Șoferii beți sau fără permis scapă prea ușor de lege

"Judecătorii așteaptă să fie omorâți oameni pe stradă ca să aresteze vinovații"

2363
Șase oameni mor, în medie, în fiecare zi, pe șoselele din România. Ca de obicei, județul Constanța este fruntaș la capitolul accidentelor grave. Șoferii inconștienți, care se urcă beți turtă la volan sau care nu respectă regulile de circulație, continuă să îndolieze familii și să schimbe, zi de zi, cifrele din statistici.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului Poliției Rutiere Constanța, agent principal Cristina Vasile, de la începutul acestui an și până în prezent, pe șoselele din județul Con-stanța au avut loc 176 de accidente rutiere foarte grave, soldate cu 81 de morți, 133 de răniți grav și 93 de răniți ușor. În comparație cu anul trecut, când au fost înregistrate 206 accidente rutiere grave, soldate cu 93 de morți, 144 de răniți grav și 118 răniți ușor, numărul victimelor este sensibil mai mic.
Principalele cauze ale producerii acestor tragedii sunt traversarea pietonilor prin loc nepermis și fără să se asigure, neacordarea de prioritate pietonilor, cât și viteza neadaptată la condițiile de drum.

Copiii nesupravegheați, victime sigure!
În județul Constanța, multe dintre evenimentele rutiere se petrec și pentru că minorii sunt lăsați adesea nesupravegheați. În acest an, șase accidente, care s-au soldat cu doi morți și patru răniți grav din rândul copiilor de până la șase ani, au avut această acuză. Alte opt accidente grave, care s-au soldat, de asemenea, cu doi morți, șase răniți grav și un rănit ușor au afectat categoria copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani.

Trecerea de pietoni nu salvează viața!
Dacă la capitolul "morți pe șosele" s-ar putea spune că se înregistrează o ușoară scădere, la capitolul accidente ușoare e clar că avem de-a face cu o creștere. Mai exact, de la 865, în 2009, la 989 în 2010. Și numărul victimelor din accidente rutiere ușoare este în creștere îngrijorătoare, respectiv de la 1.078 la 1.227. "Conducătorii auto merg cu viteză, vorbesc adesea la telefon, e firesc să nu fie la fel de atenți la toate semnele de circulație sau la tot ce se întâmplă în trafic", a spus agent principal Cristina Vasile.
O altă vină este a pietonilor, care se aruncă efectiv pe zebră. "Trecerea de pietoni nu salvează viața!" , a ținut să precizeze reprezentanta Poliției Rutiere, completând că, spre exemplu, șoferii care circulă pe bulevardul IC Brătianu și cu 100 km pe oră nu au timpul necesar să oprească imediat la trecerile pietonale. "Pietonul este obligat să se uite în stânga și în dreapta", a declarat Cristina Vasile, accentuând faptul că multe accidente rutiere au avut loc din cauza neatenției atât a șoferilor, cât și a pietonilor.

Magistrații, prea blânzi cu șoferii inconștienți
Cu toate că numărul morților în accidente de circulație a scăzut comparativ cu anul trecut, România rămâne țara cu cele mai periculoase șosele din Uniunea Europeană.
Polițiștii constănțeni sunt de părere că pedepsele date de judecători nu sunt suficient de aspre pentru a-i "speria" pe indivizii care se urcă băuți la volan sau nu respectă reguli elementare de circulație și iau, într-o secundă, vieți nevinovate.
Cristina Vasile ne-a relatat un exemplu recent, care ar trebui să dea de gândit judecătorilor. La data de 31 octombrie, Croitoru Vasile, de 29 de ani, din Satu Nou, care avea 0,75 alcool pur în aerul expirat și nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie, aflându-se la volanul unui autoturism Dacia, a intrat în coliziune cu un BMW care circula regulamentar. Au fost rănite grav două persoane.
Polițiștii de la Rutieră l-au prezentat pe individ magistraților de la Judecătoria Medgidia cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile, numai că aceasta a fost respinsă ca fiind nefondată. "Instanțele de judecată așteaptă ca să fie omorâți oameni pe stradă ca să aresteze vinovații" - ne-a spus Cristina Vasile, referindu-se la faptul că, de exemplu, Gheorghe Mâner, șoferul cu o alcoolemie de 2,95 la mie, care a omorât trei oameni nevinovați, a fost arestat. Mult prea târziu însă pentru victimele sale…

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 18 Octombrie 2010
Stire din Eveniment : Pieton accidentat mortal
Luni, 23 August 2010
Stire din Eveniment : Ucis pe trecerea de pietoni
Pagina a fost generata in 0.3472 secunde