Jandarmii constănțeni - ATACAȚI CU RACHETE ÎN AFGANISTAN

1141
3
Jandarmii constănțeni - ATACAȚI CU RACHETE ÎN AFGANISTAN - jandarmiafganistan-1354871194.jpg
Jandarmii constănțeni s-au întors din Afganistan, iar experiența pe care au trăit-o acolo o definesc ca fiind "unică", deși au înfruntat multe pericole și chiar atacuri de rachete. Totuși, dacă ar avea de ales, ei afirmă că nu ar mai pleca, atât din cauza condițiilor meteorologice, cât și a familiilor.


Cei trei jandarmi care au reușit, după probele eliminatorii și mult efort depus, să meargă în misiunea din Afganistan sunt căpitanul Marius Stanciu, din cadrul IJJ Constanța, plutonierul major Daniel Cojocaru și plutonierul major Marcel Dianu, din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Constanța. Cei trei afirmă că nu a fost ușoară recrutarea, aceasta făcându-se la nivel național și fiind câte 10 persoane pe un loc.


Plecarea și statul timp de aproximativ șapte luni în Afganistan nu au fost floare la ureche. Totuși, era o zonă de război, iar în afara bazei se purtau lupte grele între forțele coaliției și insurgenți, însă jandarmii con-stănțeni recunosc că experiența trăită a fost unică, dar i-a mulțumit și partea finan-ciară. 


Ce spun jandarmii despre misiune?


"Despre misiune aș putea să spun, în primul rând, că m-am decis să particip la începutul anului. Au urmat mai multe examene, testarea psihologică, testarea medicală, examenul de limbă străină, probă sportivă, două luni de curs și, ulterior, plecarea spre Afganistan, mai exact spre est, care a avut loc pe 4 mai. Misiunea nu a fost ușoară, dar nici grea. Condițiile meteorologice au fost defavorabile, cu temperaturi, pe timpul verii, de peste 40-45 de grade Celsius. Ne-am întors sănătoși acasă, asta e tot ce contează. Nu aș mai pleca, pentru că perioada aceasta de aproape șapte luni departe de familie a fost cruntă", povestește căpitanul Marius Stanciu.


Spre deosebire de căpitanul Marius Stanciu, Daniel Cojocaru și Marcel Dianu au fost repartizați în sudul Afganistanului, unde există un mediu deșertic, cu temperaturi de peste 60 de grade Celsius pe timp de zi, iar pe timp de noapte, peste 20 de grade Celsius. "Singurul nostru «medicament» împotriva căldurii a fost apa. Am consumat cam 12 litri pe zi, pentru a evita deshidratarea", afirmă plutonierul major Daniel Cojocaru. 


Ce pericole au întâlnit militarii 


Activitatea de bază a celor trei jandarmi a fost să instruiască poliția afgană, în speță militarii nou veniți care voiau să devină polițiști. O a doua ramură a fost perfecționarea polițiștilor pentru a deveni subofițeri. "Misiunea noastră era, în primul rând, să perfecționăm abilitățile studenților afgani, să mentorăm instructorii, să-i îndrumăm în a respecta procedura de instruire. A fost liniște, cu excepția tranzitului, adică perioada în care ne deplasam de la un punct la altul, unde am avut câteva atacuri de rachete. A fost destul de greu, nu a fost chiar așa de ușor, dar cel mai important este că misiunea s-a terminat cu bine și am ajuns sănătoși acasă, la familii", precizează plutonierul major Marcel Dianu. 


Comentează știrea

gogu
7 decembrie 2012
lasati-o mai moale cu goangele astea

Mai cum dracului toate odata aproape de 1 decembrie ca sa invie patriotismul : pirati capturati in Somalia,teroristi prinsi in tara tocmai cind vroiau sa puna bombe de Craciun acuma ii ataca si pa astia cu rachete.Ati luat si voi moda de la americani sa le mai umflati ca sa creasca bugetul MAI siMAN si implicit salariile.

FONDURI NERAMBURSABILE UE
7 decembrie 2012
FONDURI UE

2013 este anul in care Fondurile NERAMBURSABILE Europene se acorda si la noi la fel de usor ca in statele membre ale Uniunii Europene ! Detalii pe site-ul:wwwfondurieuropenenerambursabile.ro

Silviu
7 decembrie 2012
Scenariu

Daca printre talibani ar fi infiltrati niste unii sa strige ,,jos Basescu'',poate ca jandarmii romani zdrobeau cu furie toate gruparile teroriste si gata cu razboiul!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3656 secunde