LA UN PAS DE O NOUĂ TRAGEDIE. TAB SCUFUNDAT ÎN DUNĂRE ÎN TIMPUL UNUI EXERCIȚIU MILITAR. ECHIPAJUL DE TREI MILITARI S-A SALVAT ÎN ULTIMA CLIPĂ

15671
7

Articole recomandate

O nouă tragedie în Armata Română a fost la un pas să se întâmple în urmă cu două zile, în timpul exercițiului militar Saber Guardian 2017. Din primele informații, se pare că un TAB s-a scufundat în Dunăre, zona Fetești, echipajul, format din trei militari, salvându-se în ultima clipă.
Aceste eveniment survine după ce în urmă cu două săptămâni trei militari au murit după ce camionul în care se aflau a căzut într-o prăpastie, iar acum o lună un MIG 21 s-a prăbușit lângă Kogălniceanu.




UPDATE: Un TAB care participa la Saber Guardian 2017, în cadrul unui exercițiu ce presupunea scufundarea acestuia, a fost luat în realitate de apele Dunării, trei militari fiind salvați în ultimul moment, au declarat surse din cadrul MApN pentru MEDIAFAX.
Potrivit surselor citate, TAB-ul care s-a scufundat urma să fie implicat într-un exercițiu în cadrul Saber Guardian 2017, care presupunea o operațiune de simulare a unui astfel de incident.

Exercițiul presupunea simularea căderii în apă a TAB-ului, aplicarea procedurilor de salvare a militarilor și ulterior scoaterea din apă a blindatului.

Surse din MAPN au precizat că simularea s-a desfășurat conform planului, militarii au fost scoși cu toții din apă, însă când a trebuit să fie scos la suprafață și TAB-ul, curenții au fost prea puternici și nu au mai permis finalizarea exercițiului, astfel că acesta a rămas pe fundul apei, informează Mediafax.



xxx


Saber Guardian 2017 (SG17), cel mai mare exercițiu desfășurat în regiunea țării noastre, a început pe 11 iulie. La SG17 participă 25.000 de militari, din 22 de țări aliate și partenere. Exercițiul, condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR), se va desfășura, în perioada 11-20 iulie, pe teritoriile naționale ale Bulgariei, României și Ungariei.

SG17 va începe cu activități de relaționare ale militarilor români și americani cu autoritățile și comunitățile locale, în perioada 11-14 iulie, în garnizoane aflate pe itinerariile de deplasare către poligoanele și raioanele de dislocare. Ei fac parte din Regimentul 2 Cavalerie din Statele Unite ale Americii și din Brigăzile Multinațională Sud-Est din Craiova și 2 Vânători de Munte din Brașov. Militarii vor organiza expoziții de tehnică sau ceremonii militare în localitățile Arad și Sinaia (11 iulie), Ploiești (12 iulie), Sibiu (13 iulie) și Râmnicu Vâlcea și Slobozia (14 iulie).

Pe teritoriul României, SG17 se desfășoară în peste 20 de poligoane și raioane de dislocare, inclusiv Marea Neagră, iar activitățile deschise presei sunt următoarele:

- 14 iulie - Exercițiu demonstrativ al structurilor de geniu - Resolute Castle 17, CNII Cincu;

- 15 iulie - Exercițiu întrunit cu trageri de luptă - Getica Saber 17, CNII Cincu;

- 16 iulie - Trecere peste un curs de apă - Saber Guardian 2017, Bordușani;

- 16 iulie - Exercițiu de evacuare medicală - Saber Guardian 2017, Mihail Kogălniceanu;

- 16 iulie - Trecere peste un curs de apă pe timpul nopții - Saber Guardian 2017, județul Vâlcea;

- 17 iulie - Inaugurare lucrări de infrastructură - Resolute Castle 17, Mihail Kogălniceanu;

- 19 iulie - Exercițiu cu trageri antiaeriene reale - Tobruk Legacy 17, Capu Midia;

- 21 iulie - Operațiuni aeropurtate - Swift Response 17, Câmpia Turzii;

- 22 iulie - Simulare virtuală de apărare aeriană - Tobruk Legacy 17, Mihail Kogălniceanu.


Comentează știrea

Ion
19 iulie 2017
Despre pregatire militara

Aceste cazuri reflecta slaba pregatire a militarilor, din pacate slaba pregatire a ofiterilor armatei romane. Una e sa bati pas de defilare, sa te infoi cu gradele aruncate pe umar cu lopata de vremelnicii lumii, si alta-i sa pregatesti un program de lupta, in care trebuie sa stii cat mai multe date pana la detaliu. Din pacate si aici avem de-a face cu un munte de ioncompetenta al comandantilor militari. Culmea ca la pensii si salarii ies intotdeauna ca paduchii in frunte. Vorba aceea: La placinte inainte, la razboi inapoi. Care-i rezultatul expertizei tehnice cu camionul prabusit in prapastie ? Soferul era baut sau nu ?? Ce pregatire avea soferul ? De cat timp avea carnet de conducere ? O fi luat carnetul de conducere in Arges ? Aceste intrebari trebuie sa-si gaseasca raspunsul impreuna cu cele care rezulta din acest caz. Cu cat mai repede cu atat mai bine. Asta pentru credibilitatea ostirii romane. M.A N. -ul trebie sa lamureasca situatia cat mai urgent. Acum o intrebare pentru militari. Ce se intampla daca era o situatie de razboi ? Va spun eu. Nu mureati inecat, ci mureati impuscati ca iepurii. Ma poate contrazice cineva ??? Apropo, cati ofiteri ai armatei romane au murit pe teatrele de operatiuni in afara tarii !!! Raspuns : Niciunul. toti mortii au fost de la gradul de subofiter in jos. Dumnezeu sa-i ierte!

