Justiția în debara, la Constanța! „Suntem Cenușăresele sistemului!”

3510

Articole de la același autor

Soarta constănțenilor, dacă vor merge sau nu la închisoare, este scrisă în cămăruțe fără geamuri, proiectate a fi inițial debarale. Ba mai mult, „Cenușăresele” Justiției – așa cum se intitulează grefierii! – reclamă că au ajuns să stea la muncă și aproape o zi întreagă, deși de ani buni nu le mai sunt plătite orele suplimentare. Sunt câteva dintre abuzurile pe care le reclamă angajații din Justiție, până în prezent fără a fi soluționate de cei cu autoritate.

Nemulțumiri și neajunsuri. Astfel poate fi descrisă atmosfera din Justiție, în momentul în care se dă deoparte „vălul” care a fost tras pe deasupra de mai marii sistemului. Angajații acuză că au multe motive de supărare: salariile nemotivante, comparativ cu nivelul pregătirii și volumul de muncă, orele suplimentare neplătite, condițiile adeseori insalubre, pensiile din care se tot „taie” de ceva vreme. La începutul lui 2020, grefierii din toată țara au recurs la măsuri drastice: au suspendat activitatea pentru câteva ore. În zadar, însă, problemele reclamate nu au fost soluționate. Așa se face că a trecut mai bine de un deceniu de când grefierii își tot strigă nemulțumirile.



Roxana Roșca, reprezentant teritorial la nivelul Curții de Apel Constanța a Sindicatului Dicasterial al Grefei Judiciare, mărturisește că în instanțele din Constanța nu este cel mai rău din țară – în unele instanțe încă mai sunt în funcțiune toaletele turcești, moștenire din vremuri apuse! – dar „nici nu sunt niște condiții demne de anul 2021”.

„Majoritatea grefierilor lucrează în mansarde, în birouri fără geam, care în proiectele inițiale erau destinate unor debarale. Prin urmare, la ora 13.00, sunt persoane care acuză stări de rău deja. Avem colege care au făcut accidente cerebral vasculare, diverse boli pulmonare. Condițiile sunt insalubre. Ca să nu mai spun de faptul că se lucrează cu dosare ținute în spații improprii. De exemplu, sunt dosare care au termen de păstrare nelimitat și care zac într-un beci cu zecile de ani, care fac tot felul de ciuperci. Aceasta este situația la nivelul întregului județ”, a arătat grefierul Roxana Roșca.

Condițiile sunt improprii, iar ziua de muncă pare că nu se mai termină. „Nu este o muncă normată. Niciodată nu s-a putut și nici nu tragem speranță că cineva va face acest lucru vreodată. Am muncit și mai bine de 12 ore. Sunt zile când intrăm în ședință la ora 8.00 dimineață și ieșim la 18.00, la 22.00 sau chiar și după ora 24.00. Cu toate acestea, a doua zi, în pontajul întocmit la nivelul instituției figurăm cu opt ore de muncă. Pentru că din 2010 s-a tăiat dreptul la plata orelor suplimentare, pentru orice categorie de bugetari. Cel mai mult, la nivelul unei instanțe din Constanța, un grefier a stat la serviciu 36 de ore. Veniți să vorbiți cu copiii noștri, să vă spună cum stăteau singuri în casă, pentru că mama mergea noaptea la ședință, la arestare, iar dimineață din nou la serviciu”, a mai declarat Roxana Roșca.





„Suntem «Cenușăresele» sistemului de justiție!”

De volumul imens de muncă nici nu mai este nevoie să amintim. Dosare penale cu zeci sau chiar sute de părți – inculpați, martori, victime – care trebuie audiate, iar fiecare cuvânt rostit notat. „Ne trec prin mână sute de dosare pe lună. Avem dosare, cele penale în special, la care lucrăm și o săptămână sau câteva zile. De exemplu, am lucrat mai bine de o săptămână la un dosar penal cu 400 de părți. Este o muncă colosală”, a mai arătat grefierul din Constanța.

În aceste condiții, reprezentantul sindical al grefierilor atrage atenția că colegii săi nu sunt plătiți la adevărata valoare. „Nu am fost niciodată prea mult luați în seamă, suntem «Cenușăresele» sistemului de justiție, poate tocmai de aceea ne-au schimbat robele în culoare cenușie, din negru. Nici măcar la nivel simbolic nu ne este recunoscută munca. În condițiile în care orice cerere pleacă din mâna unui grefier arhivar, apoi ajunge la grefierul de ședință. Noi cunoaștem procedurile cu care lucrăm, facem tot ce este posibil astfel încât dosarul să fie judecat într-un timp cât mai scurt. În plus, trebuie punctat că nivelul de pregătire al grefierilor este ridicat și foarte ridicat și considerăm că nu suntem plătiți pe măsura muncii noastre, atât din cauza volumului, cât și a complexității”, a mai arătat Roxana Roșca.

Pe de altă parte, reprezentantul grefierilor din Constanța a afirmat că are încredere că se va găsi o cale de comunicare cu actualul ministru al Justiției, constănțeanul Stelian Ion. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7644 secunde