LAȘII ȘOSELELOR ÎNGROZESC CONSTANȚA

1342
2
LAȘII ȘOSELELOR ÎNGROZESC CONSTANȚA - fugadelaaccident-1358326440.jpg

Articole de la același autor

Polițiștii rutieri admit faptul că trendul de a cauza un accident rutier și de a fugi de la fața locului este unul crescător. Doar anul acesta, polițiștii au înregistrat cinci astfel de cazuri, comparativ cu tot anul 2012, când s-au înregistrat 50. De multe ori, oamenii legii caută acul în carul cu fân, victimele accidentelor nefiind în stare să rețină prea multe detalii. Polițiștii afirmă că fuga de la locul accidentului este inutilă, făcându-i să consume multe resurse pentru că, în 95 % dintre cazuri, făptașul este prins.


Aproximativ 50 de cazuri de fugă de la locul accidentului au avut loc, în anul 2012, în Constanța, dintre care în 12 cazuri nu s-au identificat autorii în 24 sau 48 de ore. "Nici anul acesta nu este diferit de ceea ce se întâmplă în ultima perioadă, în sensul că trendul este unul crescător, ca atare și reacția noastră. Anul trecut au fost 32 de propuneri de arestare preventivă inițiate de Poliția Rutieră Constanța, dintre care 25 de persoane au fost arestate preventiv, iar în cazul altor șapte s-a dispus interdicția de a părăsi localitatea. Așadar, niciuna dintre propunerile noastre nu a fost respinsă. Este de notat faptul că acest fenomen se întâmplă din ce în ce mai des. Când am intrat eu în Poliție, în anul 1997, s-au înregistrat două cazuri de fugă de la locul accidentului. În prezent, incidența lor este undeva la una la două-trei zile. Aici nu mă refer la accident rutier soldat cu victime, ci sunt situații în care, spre exemplu, dacă o persoană comite o infracțiune și apoi părăsește locul producerii unui accident de circulație, chiar dacă este o simplă tamponare, se reține și părăsirea locului faptei. Adică, dacă o persoană care nu are permis tamponează o mașină și părăsește locul accidentului, în sarcina sa se reține atât conducere fără permis, cât și părăsirea locului accidentului", explică comisarul șef Tudorel Dogaru, șeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Poliției Rutiere. 


Care este explicația lor? 


Deși fug de la fața locului, majoritatea făptașilor ori se prezintă la secția de poliție după câteva ore, ori sunt prinși de oamenii legii. În general, aceștia fug pentru că se simt cu musca pe căciulă. "În general fug pentru că comit și alte infracțiuni, adică sunt băuți, conduc fără permis, conduc o mașină neînmatriculată sau o mașină furată. Iar în aceste cazuri, pentru ei e mai simplu să fugă de la fața locului, gândindu-se că or să scape. Însă rata de identificare la noi este de 90-95 %, așa că mai devreme sau mai târziu sunt prinși", precizează comisarul șef. 


Își îngreunează pedeapsa 


Dacă un șofer fuge de la locul accidentului, este mai grav, pentru că este o infracțiune distinctă, regimul de incriminare fiind altul. "De exemplu, conducerea fără permis se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani, conducerea sub influența alcoolului, tot unu-cinci ani, conducerea cu permisul suspendat se pedepsește cu închisoarea de la șase luni la trei ani, iar părăsirea locului accidentului se pedepsește cu închisoarea de la doi la șapte ani. Dacă este un concurs de infracțiuni, adică dacă sunt săvârșite două sau mai multe infracțiuni, atunci se aplică o pedeapsă care duce spre maximul infracțiunii care este sancționată cel mai grav. De exemplu, dacă conduci fără permis și părăsești și locul accidentului, pedeapsa va fi orientată către șapte ani, la care se poate adăuga un spor de până la cinci ani, pentru concurs de infracțiuni. Dacă are recidivă post-condamnatorie, poate să primească un spor de până la șapte ani, dacă are recidivă post-executorie, poate să primească un spor de până la zece ani", afirmă șeful Biroului Accidente. 


Mare atenție! 


Dacă sunteți implicat într-un accident rutier în care ați lovit o persoană sau ați tamponat o mașină, victima poate afirma că totul este bine și că nu are nici un fel de pretenție, ba chiar puteți pleca. Aveți mare grijă însă și anunțați Poliția. Dacă victima nu depune plângere, nu este nicio problemă, însă dacă victima se prezintă la Poliție și spune că a fost implicată într-un accident rutier în care ați lovit-o, vi se reține și părăsirea locului accidentului.


"Există accidente cu autor necunoscut și pseudo accidente cu autor necunoscut. Cele din urmă sunt situațiile în care, spre exemplu, victima stă de vorbă cu șoferul și, de cele mai multe ori, victima spune că nu are nimic. Numai că obligația conducătorului auto într-o astfel de situație este aceea de a anunța Poliția oricum ar fi, și dacă depune plângere victima, dar și dacă nu. Dacă pleacă, iar după trei, patru, cinci ore, victima se prezintă la spital sau la Poliție, i se reține și părăsirea locului accidentului. În cazul unui pseudo accident cu autor necunoscut, victimele ne pot ajuta, dându-ne informații despre numărul mașinii. Însă există multe situații în care accidentele fie se produc pe timpul nopții, fie cu victimele băute sau lovite grav, iar posibilitatea de a reține detalii de genul acesta este foarte redusă. Activitățile se desfășoară, în acest caz, cu totul altfel față de situația de mai înainte. Începi prin a căuta să identifici urmele rămase la fața locului, să stabilești ce tip de vehicul a fost implicat, să cauți martori, să cauți înregistrări video, dacă există. În astfel de situații, victima nu îți poate oferi detalii, pentru că este sub șocul loviturii și nu are ce să rețină, metodele și mijloacele de investigare fiind cu totul altele", spune Tudorel Dogaru. 


Comentează știrea

io
16 ianuarie 2013
nice ass baby!

asistenta e mai "buna" ca paramedicul.

Dan
16 ianuarie 2013
Pt.Mihai

Asa e,cu amendamentul ca alcoolul la volan ar trebui sa incadreze fapta la tentativa de omor,ca doar betivanul cu carnet cunostea efectul unor substante asupra organismului,de pe vremurile cand era treaz! Pedepsele ar trebui sa plece de la 5 ani in sus!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 16 Ianuarie 2013
Stire din Eveniment : Accident rutier la Mangalia
Luni, 14 Ianuarie 2013
Stire din Eveniment : Accident rutier la Constanța
Sâmbătă, 12 Ianuarie 2013
Stire din Eveniment : Accidente rutiere dezastruoase
Pagina a fost generata in 0.4753 secunde