Un_militar oricare
19 iulie 2017
Pentru Ion

In 2009 a decedat un ofiter(capitan)in teatrul de operatii Afganistan,inaintat pm la gradul de maior.documenteaza-te...

cris
19 iulie 2017
tab scufundat

E ușor sa acuzi dar accidentele se întâmplă, mai ales când e vb de mașini de peste 30-40 de ani. Cu siguranță au existat pregătiri și repetiții pt acest exercițiu dar acum ceva nu a mai mers. Ca fost militar sunt sigur ca totul a fost pregătit excesiv de bine.

Alin
19 iulie 2017
Pt Ion

Armata nu e o firma fantoma în care fiecare face ce și cum vrea! Atunci când faci din rahat bici și mă refer la tehnica veche pt care nu au fost zeci de ani bani de reparații. ..Era normal sa se întâmple. Și se vor mai întâmplă multe pana ne vindecam de sărăcie. ...Cat despre frustrarea fata de ofiteri: un pluton are de exemplu un singur ofițer și 15-30 de soldați și subofițeri. Normal ca la război victime sunt mai ales dintre cei majoritari. Dar te asigur ca inamicul îl țintește prima data pe ofiteren și doar dacă nu poate trage la nimereala.

Recrutor
19 iulie 2017
Realitatea

Toti militarii provin din mediul civil, unii de la 14 ani, altii de la18 ani sau chiar mai tarziu, că doar nu se naște nimeni direct militar. Dragostea față de țară și profesie se dezvoltă din timpul copilăriei. La modul cum este promovată, dotată și terfelită în media, nu cred că trezește dorința celor mici de a deveni militari (Mulțumim conducătorilor țării și mass-media!). La recrutare, desi avem un număr suficient de locuri pentru scolile militare se prezintă un număr mic de candidați. Asta dacă au scăpat de bacalaureat si nu fac parte din cei cu bani. La testările psihologice pe o scară din 2 in 2 până la 10, s-a ajuns să fie admiși cei care obțin nota 4 față de 8 care era minimul acceptat până în anii 2000. La probele sportive, cu toate că din acest an baremele au fost scăzute la nivelul fetelor - vorba aia, egalitatea de șanse - promovează aproximativ 30 %. La vizita medicală avem și acolo pierderi mari (Mulțumim politicienilor pentru nivelul de trai, alimentația sănătoasă și sistemului sanitar atât de performant).Și astfel din 1000 de candidați trec probele de selecție sub 100, dintre care mai pică și la probele scrise și cele de aptitudini pentru că nu reușesc să ia nota 5 (Multumim sistemului de învățământ pentru acest succes). Aproximativ 10% dintre cei care ajung în școlile militare abandoneaza deoarece nu se pot acomoda sau află că armata nu este ceea ce au visat. După ce devin cadre militare și ajung la unități se lovesc de cele mai mari probleme: infrastructură deteriorată, tehnică învechită, etc. Și atunci începe primul val de demisii din sistem. Ceilalți sunt păcăliți de guvern că vor fi plătiți, hrăniți, dotați și instruiți ca în NATO, că de, suntem țară membră. În realitate 80% dintre militari sunt plătiți cu salariul minim pe economie. Astel, își riscă viața prin teatrele de operații și exerciții naționale în care se utilizează camioane sau TAB-uri de pe vremea bunicii, pentru a oferi un trai decent familiei. Aștia sunt cei care am mai rămas prin armată: proștii și curioșii.

bobo
20 iulie 2017
deci, exercitiul prevedea

scufundarea masinii de lupta si recuperarea ei! Nimic deosebit. Stirile umflate si comentariile prostesti au drept scop aruncarea cu noroi in armata si industria de aparare. Se vor alte transportoare blindate, fabricate in afara. Cu usi care nu se inchid ermetic (deci se scufunda sigur, toate), cu tunuri care trag in stinga cand ochesti in dreapta si pe vagoane de bani. Mai terminati cu prostiile! Pretentiile militarilor la pensii? Dupa cum vedeti si intr-un exercitiu bine pus la punct exista riscul de a muri. Plus pe front... Si daca se va intimpla ceva, nu civilii vor apara tara, din birouri si de la amante sau crismaa... GRU s-a activat? Nu le convine? Presa de merda! Face din tantar armasar, intotdeauna impotriva intereselor romanesti.

Ion
20 iulie 2017
Pt Alin

In armata fiecare face ce spune comandantul ! Ordinul se executa nu se comenteaza. Dar daca comandantul este de CACAT, iese ce iese. Normal tabu-ul TREBUIA TESTAT LA ETANEITATE. Cand te pregatesti pentru un exercitiu de un asemenea nivel, bagi un tab in apa cu echipaj cu tot inainte cu cateva zile de a incepe exercitiul propriu-zis. Dar cand apa intra in el ca la turbinele de la PORTILE DE FIER ce sa mai comentezi ??? Asta nu este din cauza saraciei, ci din INCOMPETENTA conducatorilor. Daca tu esti ofiter in armata, eu te-as da afara cu gradul de soldat, pentru cum gandesti. Cu comandanti ca tine, de genul 2 la leu ( si mai ceri si restul ) Romania nu o sa progreseze. Doamne fereste de un razboi, ca, eu unul nu am incredere ca voi fi aparat de oameni ca tine !

Răspuns la: Pt Ion
Adăugat de : Alin, 19 iulie 2017
Armata nu e o firma fantoma în care fiecare face ce și cum vrea! Atunci când faci din rahat bici și mă refer la tehnica veche pt care nu au fost...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4032 secunde