Marinarii militari îl cinstesc pe Eminescu, la Iași, la teiul din Parcul Copou

443
Marinarii militari îl cinstesc pe Eminescu, la Iași, la teiul din Parcul Copou - marinariimilitari-1547567232.jpg

Articole de la același autor

Militarii din Forțele Navale române participă, zilele acestea, la două evenimente importante din istoria românilor, marcate în județul Iași.

În cursul zilei de ieri, marinarii au desfășura o serie de activități extra-curriculare împreună cu elevii de la Colegiul Național "Mihai Eminescu" din municipiul Iași. Programul interactiv a adus în atenția elevilor ieșeni și a marinarilor, contribuția poetului național Mihai Eminescu la dezvoltarea culturii române, cu prilejul împlinirii a 169 de ani de la nașterea marelui poet. Totodată, marinarii le-au destăinuit elevilor câteva secrete din timpul marșurilor de instrucție pe mare și le-au prezentat avantajele carierei în Forțele Navale.

La finalul întâlnirii, marinarii le-au adresat elevilor invitația de a participa la ceremonia organizată astăzi, de la ora 11.00, de către Brigada 15 "Podu Înalt", pentru a marca ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu, la teiul acestuia din Parcul Copou.

Al doilea eveniment istoric, la care vor participa marinarii în județul Iași, este mai puțin cunoscut de către publicul larg. La mijlocul lunii ianuarie 1917, s-a produs cea mai mare catastrofă feroviară din România, în care și-au pierdut viața aproximativ 1.000 de persoane, printre care și comandorul de Marină Alexandru Cătuneanu. Tragedia a avut loc în apropierea gării din comuna Ciurea, pe fondul unei situații de criză din Primul Război Mondial.

Pentru a aduce un pios omagiu victimelor acestei catastrofe, Statul Major al Forțelor Navale, Brigada 15 "Podu Înalt" și autoritățile publice locale și județene ieșene organizează marți, 15 ianuarie, începând cu ora 11.00, o ceremonie militară și religioasă, la școala gimnazială din satul Lunca Cetățuii, comuna Ciurea. Cu acest prilej, reprezentantul conducerii Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul de flotilă Cornel Rogozan, va acorda școlii din localitate denumirea "Comandor Alexandru Cătuneanu", o personalitate marcantă a Marinei Militare Române, care a contribuit la dezvoltarea hidrografiei, cartografiei și oceanografiei în România. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0475 secunde