând a fi prezentat Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă, pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat.

Jan Tistu, condamnat la 12 ani de închisoare
În anul 2005, Jan Tistu a fost trimis în judecată pentru viol. Potrivit rechizitoriului, în perioada 2004 - august 2005, Jan Tistu a profitat de imposibilitatea minorilor Ilie Alexandru, de 7 ani, și Olimpia Florentina, de 13 ani, de a se apăra și ar fi întreținut relații sexuale orale cu aceștia. Cei doi copii se aflau la vremea respectivă în îngrijirea sa. De asemenea, în sarcina lui Jan Tistu s-a mai reținut că în cursul lunii iunie 2005, l-ar fi agresat fizic pe Ilie Alexandru, provocându-i prin tăiere cu un cuțit, o leziune în zona pelviană, ce a necesitat 8 - 9 zile de îngrijiri medicale. Cei doi minori poartă numele bărbatului, dar provin din relațiile extraconjugale ale mamei, Maria Tistu. Micuții au fost temporar plasați la Centrul de Copii Abuzați. În timpul anchetei, mama lor a declarat că l-a surprins pe soțul ei, în două rânduri, în timp ce întreținea relații sexuale cu minorii. La rândul ei, bunica copiilor a afirmat că a aflat de la fiica sa despre aceste abuzuri. Ba, chiar mai mult, băiețelul ar fi venit în cursul lunii iulie 2005 plângând după ce fusese rănit de tatăl său, pentru că refuzase să-i satisfacă poftele sexuale. În fața procurorilor, Jan Tistu nu a recunoscut infracțiunile de care este acuzat și a declarat că învinuirea este nereală, considerând că este victima unei înscenări. Deși inițial, cea care l-a reclamat procurorilor era chiar soția sa, Maria Tistu, ulterior, la instanța de judecată, ea și-a schimbat în totalitate susținerile făcute la urmărirea penală.
În cursul lunii ianuarie 2007, judecătorii au decis, după administrarea probelor, că bărbatul nu s-ar face vinovat de comiterea faptei și au dispus achitarea. Decizia a fost menținută și în apel și a fost atacată cu recurs de procurorii constănțeni. Recursul a fost admis, iar judecătorii instanței supreme au dispus ca dosarul să fie rejudecat de Tribunalul Constanța. În urma rejudecării, Jan Tistu a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Mai mult, în urmă cu două luni, respectiv în luna noiembrie 2009, magistrații de la Curtea de Apel Constanța au respins apelul declarat de Jan Tistu, astfel că el a rămas cu pedeapsa de 12 ani. Cu toate acestea, mai exista o ultimă soluție, iar Tistu a formulat recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, care urmează să se soluționeze în scurt timp. Jan Tistu a mai fost obligat și la plata a câte 7.000 de lei, drept daune morale, pentru fiecare minor în parte, precum și la plata a 1.750 de lei, drept cheltuieli de judecată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8837 secunde