Litoralul românesc, evocat în documente și imagini la Muzeul Marinei

293
În holul Muzeului Marinei Române a fost, vernisată ieri, expoziția "Litoralul Românesc al Mării Negre reflectat în imagini și documente", un eveniment pus la cale de Direcția Județeană Constanța a Arhivelor Naționale în colaborare cu Asociația Arhiviștilor și Prietenilor Arhivelor Constanța și Muzeul Marinei Române.
Abordarea istorică este centrată pe anii 1896 - 1948, documentele afișate pe cele două panouri fiind grupate pe categorii: reglementări privind activitatea turistică (1909 - 1948), promovarea litoralului românesc în presă și proiecte și măsuri de modernizare a stațiunilor de pe litoralul românesc (1896 - 1947).
Printre cele mai interesante documente se numără cele din 1934, care fac referire la regulile vestimentare și comportamentale la plajă și la cabinele de duș special amenajate în Mamaia: "Este interzis cu desăvârșire să se facă bae fără costum de bae; ungerea cu nămol este absolut interzisă atât în cabină cât și pe plaje; dansurile în costum de bae sunt oprite atât pe plaje cât și pe terasele Cazinoului".
Un document emis de Primărie în iunie 1910 anunța deschiderea sezonului estival, accentuând proprietățile benefice ale aerului și ale apei de mare: "Aerul de mare este încărcat cu diferite săruri și foarte bogat în oxigen și ozon. Cura de aer de mare este indicată pentru anemie, cloroză, astm, brochită și scrofuloză".
Bere Azuga, vinuri minunate, de Odobești, precum și faimoasa țuică de Buzău, care se puteau bea la cârciuma "La botul calului", beneficiau de vizibilitate și popularitate prin reclamele din publicațiile dobrogene: "Dacia", "Dobrogea Jună", "Marea Neagră", "Marea noastră", la fel ca și hotelul Căciulă, "complect amenajat cu tot confortul modern, cu instalații de lumină și apă la fiecare cameră și mobilier absolut nou".
Expoziția din holul muzeului va fi des-chisă publicului timp de o săptămână.
Un alt eveniment de amploare plănuit de Direcția Județeană Constanța a Arhivelor Naționale va avea loc la finalul lunii octombrie, când va fi celebrată Ziua Arhivelor Nețional.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7155 secunde