Litoralul nu mai e "paradisul" copiilor fugiți de acasă

333
Litoralul nu mai e

Cândva, stațiunile de pe litoralul românesc constituiau principala destinație pentru copiii care fugeau de acasă, indiferent de colțul țării unde se afla acel "acasă". Veneau cu sutele, iar polițiștii nu mai pridideau să-i prindă, iar asistenții sociali de la Protecția Copilului să-i trimită în județele de domiciliu, doar pentru a-i regăsi, după câteva săptămâni, în trenul spre litoral.
În ultimii ani, numărul minorilor veniți din țară pe litoral a fost în scădere, iar vara aceasta au fost depistați puțin peste zece minori aflați în această situație.

Puțin peste 10 copii veniți din țară
Potrivit evidenței ținute de Protecția Copilului și Poliția Constanța, vara aceasta au fost depistați doar 13 minori fugiți de la domiciliile din țară. "Aceștia au fost găsiți de polițiști în trenuri sau pe litoral și aduși în centrele instituției noastre. Sunt mult mai puțini decât în anii trecuți. Cât privește motivele acestei scăderi, fie nu avem cifrele reale, nefiind depistați toți, fie campaniile de prevenire își dovedesc eficiența, fie a crescut gradul de siguranță în familie", ne-a declarat Roxana Onea, purtător de cuvânt al instituției menționate.


Copiii aveau, în general, între 10 și 17 ani, și proveneau din următoarele județe: trei copii din Vaslui, doi din Prahova și câte unul din Vrancea, Tulcea, Sălaj, Arad și municipiul București.


Pentru comparație, menționăm că anul trecut au fost depistați 31 minori fugiți de acasă pe litoral, iar în vara lui 2010 - 38 de minori, în vreme ce, de exemplu, în vara lui 2005 au fost găsiți peste 200 de copii veniți din țară.

Cerșetorii și hoțomanii învață meserie la Constanța
În schimb, a crescut simțitor numărul copiilor care fug de la domiciliile din satele constănțene și a celor care sunt trimiși la cerșit de părinți. Astfel, vara aceasta polițiștii au găsit în stațiuni 125 de copii, toți cu domiciliile în județul Constanța, care fie cerșeau, fie furau. "Sunt copii care provin din familii dezorganizate, care fură tot ce le pică în mână, din societăți și chiar sparg mașini; sunt copii care cerșesc. Noi îi luăm de pe stradă, dar având în vedere vârsta mulți nu răspund penal pentru faptele comise. În schimb, îi amendăm pe părinți pentru lipsa supravegherii. De asemenea, sesizăm Protecția Copilului pentru demararea unor anchete sociale", ne-au spus polițiștii constănțeni.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5226 secunde