Mănăstirea "Sfântul Filip", mistuită în incendiu. Moaștele, salvate!

331

Articole de la același autor

Mănăstirea "Sfântul Filip", lăcaș de cult de o frumusețe rară, ridicată în apropierea ruinelor cetățenii Adamclisi, a fost distrusă aproape în întregime într-un incendiu devastator. Din fericire, moaștele celor cinci martiri necunoscuți, adăpostite în mănăstire, au fost salvate. În prezent, atât Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Dobrogea" cât și Arhiepiscopia Tomisului desfășoară cercetări privind situația autorizațiilor de securitate la incendiu. 


Flăcări uriașe au cuprins Mănăstirea "Sfântul Apostol Filip", în după-amiaza zilei de joi, 3 octombrie. Un fum negru, înecăcios a umplut cerul, astfel că oamenii din zonă s-au îndreptat spre mănăstire, în încercarea de a da o mână de ajutor. La fața locului au ajuns și trei autospeciale ale ISU Dobrogea. Mai bine de cinci ore s-au luptat militarii cu flăcările. Focul a fost însă prea aprig și în doar câteva ore a dispărut aproape toată clădirea principală a mănăstirii. Chiliile călugărilor au fost însă salvate. Și, spre ușurarea clericilor și a credincioșilor, paraclisul de la subsolul lăcașului de cult și moaștele celor cinci martiri necunoscuți, care se aflau în incinta mănăstirii, au fost salvate de focul devastator. "Un loc încărcat cu credință a dispărut în câteva minute", și-au exclamat durerea credincioșii. O parte din icoane au rezistat focului, în schimb acoperișul și aproximativ 80% din lăcașul de cult a fost pus la pământ. Turla a căzut în doar câteva minute după izbucnirea flăcărilor. 


Amendă de 500 de lei pentru improvizații la instalația electrică
După lichidarea focului și asigurarea perimetrului, pentru a se asigura că incendiul nu va afecta alte structuri, pompierii militari au stabilit, din primele cercetări, că incendiul a fost cauzat de un scurtcircuit. În consecință, au demarat o anchetă, ținând cont și de faptul că mănăstirea nu avea avize și autorizații de securitate la incendiu. În cursul zilei de vineri, 4 octombrie, reprezentanții ISU au luat măsura amendării reprezentanților mănăstirii pentru că instalația electrică avea improvizații. 
"În urma verificărilor realizate de comisia din cadrul ISU Dobrogea a fost aplicată o amendă în valoare de 500 de lei", au precizat reprezentanții ISU. 


La rândul său, preotul Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a afirmat: "Arhiepiscopia Tomisului va cerceta situația autorizațiilor. Mănăstirea era încă în construcție. Arhiepiscopia a comunicat, la îndemnul ISU Dobrogea, încă din 2015, după incendiul de la Colectiv, obligația de a se conforma cadrului legal în ceea ce privește securitatea la incendii". 
Mănăstirea "Sfântul Filip" a fost ridicată, în 2005, în apropierea ruinelor cetății Adamclisi și adăpostește moaștele a cinci martiri necunoscuți, care au fost găsite prin anii 1970 în bazilica paleocreștină din cetate. Acestea au fost duse la Institutul de Antropologie București, unde au fost cercetate, iar în 2007, după ridicarea mănăstirii, au fost depuse în cripta de sub biserică. Mănăstirea a fost ridicată în cinstea sfinților mucenici de la Adamclisi și a Sfântului Filip.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5344 secunde