La ce riscuri se expun tinerii când folosesc internetul

237
La ce riscuri se expun tinerii când folosesc internetul - internet-1455017343.jpg

Articole de la același autor

În fiecare an, pe 9 februarie, în peste 100 de țări este sărbătorită Safer Internet Day. Evenimentul de anvergură europeană a ajuns la ediția a XIII-a. În urma unor statistici s-a stabilit că rata de utilizare a internetului a crescut exploziv în ultimii ani. Oamenii legii spun că principalele categorii de riscuri la care se pot expune tinerii în mediul online sunt: infectarea sistemelor cu programe de tip malware, furtul de identitate, cyberbullying și pornografia infantilă.

RECOMANDĂRILE POLIȚIEI ROMÂNE PENTRU PĂRINȚI:


Atunci când le oferiți copiilor dumneavoastră posibilitatea de a naviga pe internet, pentru a diminua eventuale pericole, țineți cont de următoarele aspecte:

Comunicați deschis cu copiii despre Internet, despre beneficiile și pericolele existente în lumea virtuală. Copilul trebuie să știe că poate discuta cu părinții despre orice aspect întâlnit în lumea virtuală.

Fiți atenți la "prieteniile" online pe care le întrețin. Încercați să cunoașteți programele și aplicațiile folosite de copii pe dispozitivele de accesare a internetului.

Instalați aplicații antivirus actualizate și programe de filtrare care pot bloca automat accesul către anumite categorii de site-uri!

RECOMANDĂRILE POLIȚIEI ROMÂNE PENTRU COPII:

Nu oferi persoanelor cunoscute pe Internet informații personale despre tine sau familia ta (cum ar fi numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii, adresa, școala la care înveți). Dacă anumite persoane insistă să afle aceste detalii, anunță-ți imediat părinți, căci este foarte probabil că au intenții necurate.

Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar cei pe care îi cunoști în realitate. Nu accepta niciodată să te întâlnești direct cu o cineva pe care l-ai cunoscut pe Internet! Nu folosi telefonul personal pentru a suna pe cineva cunoscut pe Internet!

Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane în afara părinților.

Fii atent la utilizarea rețelelor de socializare. Utilizează opțiunile de confidențialitate pentru a alege cine îți poate vedea postările!

Nu uita că nu tot ceea ce vezi sau citești pe Internet este adevărat! Informațiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator și pot înfățișa situații care nu s-au petrecut niciodată.

Nu instala pe dispozitivul tău programe sau aplicații fără a-ți consulta părinții. Ele pot conține malware (viruși informatici) și produce pagube irecuperabile.

În cazul în care primești pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschide. Nu accesa link-uri sau atașamente primite odată cu astfel de mesaje.

Dacă cineva te face să te simți inconfortabil pe Internet, poți oricând să renunți la comunicarea cu acea persoană. Nu ești obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu și nici să suporți ceea ce îți provoacă neplăcere sau teamă; poți oricând să îi scoți de pe lista de contacte pe cei cu care nu vrei să mai comunici!

Cere ajutorul, în orice situație, persoanelor în care ai încredere, părinți, profesori sau prieteni apropiați.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2014 secunde